ЗА ИНФОРМАЦИЯ И БЪРЗИ ПОРЪЧКИ, МОЛЯ ОБАДЕТЕ СЕ НА 0884 64 43 46

Най-често срещаните хранителни източници на паразити - как да се предпазите

Още Хипократ е казал: “Нека храната ви бъде лекарство и лекарството — храна!” На страниците на нашия сайт ще намерите много материали, в които разглеждаме как различни храни подпомагат здравето ни, пълноценното развитие и растеж, подкрепят имунитета ни и се борят с остаряването. За това могат да помогнат и хранителните добавки, които могат да служат като един допълнителен тласък при дефицит на витамини или минерали, при боледуване, за справяне със стрес и тревожност, за регулиране на теглото и още много цели. 

Но има и друга страна на монетата: храната може да бъде източник на паразити, които застрашават нашето здраве. Дали поради вредни земеделски практики или поради неподходяща термична обработка, месото, плодовете и зеленчуците са някои от тези храни, които могат да ни “зарадват” с E. coli, гиардия, трихинела и още много бактерии и паразити. Именно за тях ще ви разкажем в днешната статия и освен това ще предложим съвети за правилна обработка на храната, за да ограничите риска от попадане на паразити в тялото.

Как паразитите попадат в храната?

Повечето селскостопански животни се третират за предотвратяване на паразитни инфекции, което прави предаването на паразити като тения и кръгли червеи от месни продукти по-рядко явление. Въпреки че превантивните мерки могат да помогнат за спиране на биологичното замърсяване, паразитите могат да влязат в храната във всяка точка от веригата за доставки. Това значи още от земеделската земя и производство, през методите на доставка, опаковане и пристигане на рафтовете на хранителните магазини.

Храната може да се измие в замърсена вода, например, след което да пренесе паразити от водата през веригата за доставки. Храната в почвата, в която се отглежда, може да бъде замърсена или паразитите могат да бъдат прехвърлени от човек на човек от лица, работещи с храни, които са заразени и не знаят за това. Ето само няколко от възможните канали, по които паразитите могат да достигнат до нас. 

Какво представляват чревните паразити?

Чревните паразити са организми, които живеят в червата на хората и животните. Те вредят на своя гостоприемник по много начини, включително като го лишават от ключови хранителни вещества и отделят токсини в тялото му. При липса на контрол, хранителните паразити и бактерии могат да бъдат опасни за здравето и дори смъртоносни. Контролът им е въпрос на сериозна отговорност както за съответните държавни органи, така и за производителите на храни. В България една от институциите, които отговарят за контрола на храните, е Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ). 

Обикновено не можете да видите паразитите или бактериите, които се намират в храните, но е важно да се знае, че те може да се крият там. На следващо място ще разгледаме кои са тези паразити и бактерии, както и ще обсъдим някои методи за предотвратяване на болести и инфекции, свързани с тях.

Най-често срещаните хранителни източници на паразити

Различни видове паразитни заболявания могат да се предават на хората чрез богато разнообразие от хранителни продукти. Свинското месо, сладководни ракообразни, овце, риба, пресни плодове и зеленчуци често са в основата на огнища на паразитни болести. Водата и околната среда също са показани като жизнеспособни, високорискови пътища за заразяване на хора и селскостопански животни с паразити и бактерии. Ето и кои са най-разпространените хранителни източници на конкретни паразити:

Трихинела (Trichinella): Месо

Паразитите, предавани от свине, са много добре документирани. Те включват Taenia solium и Toxoplasma gondii. Но може би от всички паразити, пренасяни от свинско  месо, няма по-известен от Trichinella spp, причиняващ трихинелоза. Хората най-често се заразяват с този паразит при консумация на сурово или недопечено месо, съдържащо ларвите на трихинела.

Свинско печено, пушена шунка, колбаси и бекон са само част от продуктите от свинско месо, които може да са носители на паразити. Препоръките на здравните специалисти са за термична обработка на свинско месото или други съдържащи трихинела месни продукти до вътрешна температура от 70 °C, последвано от поддържане на тази вътрешна температура за минимум 2 минути.

Токсоплазма гондии (Toxoplasma gondii): Меса и други продукти

Toxoplasma gondii е друг паразитен протозой в храните, който може да бъде придобит чрез ядене на заразено сурово или недостатъчно сготвено месо, особено на свине и овце. Има също съобщения за инфекции с T. gondii, възникнали в резултат на ядене на зле измити зеленчуци или зеленчуци, които са имали контакт със замърсена с T. gondii вода. 

Репродуктивният цикъл на T. gondii се среща при семейство бозайници Felidae и е особено широко разпространен при домашни котки. Тези месоядни гостоприемници се заразяват при консумация на месо, замърсено с ооцисти или други инфекциозни етапи от жизнения цикъл на паразита. Плъховете и мишките са докладвани като важни вектори при предаването на болестта при котки. Данните за тези паразити показват, че ооцистите на T. gondii могат да оцелеят в околната среда до една година. Този паразит причинява заболяването токсоплазмоза.

Токсоплазмозата е най-често срещана в топли, влажни райони и е разпространена по целия свят. От нея може да пострадат хора, прасета, овце, говеда, кучета, котки и други домашни животни. Това е може би най-често срещаният инфекциозен патогенен животински паразит при хората, срещащ се в 30 до 50 процента от човешката популация. 

Симптомите на заразяване с токсоплазма гондии варират в широки граници, но повечето случаи на токсоплазмоза са асимптоматични. Когато се съобщават симптоми, те обикновено са грипоподобни.

Свинска тения (Taenia solium): Свинско месо

Тениазата или по-известна като “тения” се причинява от поглъщане на яйцата на свинската тения Taenia solium. Както подсказва името, хората могат да се заразят при консумация на недостатъчно обработено или сурово свинско месо. Докладваната честота на инфекция при хората варира в зависимост от населеното място от по-малко от 1% до около 8%, като в световен мащаб е 2-3%. Симптомите на инфекция с тения при възрастни може да липсват или да са леки. Понякога има диария, загуба на тегло, нервни симптоми и дори перфорация на чревния тракт.

Анисакис (Anisakis): Морска риба

Паразитните причинители на инфекции в никакъв случай не се ограничават до сухоземни животни. Анисакис (Anisakis) е сериозен причинител на болести, открит в морските риби. Анизакиазата, или болест на херингата, е паразитно заболяване, причинено от нематоди (кръгли червеи). Заболяването анизакиаза се получава чрез ядене на заразена сурова, маринована или леко осолена риба като херинга, пикша, треска, скумрия, паламуд, сьомга и щука. Симптомите са подобни на тези при хора с пептични язви или тумори и включват гадене и повръщане с кървава диария и треска.

Добре е да включим в този параграф и консумацията на суши като още един път на заразяване с паразити. Проучване от 2020 г., ръководено от учени от Вашингтонския университет и публикувано в списание Global Change Biology, установява „драматично увеличение на изобилието на паразитните нематоди Anisakis spp. и Pseudoterranova spp. в морските риби и безгръбначните.' Изследователите съобщават за огромно 283-кратно увеличение на изобилието от тези нематоди, считано от 70-те години на миналия век.

Clonorchis и Paragonimus: Сладководни риби и ракообразни

Сладководните риби и ракообразните също могат да бъдат резервоари за паразити, способни да причинят болести при хората. Clonorchis sinensis и Paragonimus spp. често се цитират в тази група. C. sinensis е паразит, предаван от риба, докато Paragonimus spp. най-често се свързва със сладководни миди. Хората могат да развият клонорхиаза, като ядат сурова, неварена, маринована или леко осолена риба. 

Паразитът може да бъде убит чрез старателно готвене или замразяване на рибата. Готвенето на риба до температури от 70 °C или по-високи е смъртоносно за ларвата. Замразяването на риба при –20 °C за 7 дни или при –35 °C за 24 часа ще инактивира инфекциозните стадии на паразита. Приготвянето на рибата чрез поддържане на вътрешната температура 63 °C за минимум 30 минути също е ефективна мярка за смекчаване или контрол на заразяване.

Paragonimus spp имат склонността да атакуват белите дробове при чувствителни популации от бозайници, включително котки, кучета, хора и диви свине. Болестта парагонимиоза се придобива при хората чрез ядене на недостатъчно сготвени или сурови сладководни раци и риби, съдържащи паразитните ларви. 

Paragonimus spp. се унищожават чрез техники на готвене като варене. Препоръчителното минимално време за деактивиране и температура са 55 °C за 10 минути. Замразяването на сладководни раци и риби при –20 °C за минимум 48 часа също ще инактивира този паразит. Мариноването в солена саламура, оцет или вино не е ефективно срещу този организъм. 

Cryptosporidium hominis и Cryptosporidium parvum (Cryptosporidium): Млечни и черупчести

Тези паразити заразяват хора, които консумират непастьоризиран сайдер и мляко, както и сурови или недостатъчно обработени черупчести. Cryptosporidium може да се намират във вода, храна, почва или върху повърхности или мръсни ръце, които са били замърсени с изпражнения на хора или животни, заразени с паразита. Симптомите обикновено започват от 2 до 10 дни (средно 7 дни) след заразяване и включват водниста диария, стомашни крампи, дехидратация, повръщане и други. 

Най-добрият начин да се предотврати разпространението на Cryptosporidium в дома е като се практикува добра хигиена, редовно почистване на под и повърхности, дезинфекция, редовно миене на ръцете. По отношение на храната, всички видове мляко и месо подлежат на термична обработка. Всички плодове и зеленчуци, които планирате да ядете сурови, трябва да се измият обилно с чиста вода.

Гиардия (Giardia): Непречистена вода, замърсена храна

Гиардия е род анаеробни флагелирани протозойни паразити от типа Metamonada, които колонизират и се възпроизвеждат в тънките черва на няколко гръбначни животни, причинявайки заболяването ламблиоза. Обикновено се намира във вода или храна, която е заразена с изпражнения, съдържащи паразита. Най-често източници на паразита са недопечено свинско, агнешко или дивеч. Симптоми на заразяване са диария, умора, гадене, коремни болки и други. И отново - предотвратяването на инфекция е възможно, като щателно се приготвят всички месни и животински храни с термична обработка, а водата е само пречистена, филтрирана или бутилирана и с ясен произход.

Алтернативни средства за пречистване на тялото от паразити 

Тъй като паразитите могат да разпространяват болести и да застрашат здравето ви, важно е да не консумирате храни, които могат да са носители на паразити и да ядете повече храни, които са с чист състав и полезни вещества.

В първата група храни попадат всички, съдържащи захар. Проучвания съобщават, че глюкозата е от съществено значение за жизнеспособността на някои паразити. Например, Trypanosoma brucei и Plasmodium falciparum, две протозои, живеят в богата на глюкоза кръв и разчитат изключително на метаболизма на глюкозата. Освен тях, млечните продукти също могат да създадат благоприятна среда за оцеляване на паразити. Изключете от менюто си и ултра преработени храни, които съдържат:

 • Модифицирани нишестета
 • Хидрогенирани масла
 • Оцветители
 • Ароматизатори
 • Изкуствени подсладители

Проблемни могат да бъдат и глутен съдържащите храни. Глутенът е вещество, което се състои от два протеина (проламин и глутенин), естествено намиращи се в някои зърнени култури. Когато проламинът и глутенинът се смесят с вода, те почти веднага се свързват и образуват лепкава мрежа, която има консистенция, подобна на лепило. В храносмилателната система глутенът се закрепя към чревните стени, предотвратявайки правилното разграждане на храните и паразитите.

Храни, които може да консумирате без притеснения от попадане на паразити в организма, са:

 • Ананас
 • Тиква и тиквени семена
 • Черен чесън
 • Джинджифил
 • Нар
 • Цвекло
 • Моркови и други.

Допълнително може да приемате витамин С, цинк и пробиотици, които доказано подкрепят чревния микробиом и възстановяват чревния тракт до нормалното му състояние. Билките също могат да помогнат, като най-подходящи са черен орех, сладък пелин, карамфил, мащерка, чесън и други. Всички те се съдържат в Пара Детокс - хранителна добавка за детоксикация и прочистване на организма от паразити и токсини. 

Използвани ресурси

 1. Foodborne Parasites Dominate Current Parasitic Infections in Hunan Province, China https://doi.org/10.3389/fcimb.2021.774980  
 2. КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА ТОКСОПЛАЗМОЗАТА? Ветеринарна клиника София https://sofiavetclinic.bg/polezno/kakvo-predstavlyava-toksoplazmozata-kak-da-predpazim-sebe-si-i-domashnoto-kote/ 
 3. Rawla, P., & Sharma, S. (2021). Trichinella Spiralis. In StatPearls. StatPearls Publishing. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30860746/ 
 4. Dubey JP. Toxoplasma Gondii. In: Baron S, editor. Medical Microbiology. 4th edition. Galveston (TX): University of Texas Medical Branch at Galveston; 1996. Chapter 84. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK7752/ 
 5. Aibinu, I. E., Smooker, P. M., & Lopata, A. L. (2019). Anisakis Nematodes in Fish and Shellfish- from infection to allergies. International journal for parasitology. Parasites and wildlife, 9, 384–393. https://doi.org/10.1016/j.ijppaw.2019.04.007 
 6. University of Washington. (2020, March 19). 'Sushi parasites' have increased 283-fold in past 40 years. ScienceDaily. Retrieved June 21, 2022 from www.sciencedaily.com/releases/2020/03/200319090232.htm
 7. Painter JE, Gargano JW, Yoder JS, Collier SA, Hlavsa MC. Evolving epidemiology of reported cryptosporidiosis cases in the United States, 1995–2012.external icon Epidemiol Infect. 2016;144(8):1792–802. 

Свързани продукти

ТЪРСИ В БЛОГА

КАТЕГОРИИ