ЗА ИНФОРМАЦИЯ И БЪРЗИ ПОРЪЧКИ, МОЛЯ ОБАДЕТЕ СЕ НА  02 818 48 70

От А до Я: най-важните витамини по време на бременност

7-Fruits-Not-Good-For-Pregnant-Women-to-Eat

Най-женското време за една жена – това е периодът на бременност. Цели девет месеца, през които тялото и психиката се променят, за да се подготвят за новия живот, който предстои да се появи.

Физиологическите и психологическите промени, които настъпват по време на бременност, определят необходимостта от допълнителен прием на витамини и минерали. Дали с преяждане или недохранване, жените в тези девет месеца може да не успеят да си набавят всички полезни вещества директно чрез храната.

Бременност – най-специалният период от живота на жената

На пръв поглед, докато трае вашата бременност може да си позволявате почти всички храни и забранени изкушения. За някой около вас може да е странно да закусвате с пица и газирано, но на бременна жена всичко е позволено.

И докато някои са в дилема какво е може или не може да си хапват, други знаят, че има определени храни, на които да наблегнат през 9-те месеца приключение, наречено бременност.

През самата бременност, целият организъм на жената работи ускорено и на по-високи обороти. Приемът на достатъчно витамини и минерали е важен за детето, защото те ще му бъдат изключително нужни през първите 7 седмици.

Специално внимание трябва да се отдели на правилното хранене по време на бременност, за да си осигурите всички хранителни вещества за добро здраве и кондиция.

Освен ако нямате собствена градина, в която сами произвеждате плодове и зеленчуци, по-голямата част от храните на трапезата ви може да са изкуствено произведени, рафинирани и бедни на минерали. Как може да поправите това?

Все още има места, на които да намерите пресни плодове и зеленчуци с ясен произход. Най-добре е да търсите такива, които са българско производство.

Ежедневната консумация на сезонни плодове и зеленчуци, някои млечни продукти, ядки и месо ще ви помогнат да балансирате завишените нужди по време на бременност. С оптимален прием на необходимите добавки ще повишите защитните сили на организма, нормалното развитие на плода и бързо възстановяване след раждане.

Нуждата от витамини по време на бременност

Най-добре е да се посъветвате с вашия лекар за това дали може да вземате мултивитамини или други добавки преди вашата бременност.

При проведени изследвания се доказва, че всяка жена се нуждае от допълнителен прием на фолиева киселина около 2 месеца преди последваща бременност. Включена в пренаталните витамини, фолиевата киселина е полезна за предотвратяване на вродени дефекти, както и за изграждане на костния мозък на ембриона и неговите клетки.

На следващо място се нарежда микроелементът йод. Към него обаче трябва да се подхожда внимателно при бременност, защото спомага за образуване на тироксин, който се натрупва в щитовидната жлеза. Ако тироксинът е недостатъчен се стига до затлъстяване, а ако е в излишък – до отслабване и базедова болест.

В състава на добавките, полезни по време на бременност влизат още:

 • Мултивитамини за бременни – по време на бременност и кърмене;
 • Омега-3 мастни киселини – за подкрепа на имунните сили и превенция на алергии в период на бременност;
 • Пробиотици – за да получи бебето своята доза полезни бактерии, развивайки храносмилателната си система;
 • Калций – той участва активно в изграждането на костната система и спомага за поддържане на кръвосъсирването и мускулните съкращения;
 • Магнезий – за растеж и възстановяване на тъканите, помага на бебето да получи повече хранителни вещества чрез плацентата докато трае бременността;
 • Желязо – помага за транспорта на кислород в кръвта на майката и бебето;
 • Витамин D – за изграждане на опорно-двигателния апарат и зъбните структури;
 • Витамин С – повишава устойчивостта на организма на майката към различни патогени през цялата бременност, участва във формирането и секретирането на хормони, аминокиселини и усвояване на желязото;
 • Тиамин – представител на В групата, той има ключова роля за централната нервна система, черния дроб и енергийния баланс по време на бременност;
 • Рибофлавин – витамин В2 е изключително ценен за усвояване на въглехидратите, мазнините и протеините. Също така има роля за правилното функциониране на щитовидната жлеза и формирането на червени кръвни телца и анти тела;
 • Витамин Е – важен антиоксидант, които доставя кислород на клетките и спомага за растежа им при бременност;
 • Витамин А – важен за зрението и състоянието на кожата, както и в качеството си на имуностимулатор.

Прекалените количества на последния витамин или по-точно на негова форма – ретинол, могат да доведат до малформации на плода. Затова трябва да следите съдържанието на добавките, които избирате, и да търсите такива с бета-каротин.

Препоръчителни дневни дози за витамини по време на бременност

Препоръките на Световната здравна организация за дозировка на витамин А са:

 • По време на бременност: 3000 IU max;
 • След 6-та седмица от раждането, ако майката не кърми: 8000 IU max.

Останалите, за които говорихме по-рано, са поместени в таблицата с конкретни дневни дози и функциите им – изцяло за ваше улеснение, за да имате спокойна бъдеща бременност.

Вещество Дневна доза Функции
Калций 800-100 мг Здрави кости и зъби, сърце и мускули
Фолиева киселина 400 мкг преди зачеването, 600-800 мкг по време на бременност Синтез на ДНК и нормална мозъчна дейност
Йод 140-220 мкг Метаболизъм, нервна система
Желязо 15-27 мг Червени кръвни телца, доставяне на кислород, енергия и растеж
Магнезий 270-350 мг Регулиране на инсулина и кръвната захар, за изграждане на костите и регенериране на тъкани
Фосфор 550-700 мг Нормален сърдечен ритъм и кръвосъсирване
Калий 2000 мг Съкращаване на мускулите, метаболизъм
Рибофлавин 1,2-1,4 мг Растеж, зрение и хубава кожа, здрави мускули и кости
Тиамин 0,9-1,4 мг Превръща въглехидратите в енергия, за развитие на мозъка и сърдечно-съдовата система
Витамини: А – 770 мкг RAE или 2.565 IU Растеж на клетките и костите, за здрава кожа, метаболизъм на мазнини
В6 – 1-1,9 мг Формиране на нови червени кръвни телца, развитие на нервната система
С – 50-85 мг Регенериране на тъкани и производство на колаген, за растеж на костите
D – 10 мкг Кости и зъби
   

0 Коментара

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*