ЗА ИНФОРМАЦИЯ И БЪРЗИ ПОРЪЧКИ, МОЛЯ ОБАДЕТЕ СЕ НА 0884 64 43 46

Най-разпространените летни инфекции - как да се предпазим

Всяка година е твърде възможно да се сблъскаме с неприятните летни инфекции по време на почивката си. Стомашно-чревните неразположения са сред най-честите оплаквания през лятото. За този сезон са типични ентеровирусните и чревните инфекции, които могат да бъдат вирусни и бактериални. Обяснението за тяхното разпростанение е простичко – голямото разнообразие на микроорганизми предизвиква летни инфекции, както и високите температури, обезводняването и липсата на достатъчно добра хигиена на някои места.

Най-честите причинители на летни неразположения

Това са ентеро-, адено- и рота- вирусите. Източник на заразяване са вече заболелите, както и здравите заразоносители. В рисковите групи за летни инфекции попадат малките деца, хронично болните и бременните жени. Тези вируси се разпространяват лесно по въздушно-капков и контактен път и най-често в курортните селища. Там е възможно хигиената да се влоши многократно и да се появят предпоставки за летни инфекции. Ентеровирусите са около 60 подвида, като най-често към групата ентеро летни инфекции се отнасят Коксаки и ЕСНО. Те причиняват летен грип, херпангина, стомашно-чревни неразположения и други. Аденовирусите се проявяват със запушен нос, кашлица, болки в гърлото, а ротавирусите най-често причиняват остра диария. Последвалото повишаване на температурата и честите изхождания могат да доведат до дехидратация. Податливи са всички възрасти, но най-често засегнати са деца до 2-3 годишна възраст.

Повече за хранителните отравяния през лятото

Някои от стомашно-чревните летни инфекции представляват хранителни токсикоинфекции, които се причиняват от бактерии в заразени хранителни продукти. Такава е салмонелозата, която се причинява от неправилно съхранявани храни, оставени на стайна температура или необработени термично. Клиничната картина на салмонелозите е разнообразна, за заболяването протича в периода 5 до 8 дни. Лечението се  извършва чрез комбиниран прием на антибиотици и средства, повлияващи изявените симптоми. Други чести хранителни летни инфекции се причиняват от стафилококите от вида златист стрептокок. Проблемът при тях е, че те са обикновени обитатели на човешкия организъм – могат да бъдат намерени в гърлото, носа и дихателните пътища, но могат да се преместят в червата и да предизвикат стафилококова токсикоинфекция. Този тип инфекция се развива в рамките на 30 минути до 8 часа след консумация на инфектирана храна и е с кратък инкубационен период. Лечението се изразява в комбинация от добър антибиотик и симптоматични средства. Няма как да пропуснем и Escherichia coli, типичен представител на микрофлората в дебелото черво. Лечението тук не се основава на приема на антибиотици, защото те потискат перисталтиката на червата и предизвикват обратния ефект. Терапията се определя от лекар и обикновено инфекцията преминава от само себе си с прием на много течности

Какво трябва да знаем за въпросните летни инфекции

Ентеровирусите са най-разпространени и се наричат така поради типичната локализация на инфекцията в чревния тракт. Тази характерна черта обяснява защо повечето случаи на тези вирусни летни инфекции протичат със стомашно неразположение. При децата симптомите и прекарването на летни инфекции е далеч по-изразено. Това се дължи на факта, че тепърва изграждат имунитет и все още не са се сблъсквали с голяма част от вирусите. Най-добрите мерки за сигурност и предпазване на децата от летни инфекции са:
 • Достатъчно количество вода;
 • Миене на ръцете и играчките по-често;
 • Внимателно съхраняване на хранителни продукти и проверка на срокове за годност и съставки;
 • Избягване смяна на климата до 2-годишна възраст;
 • Временно оставане в къщи до изчистване и оздравяване.
Също така е добре да предпазите децата от слънчево изгаряне, консумация на пасти и сладкиши с неясен произход или престояли извън хладилник. За да избегнете летни инфекции и самите вие е добре да се пазите от водните басейни – замърсените реки и застоялата вода задържат ентеровируси, опасни за здравето.

Причини и симптоми за летни инфекции

Някои основни и придружаващи симптоми, по които ще познаете наличието на летни инфекции, са:
 • Повишена температура;
 • Стомашно-чревно неразположение – диария или повръщане;
 • Главоболие и отпадналост;
 • Обилно изпотяване с избиване на студена пот.
Водещи причини за появата на летни инфекции и размножаване на вирусните частици са:
 • Високите температури;
 • Струпването на много хора на едно място;
 • Понижената лична хигиена;
 • Слабият имунитет.

Летни инфекции - лечение и профилактика

Помните ли съветите на родителите от времената, когато бяхме малки? Те повтаряха, че трябва да мием ръцете си постоянно и това не е случайно. Тази предпазна мярка мое да ни лиши от преживяването на летни инфекции. При установена вирусна инфекция преминете на хранителна диета, която ще облекчи стомаха и ще потисне останалите проявени симптоми на  летни инфекции. Изключително важно е през целия период на лечение да се избегне обезводняването и да не се консумират сладки течности. Плодовете и зеленчуците трябва да се почистват и измиват добре, тъй като те също могат да са контаминирани със салмонела и да причинят бактериални летни инфекции. Освен това е препоръчително редовното почистване на устройства, които използваме ежедневно като клавиатури, мишки, таблети, телефони, дистанционни и други. Най-доброто решение за превенция на летни инфекции е подсилване на имунната система с помощта на подходящи хранителни добавки като Зарсена, Алкамин, САМе, Колон Детокс, Про10Биотик, ПроХелико и ПроФлор Ензим.

СВЪРЗАНИ ПРОДУКТИ

ТЪРСИ В БЛОГА

КАТЕГОРИИ