Даряваме (1 лв) от всяка изпратена поръчка за възрастни хора. Събрана сума до момента (170.00 лв).

ЗА ИНФОРМАЦИЯ И БЪРЗИ ПОРЪЧКИ, МОЛЯ ОБАДЕТЕ СЕ НА 0884 64 43 46

Най-важните предимства на глутаминовата киселина за здравето

Глутаминовата киселина е аминокиселина, която тялото използва за производството на протеин. Аминокиселините често се наричат градивни елементи на протеина и са от съществено значение за вашето здраве. Глутаминовата киселина играе важна роля във функцията на имунната ви система, храносмилането и оптималната мозъчна функция.

Това далеч не е всичко за нея, затова ще се опитаме да отговорим на въпроса:

Защо глутаминовата киселина е важна за здравето

Глутаминовата киселина, по-известна като глутамат, е аминокиселина, която е критична за множество функции на тялото. Всъщност това е един от най-разпространените протеини с огромни концентрации в скелетните мускули и в мозъка. Когато обаче има излишък това може да бъде опасно (води до психични и неврологични проблеми), но в правилните количества е жизненоважна за добрата  работа на тялото.

Може би сте чували за глутамина, друга важна аминокиселина в организма. Двете аминокиселини са тясно свързани в химически смисъл и всъщност могат да променят структурата си и да се трансформират една в друга. Ако има увеличение на стреса върху ума и тялото, нараства нуждата от повече глутаминова киселина. 

С напредване на възрастта производството на глутаминова киселина започва да се забавя. Ето защо е толкова важно да се уверите, че се храните балансирано и си осигурявате много аминокиселини, за да поддържате цялостното си здраве.

Познаваме  повече от 20 различни вида аминокиселини, разделени на две групи: незаменими и несъществени аминокиселини. Глутаминовата киселина е несъществена аминокиселина, което означава, че тялото ви може да произведе достатъчно от нея самостоятелно.

Какво прави глутаминовата киселина за тялото

Подобно на глутаминa в свободна форма, глутаминовата киселина е градивен елемент за протеина в човешкото тяло. Глутаминовата киселина също е важен невротрансмитер, който е силно необходим в централната нервна система. След като човек консумира протеин и той преминава през храносмилателната система, за да се обработи, глутаминовата киселина се освобождава, за да работи в цялото тяло.

Ако обаче човек никога не е получил глутаминова киселина от протеините, които консумира, все пак може да получи необходимите протеинови градивни елементи от други аминокиселини, които се филтрират в тялото. Чрез своите метаболитни свойства се оказва, че мозъкът също може да произвежда глутаминова киселина по естествен начин.

По-добра мускулна функция

Глутаматът помага на тялото ви да произвежда глутатион по време на тренировъчни занимания.  Това от своя страна подобрява мускулната функция и ускорява възстановяването след тренировка. Глутаматът също е жизненоважен за производството на енергия, която мускулите ви изгарят по време и след тренировката.

По-здравословна функция на червата

Глутаматът, който получавате чрез диетата си, се използва от чревните клетки като техен основен източник на гориво. Също така е от решаващо значение за производството на аминокиселини в чревния тракт. 

Когато консумирате глутамат в храната си, аминокиселината стимулира движението и повишава нивата на серотонин в червата ви. Активира и вагусовия нерв, карайки го да отделя серотонин. Това от своя страна повишава вашата основна температура и ускорява производството на енергия след хранене. 

Глутаматът е необходим и за производството на глутатион – най-мощният антиоксидант произвеждан в тялото ви. Аминокиселината дори е в състояние да намали риска от язви, като предпазва стомашната лигавица от бактерията H. Pylori.

Подобрен имунитет

Имунните клетки съдържат глутаматни рецептори, което означава, че аминокиселината играе критична роля и в имунната функция. 

Глутаматът може да помогне за увеличаване на регулаторните Т-клетки, а това е в полза за защита на мозъка от възпалителни невродегенеративни състояния. Глутаматът може също да има мощен ефект върху автоимунни патологични Т-клетки и ракови клетки, както и върху здрави, нормални клетки. 

Жизненоважен за производство на GABA (ГАБА)

Гама-аминомаслената киселина или GABA е инхибиторен невротрансмитер, който е критичен за нормалните мускулни контракции. Този елемент играе роля за способността ви да научавате нови неща, както и насърчава по-добрия сън. Глутаматът се използва от тялото ви за производството на ГАБА - без него тялото няма да има градивни елементи, необходими за този жизненоважен невротрансмитер.

Допринася за повече ситост

Когато ядете храни, богати на глутамат, той изпраща сигнал до тялото ви, че получавате достатъчно критични аминокиселини чрез храната си. Това помага да създадете усещане за ситост, а по този начин се регулира по-добре приемът на храна и калории.

От друга страна, излишъкът на глутамат може да бъде проблем за здравето и да допринесе за някои конкретни заболявания като:

  • Неврологични разстройства, включително когнитивно увреждане и мозъчни заболявания;
  • Епилепсия, която е свързана с излишните нива на mGluR5;
  • Увреждане на мозъка от травматични мозъчни наранявания, тъй като аминокиселината преминава през мозъчно-кръвната бариера;
  • Амиотрофична латерална склероза, тъй като излишното натрупване на глутамат може да увреди нервните клетки, което води до прогресиращото заболяване;
  • Депресия, тежко депресивно разстройство;
  • Невродегенеративни заболявания като Алцхаймер - твърде високите нива на глутамат могат да повлияят на мозъчната функция.

Най-важните предимства на глутаминовата киселина за здравето

Подобряване на паметта и фокуса

Глутаминовата киселина работи като гориво за мозъка. Тази аминокиселина помага за стимулиране на фокуса и подобряване на паметта. Тъй като това е химически пратеник в мозъка, се смята, че спомага за повишаване на умствената яснота и настроение.

Детокс на тялото

Глутаминовата киселина е едно от малкото хранителни вещества, които могат да преминат кръвно-мозъчната бариера. Аминокиселината е известна със способността си да детоксикира клетките. По-специално, интересен е ефектът му върху амоняка. 

По време на интензивни упражнения нивата на амоняк в мускулните клетки се увеличават. Това може да забави възстановяването на мускулите. Аминокиселината се свързва с азот и се превръща в глутамин. Този процес спомага за елиминиране  на токсичните отпадъци и детоксикира амоняка от тялото. 

Подобряване на спортните постижения

Що се отнася до тази сфера, глутаминът е популярна добавка, използвана за увеличаване на силата, ускоряване на възстановяването и предотвратяване на претрениране. Тъй като глутаминовата киселина е предшественик на глутамина, тя помага за поддържане на активен начин на живот и подобряване на атлетичните способности. Обикновено спортистите, които приемат добавки с глутамин, правят това, за да предотвратят разпадането на мускулите. Приемът обикновено е разделен на 2 пъти – преди и след тренировка.

Ползи за храносмилателното и чревното здраве

Глутаминовата киселина може да бъде от полза за вашето храносмилателно здраве по редица начини. Проучванията показват, че глутаминовата киселина поддържа здрава храносмилателна система, като насърчава усвояването на хранителни вещества и поддържа здрава лигавица на червата. Изглежда също така оптимизира концентрацията на серотонин в червата. Серотонинът е решаващ невротрансмитер, който е от съществено значение за вашия сън, апетит и усещане за спокойствие.

Въпреки че се счита за несъществена аминокиселина, глутаминовата киселина е необходима за толкова много различни процеси в тялото. И осигурявайки нея си осигурявате и оптималната работа на много други важни елементи за здравето. Не пренебрегвайте глутаминовата киселина особено ако се занимавате активно със спорт. 


Използвани ресурси

National Center for Biotechnology Information (2020). PubChem Compound Summary for CID 611, DL-Glutamic acid. Retrieved August 30, 2020 from https://pubchem.ncbi.nlm.nih.gov/compound/DL-Glutamic-acid.

Mayer-Gross W, Walker JW. The effect of l-glutamic acid and other amino-acids in hypoglycaemia. Biochem J. 1949;44(1):92-97. doi:10.1042/bj0440092

DAWSON RM. Studies on the glutamine and glutamic acid content of the rat brain during insulin hypoglycaemia. Biochem J. 1950;47(4):386-391. doi:10.1042/bj0470386

Stelmashook EV, Isaev NK, Lozier ER, Goryacheva ES, Khaspekov LG. Role of glutamine in neuronal survival and death during brain ischemia and hypoglycemia. Int J Neurosci. 2011;121(8):415-422. doi:10.3109/00207454.2011.570464

Brosnan JT, Brosnan ME. Glutamate: a truly functional amino acid. Amino Acids. 2013;45(3):413-418. doi:10.1007/s00726-012-1280-4

Cynober L. Metabolism of Dietary Glutamate in Adults. Ann Nutr Metab. 2018;73 Suppl 5:5-14. doi:10.1159/000494776

Zhou Y, Danbolt NC. Glutamate as a neurotransmitter in the healthy brain. J Neural Transm (Vienna). 2014;121(8):799-817. doi:10.1007/s00702-014-1180-8

Sonnewald U, Schousboe A. Introduction to the Glutamate-Glutamine Cycle. Adv Neurobiol. 2016;13:1-7. doi:10.1007/978-3-319-45096-4_1

Stamler J, Brown IJ, Daviglus ML, et al. Glutamic acid, the main dietary amino acid, and blood pressure: the INTERMAP Study (International Collaborative Study of Macronutrients, Micronutrients and Blood Pressure). Circulation. 2009;120(3):221-228. doi:10.1161/CIRCULATIONAHA.108.839241


ТЪРСИ В БЛОГА

КАТЕГОРИИ