ЗА ИНФОРМАЦИЯ И БЪРЗИ ПОРЪЧКИ, МОЛЯ ОБАДЕТЕ СЕ НА 0884 64 43 46

Най-добрите естествени лаксативи

Добре функциониращата храносмилателна система е фундаментът на доброто здраве. В основата  ѝ лежи често подценяваният, но изключително важен аспект – нормална работа на червата и редовен стомах. Запекът, често срещан храносмилателен проблем, може да наруши този деликатен баланс, което води до дискомфорт и засяга цялостното благосъстояние. Затова в тази статия ще разгледаме причините за запека и ще открием естествените средства, които могат полека да възстановят нормалния ритъм. 

Естествените лаксативи, под формата на определени храни, напитки и билки, се използват за облекчаване на запека повече от 2000 години, така че останете с нас, за да прочетете повече за тях.

Най-важното за запека: причината да има лаксативи

Запекът, познат на мнозина термин, е не по-малко коварен от диарията - неговият противоположен процес. Характеризира се с по-редки от обикновено движения на червата или затруднено изхождане, често придружено от усещане за непълно изхождане. За да разберем напълно запека, трябва да погледнем отвъд неговите симптоми и да вземем предвид различните фактори, допринасящи за този храносмилателен дисбаланс.

Допринасящи фактори за запек основно са:

Недостатъчен прием на фибри: Диета с липса на фибри, открити в плодовете, зеленчуците и пълнозърнестите храни, може да допринесе за бавни движения на червата.

Дехидратация: Недостатъчният прием на вода може да доведе до втвърдяване на изпражненията, което ги прави трудни за освобождаване.

Заседнал начин на живот: Липсата на физическа активност може да повлияе на гладкото функциониране на храносмилателната система, допринасяйки за запек. 

Медикаменти: Някои лекарства, включително болкоуспокояващи, антиациди и някои антидепресанти, могат да предизвикат запек като страничен ефект.

Стрес: Сложната връзка между червата и мозъка означава, че стресът може да повлияе на храносмилателните навици на човека, което потенциално води до запек. 

Най-добрите естествени лаксативи при запек

Силата на естествените лаксативи при такъв неприятен проблем не бива да се пренебрегва. Тези природни помощни средства могат да насърчат редовното изхождане и да облекчат дискомфорта от запека. Нека видим кои са доказаните естествени лаксативи и как действат:

  1. Сини сливи и сок от сини сливи: известни с високото си съдържание на фибри и сорбитол, сините сливи осигуряват естествен слабителен ефект.
  2. Семена от чиа: изобилни на разтворими фибри, семената от чиа образуват гелообразна консистенция, поддържайки редовното изхождане.
  3. Алое вера: със съединения, които могат да имат лек слабителен ефект, алое вера спомага за гладките движения на червата.
  4. Листни зеленчуци: богати на фибри и магнезий, зеленчуци като спанак и зеле насърчават редовното изхождане.
  5. Псилиум хуск: разтворими фибри, които абсорбират вода, псилиум хуск омекотява изпражненията и улеснява движението. Набавяйте си между 25-40 грама фибри на ден и от храни като авокадо, горски плодове, ябълки и други.
  6. Ленено семе: изобилие от омега-3 мастни киселини и фибри, лененото семе допринася за редовността на червата.
  7. Вода: ползите от пиенето на вода са ясни, но често се пренебрегват. Вашите бъбреци и черен дроб се нуждаят от вода, за да пречистят кръвта ви, да произвеждат урина и, да, да помогнат на тялото ви да се отърве от отпадъците. Когато пиете вода, е по-малко вероятно да се сблъскате със запек и диария, които в някои случаи могат да се влошат от дехидратацията.
  8. Пробиотични храни: пробиотиците са „добрите бактерии“ в червата ви, които са в състояние да балансират различни видове „лоши бактерии“. Те помагат за създаването на здравословна среда в чревната „микрофлора“ и могат да ви предпазят от храносмилателни проблеми, включително запек или диария. Такива бактерии са от семейство Bifidum, Lactobacillus и други, а пробиотичните храни включват кефир, комбуча, кисело зеле, кимчи и пробиотично кисело мляко. За готова комбинация от пробиотици може да приемате и хранителна добавка като Про10Биотикс.
  9. Чай от сена: чаят от сена обикновено се използва като естествено средство за лечение на запек поради неговите слабителни свойства. Съдържа сенозиди, които стимулират контракциите на червата, насърчавайки редовното изхождане.
  10. Хлъзгав бряст (Slippery Elm): въпреки че действа по различен начин от някои други лаксативи, изглежда подобрява симптомите на запек, IBD и IBS, включително при възрастни и деца. Прясната вътрешна кора на растението може да се използва вместо или заедно с други естествени лаксативи.

Важно е да разберете, че въпреки достъпността на тези лаксативи или на другите, отпускани с рецепта, те могат да помогнат за симптомите на запек в краткосрочен план, но не решават основните проблеми в храносмилането. Всъщност те могат да влошат проблема още повече, затова трябва да се търси причината за запека, особено ако се случва редовно и продължително време.

Използвани ресурси

Chiarioni, G., Popa, S. L., Ismaiel, A., Pop, C., Dumitrascu, D. I., Brata, V. D., Duse, T. A., Incze, V., & Surdea-Blaga, T. (2023). Herbal Remedies for Constipation-Predominant Irritable Bowel Syndrome: A Systematic Review of Randomized Controlled Trials. Nutrients, 15(19), 4216. https://doi.org/10.3390/nu15194216 

Wang, X., & Yin, J. (2015). Complementary and Alternative Therapies for Chronic Constipation. Evidence-based complementary and alternative medicine : eCAM, 2015, 396396. https://doi.org/10.1155/2015/396396 

Rao, S. S. C., & Brenner, D. M. (2021). Efficacy and Safety of Over-the-Counter Therapies for Chronic Constipation: An Updated Systematic Review. The American journal of gastroenterology, 116(6), 1156–1181. https://doi.org/10.14309/ajg.0000000000001222 

Свързани продукти

ТЪРСИ В БЛОГА

КАТЕГОРИИ