ЗА ИНФОРМАЦИЯ И БЪРЗИ ПОРЪЧКИ, МОЛЯ ОБАДЕТЕ СЕ НА 0884 64 43 46

Най-важните хранителни вещества за ставите и костите

Здравето на ставите и костите е от основополагащо значение за цялостното състояние на организма. За съжаление процесът на стареене прави опорно-двигателния апарат по-крехък и податлив на травми и деформации, но правилното хранене, включващо богато разнообразие от витамини и минерали може да забави този процес и да поддържа костната и ставната структури здрави и силни. Калцият е основен и важен елемент за поддържането на здрави кости и стави, но далеч не е единственият. 

В днешния материал ще разгледаме кои са най-важните хранителни вещества за ставите и костите и кои са оптималните източници, от които можете да си ги набавите.

Калций за здрави кости и стави

Калцият е минерал, който е от изключителна важност за поддържането на здрави кости и стави. Цели 99% от него се съдържат в костите и зъбите, а останалият 1% е отговорен за правилното функциониране на сърдечно-съдовата система, нервните окончания и съсирването на кръвта. Тъй като калцият не се синтезира в организма, е необходимо да се набавя чрез определени хранителни продукти или чрез хранителни добавки. 

Много хора са на мнение, че най-голямо съдържание от този микроелемент може да бъде открито в млякото, сиренето и млечните продукти като цяло. Факт е, че всички млечни продукти съдържат калций, но големи количества от него се срещат и в някои зеленолистни зеленчуци като кейл, броколи и спанак. 

Една чаша задушен спанак например може да осигури на организма 25% от препоръчителната дневна доза калций. Освен това ще ви осигури и желязо, фибри и витамин А. Важно е да отбележим, че, за да се абсорбира по-добре калцият в организма е препоръчително да бъде комбиниран с прием на витамин D. Него можем да си набавим чрез излагане на слънчева светлина, тъй като тогава се синтезира по естествен начин от кожата. Друг вариант е да се доверим на суплементи и някои хранителни източници като тофу, яйца, соево мляко, гъби, овес и други.

Магнезий

Друг важен елемент, който е отговорен за поддържането на здрави кости и стави е магнезият. Освен това, той е ценен и за правилното функциониране на всички мускули, осигурява стабилност на клетъчните мембрани, както и подпомага запазването на костната плътност. Дефицитът на този микроелемент в организма може да доведе до хронична умора, мускулни крампи, сърдечно-съдови проблеми и други. 

Повечето медици и учени са на мнението, че е трудно да се набави само чрез храната препоръчителната дневна доза от 450 милиграма. Въпреки това, храните, чрез които може да си го осигурите са: сурови ядки, риба, семена (чиа, сусам, елда), зеленолистни зеленчуци, бобови култури, банани, авокадо, тъмен шоколад. С едно авокадо на ден може да си набавите 20% от дневната препоръчителна доза магнезий. 

Ако имате нужда от допълнителен прием при сериозен дефицит или затруднена абсорбация, Coxamin Magne/ Коксамин Магне може да ви бъде от голяма полза. Той съдържа 74 изцяло естествени микроелемента и минерала, включително високи дози калций и магнезий, а за пълната му усвояемост в организма е добавен и витамин D.

Омега-3 мастни киселини и витамин D

Омега-3 мастни киселини

Сигурно няма човек, който да не е запознат с полезните свойства на омега-3 мастните киселини. Те са отговорни за плътността на ставните връзки и хрущялите, както и за подобряване на движенията при вече засегнати стави и кости. Тяхното значение е особено важно, защото предотвратяват и неутрализират възпалителните процеси в организма. Омега-3 мастните киселини се срещат в хранителни продукти като зехтин, сурови ядки и семената, всички видове риби, особено по-мазните от тях и морските дарове. 

Витамин D

Що се касае до витамин D, той работи в унисон с калция. С две думи той също е важен, за да усвоявате добре и правилно калция в организма. Най-добрият начин да си набавите витамин D е чрез излагане на слънчева светлина, под влияние на която кожата синтезира ценния витамин. Но прекомерното излагане на слънце е вредно за кожата, могат да се получат изгаряния, слънчеви алергии, хиперпигментация и състаряване. А употребата на слънцезащитни продукти блокира достъпа на слънчевите лъчи до кожата, което означава и невъзможност за синтезиране на витамина.

Като прибавим и факта, че през зимните месеци достъпът до пряка слънчева светлина е силно ограничен, то тогава вариантите са или да се набавя с храната, чрез прием на повече жълтъци, риби и някои зърнени култури, или чрез хранителни добавки. Coxamin D/ Коксамин Д е отличен продукт, който доставя не само нужното количество витамин D, но и калций, магнезий, цинк и още редица важни микроелементи за поддържане на здрави кости и стави.

Колаген и хиалуронова киселина

Колаген

Колагенът е един от основните белтъци в организма, който играе съществена роля в образуването на съединителната тъкан. Той се синтезира естествено в човешкото тяло, но след 25-годишна възраст производството му започва да намалява. Небалансираната диета, в която присъстват много захари и въглехидрати и практикуването на вредни навици като тютюнопушене и прием на алкохол, могат значително да намалят нивата на колаген в организма. 

Естествените източници на колаген за тялото са храни като: 

  • Риба
  • Месо и костен бульон
  • Червени и жълти зеленчуци
  • Яйца
  • Чесън

Хиалуронова киселина 

Хиалуроновата киселина също е съставка, която “храни” ставите и костите, като им осигурява по-добра хидратация. Подобно на колагена с напредване на възрастта тя намалява, а данните показват, че профилактичният прием на хиалуронова киселина запазва ставите и костите здрави и силни. 

За да си набавите необходимото количество колаген и хиалуронова киселина от полза може да ви бъде доказаната формула за опорно-двигателен апарат Flex Code Gold/ Флекс Код Голд. 

Тази хранителна добавка се усвоява много добре от организма и предоставя цялостна грижа за опорно-двигателния апарат, благодарение на натуралните си съставки като куркумин и бор. Последните са известни и със своите хондропротективни и противовъзпалителни свойства, а самият продукт Флекс Код има високо съдържание на колаген тип II и хиалуронова киселина. Тези негови компоненти подпомагат костната и ставната структура на тялото, като изграждат ставния хрущял и извънклетъчната матрица, правейки ставите по-здрави и устойчиви.

Обобщение

Здравето на ставите и костите наистина е от особена важност за правилното функциониране на целия организъм, поддържането на добра стойка, гъвкавост и способност за всякакво движение и спорт. Разнообразният и богат на витамини и микроелементи хранителен режим е добра основа, а в комбинация с правилните хранителни добавки ще имате чудесен резултат и сигурна превенция срещу евентуални проблеми на опорно-двигателния апарат.

Използвани източници

  1. Gröber U, Schmidt J, Kisters K. Magnesium in Prevention and Therapy. Nutrients. 2015 Sep 23;7(9):8199-226. doi: 10.3390/nu7095388. PMID: 26404370; PMCID: PMC4586582.
  2. Cormick G, Belizán JM. Calcium Intake and Health. Nutrients. 2019;11(7):1606. Published 2019 Jul 15. doi:10.3390/nu11071606
  3. Jakobsen, J., Andersen, E., Christensen, T., Andersen, R., & Bügel, S. (2017). Vitamin D Vitamers Affect Vitamin D Status Differently in Young Healthy Males. Nutrients, 10(1), 12. https://doi.org/10.3390/nu10010012
  4. McGlory, C., Calder, P. C., & Nunes, E. A. (2019). The Influence of Omega-3 Fatty Acids on Skeletal Muscle Protein Turnover in Health, Disuse, and Disease. Frontiers in nutrition, 6, 144. https://doi.org/10.3389/fnut.2019.00144

Свързани продукти

ТЪРСИ В БЛОГА

КАТЕГОРИИ