ЗА ИНФОРМАЦИЯ И БЪРЗИ ПОРЪЧКИ, МОЛЯ ОБАДЕТЕ СЕ НА 0884 64 43 46

Най-добрите хранителни добавки за мъжко здраве и топ форма

Правилата за здравословен живот сигурно са ви добре познати - спортувайте, хранете се балансирано, спете добре, ограничете стреса, движете се повече, поддържайте здравословно теглото си… Но колко от тях спазвате в действителност и са част от вашето ежедневие като навици, а не като случайни избори?

Според данни на International Food Council Foundation докато мнозинството от мъжете са наясно, че промените в диетата им могат да допринесат за цялостното им здраве, по-малко от половината действително следват тези промени. На какво се дължи това разминаване можем само да гадаем, но със сигурност знаем, че диетичните промени могат да удължат живота. Това е научно доказано и оповестено в научната публикация “Estimating impact of food choices on life expectancy: A modeling study”. Информацията в него e въз основа на мета-анализи и данни от проучването Global Burden of Disease. 

Научните данни също показват, че мъжете са по-склонни да пушат, да консумират твърде много сол и червено месо и да пият по-големи количества алкохол. Те също са по-склонни да консумират твърде малко плодове и зеленчуци, което означава, че е по-вероятно да изпитат дефицит на основни витамини и минерали, които са жизненоважни за поддържане на здравето.

Има и някои здравословни състояния, към които мъжете са по-податливи, включително сърдечни заболявания, чернодробни заболявания и диабет.

На фона на всичко това е изключително важно да знаете кои са най-важните хранителни вещества, от които се нуждаете според вашия пол. 

В настоящата статия ще се фокусираме върху най-добрите хранителни добавки, които осигуряват необходимите нутриенти за мъжко здраве и топ форма.

Какви витамини, минерали и добавки трябва да приемат мъжете 

Витамините помагат на тялото да расте и да работи както трябва. Има 13 основни витамина - витамини A, C, D, E, K и витамини от група В (тиамин, рибофлавин, ниацин, пантотенова киселина, биотин, B6, B12 и фолат).

Витамините имат различни задачи, за да помогнат на тялото да функционира оптимално. Някои витамини ви помагат да устоите на инфекции и да поддържате нервите в оптимална функция, докато други могат да помогнат на тялото да получи енергия от храната или да помогнат на кръвта ви да се съсирва правилно. 

Подобно на витамините, минералите също помагат на тялото да функционира по най-добрия възможен начин. Минералите са елементи, от които телата ни се нуждаят, за да функционират и които могат да бъдат открити в земята и в храните. Някои минерали, като йод и флуорид, са необходими само в много малки количества. Други, като калций, магнезий и калий, са необходими в по-големи количества, но всички те са необходими ежедневно. Както при витамините, ако се храните разнообразно, вероятно ще получите достатъчно от повечето минерали, но много вредни навици, стресът, недоспиването и непълноценното хранене, както и различни заболявания, могат да доведат до дефицит на витамини и минерали.

Вече знаете, че са нужни 13 витамина и поне 16 минерала, които са от съществено значение за вашето здраве. Въпреки това, докато всички възрастни се нуждаят от множество ключови витамини и минерали всеки ден, мъжете и жените имат различни нужди. 

Например жените в репродуктивна възраст се нуждаят от повече желязо, отколкото мъжете на същата възраст, така че добавките за жени обикновено включват желязо, а добавките за мъже - не. Ако се питате: „Какви витамини трябва да приемат всеки ден мъжете“, ще научите на следващите редове.

Насоки за мерни единици

Витамините и минералите се измерват по различни начини. Най-често срещаните са следните мерки:

 • mg – милиграм (един милиграм е една хилядна от грама)
 • mcg – микрограм (един микрограм е една милионна част от грама. 1000 микрограма са равни на един милиграм)
 • IU – международна единица (превръщането на милиграми и микрограмове в IU зависи от вида на витамина или лекарството)

Витамин А

Този мастноразтворим витамин поддържа здравето на очите и здравословното нощно виждане. Тялото се нуждае от витамин А, за да поддържа имунната ви система и да поддържа здрава кожа. Препоръчителният хранителен прием (RDA) на витамин А за мъже на възраст 19-50 години е 900 μg/ден. 

Витамин А  заедно с витамините Д, Е и К във формулата АДЕК се грижат за имунната функция, антиоксидантната защита, поддържане на отлично зрение и хормонален баланс както при мъже, така и при жени. Формулата АДЕК е подходяща и за вегетарианци и вегани, тъй като не съдържа животински алергени, нито глутен или соя. 

Витамини от група В

Витамините от група В са необходими на тялото, за да преобразува храната в клетъчна енергия, която всички клетки в тялото могат да използват, а също така поддържат здрави мозъка и нервната система. 

Обръщаме внимание на витамините B6 и B12, които са необходими за производството на определени невротрансмитери в мозъка ви, регулиращи настроението. Те също играят ключова роля в образуването на червени кръвни клетки. 

Ако сте вегетарианец или веган, възможно е да имате недостиг на витамин B12 и цинк. Препоръчителният дневен прием (който ще обозначаваме като ПДП накратко) на витамин В6 за мъже на възраст 19-50 години е 1,3 mg/ден, а ПДП на витамин В12 за мъже над 19 години е 2,4 mg/ден.

Витамин C

Добре познат като антиоксидант, витамин C поддържа здрава имунна система и помага за неутрализиране на вредните свободни радикали в тялото. Витамин C може също така да подпомогне усвояването на желязото от организма. ПДП за мъже на възраст 19+ е 90 mg/ден. Тук е важно да направим и едно уточнение: ако сте пушач, имате нужда от допълнителни 35 mg/ден.

Витамин D

Този мастноразтворим витамин, действащ и като хормон, помага за усвояването на калция и за поддържане здравето на зъбите и костите. Витамин D също така поддържа вашето имунно здраве, като помага за регулиране на имунния отговор на тялото ви. Приблизително 95% от мъжете (и жените) не получават достатъчно витамин D само чрез диетата си.

Препоръчителният дневен прием за мъже на възраст 19-50 години е 15 μg/ден за поддържане здравето на костите. Има и други клинични указания, според които се препоръчват 37-50 μg/ден витамин D за възрастни, за да се коригира дефицит и да се поддържат постоянни кръвните нива на витамин D.

Витамин Е

Като мощен антиоксидант, витамин Е е основно хранително вещество за вашите клетки и помага за неутрализирането на увреждащите свободни радикали в тялото ви. ПДП за мъже на възраст над 14 години е 15 mg/ден.

Калций

От съществено значение за здравето на костите, наличието на достатъчно калций и витамин D в здравословна диета, заедно с редовната физическа активност, може да намали риска от остеопороза по-късно в живота. ПДП за мъже на възраст 19-50 години е 1000 mg/ден. При възраст над 51+ са нужни 1200 милиграма калций всеки ден.

Магнезий

Този ключов минерал подпомага стотици метаболитни реакции. Магнезият подпомага здравето на костите, нервната и мускулната функция и помага за превръщането на храната в клетъчна енергия. RDA за мъже над 19 години е 400-420 mg/ден, а на възраст 31-70+ са нужни 420 милиграма магнезий дневно.

Цинк

Цинкът е едно от най-важните хранителни вещества за мъжката плодовитост и либидо. Единадесет (11) милиграма са нужни на мъжете ежедневно като препоръчителен дневен прием.

Проучванията показват, че дефицитът на цинк е свързан с ниски нива на тестостерон, което има пряко въздействие върху редица ключови фактори за плодовитостта на мъжете. Един от най-забележителните е лошото качество на спермата. При проблеми с дефицит и хормонален дисбаланс може да помогне и продукт като Тестостерон Контрол, който съдържа растителни екстракти и жизненоважните цинк, магнезий и бор.

Цинкът също е от съществено значение за имунната система и растежа на клетките. Някои от най-добрите източници на цинк включват тиквени семки, морски дарове, нахут и червено месо. Той е достъпен и в хранителни добавки като Акти Цинк 30 мг.

Най-добрият начин да си набавите тези витамини и други хранителни вещества е като ядете здравословна, балансирана диета богата на плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни, ядки, семена, боб, бобови растения, чиесто месо, здравословни мазнини и нискомаслени млечни продукти. 

Бонус за най-любопитните

Витамините и техните точни необходими количества подлежат на сериозни дискусии в научните среди от откриването им в края на 1800 г. и началото на 1900 г. Комбинираните усилия на епидемиолози, лекари, химици и физиолози доведоха до съвременното ни разбиране за витамините и минералите. След години на наблюдения, експерименти, опити и грешки те успяха да разграничат, че някои заболявания не са причинени от инфекции или токсини – общоприето схващане по онова време – а от недостиг на витамини.

Химиците работят, за да идентифицират химическата структура на витамина, така че да може да бъде възпроизведен. Скоро след това изследователите определят специфичните количества витамини, необходими за избягване на заболявания обособени от витаминен дефицит.

През 1912 г. биохимикът Казимир Фънк е първият, който въвежда термина „витамин“ в изследователска публикация, която е приета от медицинската общност, произлизаща от „вита“, което означава живот, и „амин“, отнасящо се до азотно вещество, което е от съществено значение за живота. Фънк се смята за бащата на витаминната терапия, тъй като той идентифицира хранителните компоненти, които липсват при заболявания с дефицит като:

 • Скорбут (дефицит на витамин С)
 • Бери-бери (дефицит на витамин В1)
 • Пелагра (дефицит на витамин В3)
 • Рахит (дефицит на витамин D) 

Макар тези състояния да звучат обезпокоително, няма от какво да се страхувате. Всички тези дефицити могат да бъдат предотвратени в днешно време - имаме изобилие от храни, плодове и зеленчуци, суперхрани и допълнителни средства като хранителните добавки или интравенозните терапии. На първо място обаче е пълноценното хранене, което хората са осъзнали и доказали много отдавна. В тази връзка ви подаряваме един цитат за финал:

“Да ядеш е необходимост, но да се храниш интелигентно – това е изкуство.” 

Франсоа дьо Ларошфуко

Използвани източници

 1. Food and Nutrition Board, Institute of Medicine. Vitamin A. Dietary Reference Intakes for Vitamin A, Vitamin K, Arsenic, Boron, Chromium, Copper, Iodine, Iron, Manganese, Molybdenum, Nickel, Silicon, Vanadium, and Zinc. Washington, D.C.: National Academy Press; 2001:65-126. 
 2. Food and Nutrition Board, Institute of Medicine. Vitamin C. Dietary Reference Intakes for Vitamin C, Vitamin E, Selenium, and Carotenoids. Washington, D.C.: National Academy Press; 2000:95-185
 3. The Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism. “Evaluation, treatment, and prevention of vitamin D deficiency: an Endocrine Society Clinical Practice Guideline.” 2011. Accessed on: May 25, 2021. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21646368/  
 4. Semba RD. The discovery of vitamins. Int J Vitam Nutr Res. 2012 Oct 1;82(5):310-5.
 5. Piro A, Tagarelli G, Lagonia P, Tagarelli A, Quattrone A. Casimir Funk: his discovery of the vitamins and their deficiency disorders. Ann Nutr Metab. 2010;57(2):85-8.
 6. Spedding S. Vitamins are more Funky than Casimir thought. Australas Med J. 2013;6(2):104-6. doi: 10.4066/AMJ.2013.1588. Epub 2013 Feb 28. PMID: 23483872; PMCID: PMC359352

Свързани продукти

ТЪРСИ В БЛОГА

КАТЕГОРИИ