ЗА ИНФОРМАЦИЯ И БЪРЗИ ПОРЪЧКИ, МОЛЯ ОБАДЕТЕ СЕ НА 0884 64 43 46

Неалкохолна чернодробна стеатоза (омазнен черен дроб) – какво е това заболяване

Неалкохолната мастна чернодробна болест (NAFLD) се отнася до състояния, при които има натрупване на триглицериди в черния дроб. Това натрупване не е причинено от прием на алкохол. Ако повече от 5% - 10% процента от теглото на черния дроб е под формата на мазнина, тогава състоянието се нарича неалкохолна чернодробна стеатоза (NAFL) или омазнен черен дроб. По-тежката форма се нарича неалкохолен стеатохепатит (NASH), тъй като при нея има и възпаление, и фиброза.

Общото между тези здравословни състояния е, че засягат здравето на черния дроб. А това е нашият най-голям детоксикатор, който е част от естествената система за пречистване на нашето тяло. Черният дроб помага за пречистването на тялото (заедно с кожата, белите дробове, бъбреците и червата) от токсините, на които сме изложени всеки ден. Ако сме със затлъстяване, често боледуваме и ни липсва енергия, значи е твърде възможно пътищата ни за детоксикация да са задръстени и да се нуждаят от помощ, за да поддържат естествената си функция. 

По официални данни неалкохолната чернодробна стеатоза е обществено значим здравен проблем и има определени признаци, по които се диагностицира. От там се набелязват и препоръки за лечение, промяна на съпътстващите метаболитни проблеми, лекарствени медикаменти и други мерки за справяне с проблема. Статията ни е посветена именно на тези въпроси.

Неалкохолна чернодробна стеатоза - какво е това заболяване

Неалкохолното мастно чернодробно заболяване (NAFLD), т.е. съвкупността от двата вида - NAFL и NASH, повишават риска от смъртност от чернодробно и сърдечно-съдово заболяване и са основната причина за хепатоцелуларен карцином, който може да се развие без цироза. За да ви дадем приблизтелна представа за сериозността на тези проблеми, ще допълним със статистиката, че в световен мащаб разпространението на NAFLD е средно 25%. Същият процент се отнася за метаболитния синдром. 

Неалкохолна чернодробна стеатоза е налице, когато има мазнини в черния дроб, но малко или никакво възпаление или увреждане на черния дроб. NAFL обикновено не прогресира, за да причини чернодробно увреждане или усложнения. Въпреки това, NAFL може да причини болка от уголемяване на черния дроб. 

От друга страна, NASH е формата на неалкохолно мастно чернодробно заболяване, при която има възпаление на черния дроб и увреждане на черния дроб, в допълнение към мазнините натрупали се в него. Възпалението и увреждането на черния дроб от NASH може да причинят фиброза или белези на черния дроб. NASH може да доведе и  до цироза, при която черният дроб е белязан и трайно увреден. Цирозата пък може да доведе до рак на черния дроб.

Неалкохолната чернодробна стеатоза се отнася до спектър от чернодробна патология, която наподобява алкохолно чернодробно заболяване, но се появява при лица с ниска или незначителна консумация на алкохол.  Затлъстяването, захарният диабет тип 2, женският пол и хиперлипидемията често се свързват с развитие на неалкохолна чернодробна стеатоза. Освен това, повечето случаи на NAFL възникват през петото и шестото десетилетие от живота, въпреки че има сериозно увеличение на разпространението и при деца, според данните в “Non-alcoholic fatty liver: a common manifestation of a metabolic disorder”.

Защо се случва това акумулиране на мазнини, което е в основата на проблема? Мазнините се натрупват в черния дроб, когато скоростта на доставяне на мастни киселини до хепатоцитите превишава метаболитния капацитет за тяхната обработка. Мастните киселини се доставят в черния дроб, свързани с албумин от периферната мастна тъкан, а също и от локалния синтез в черния дроб в резултат на протеинов или въглехидратен излишък. 

Съществуват и два основни пътя на изхвърляне на мастни киселини: митохондриално β-окисление до АТФ и кетонови тела и секреция в кръвта като триглицериди в липопротеини с много ниска плътност (VLDL). Нарушенията в тези процеси могат да бъдат наследствени или придобити, което води до натрупване на триглицериди в черния дроб. 

Натрупването на мазнини в черния дроб при пациенти със захарен диабет или със синдром на инсулинова резистентност е свързано главно с повишена липолиза на мастната тъкан, с повишен поток на свободни мастни киселини към черния дроб, който надвишава капацитета на черния дроб да изнася липопротеини с много ниска плътност.

Стеатозата може да бъде предизвикана и от приема на лекарства, които могат да инхибират митохондриалното β-окисление на мастни киселини по различни механизми. Стеатозата може да възникне и при други състояния като белтъчно-енергийно недохранване, претоварване с въглехидрати и ендотоксемия.

Има ли симптоми при омазнен черен дроб

Както при много хронични чернодробни заболявания, много пациенти с NAFL имат леко изразени симптоми. Често срещана манифестация на омазнен черен дроб е откриването на анормални ниван на чернодробни ензими при рутинни кръвни изследвания. 

Симптомите, когато са налице, също са подобни на други хронични чернодробни заболявания и включват умора, неразположение и неясна болка в горния десен квадрант на корема. Според една оценка тези симптоми са налице преди диагнозата при приблизително една трета от пациентите. При физикален преглед хепатомегалия (увеличен черен дроб) често присъства при до 75% от пациентите. 

Други симптоми могат да включват умора, слабост, загуба на тегло, загуба на апетит, гадене, коремна болка, паякообразни кръвоносни съдове, пожълтяване на кожата и очите, сърбеж, натрупване на течност и подуване на краката ( оток) и корема (асцит).

По отношение на лабораторните изследвания, леките увеличения както на аланин, така и на аспартат аминотрансферазата са най-честите лабораторни находки при NAFL. Съотношението AST/ALT обикновено е  <1, като този резултат е различен от класическата картина при алкохолно чернодробно заболяване. В допълнение, обикновено има увеличение както на алкалната фосфатаза, така и на γ-глутамил трансферазата (GGT). Всъщност се предполага, че GGT е чувствителен маркер за инсулинова резистентност. Серумният билирубин и албумин обикновено са в нормални граници, освен ако заболяването не е прогресирало до цироза. 

Как се диагностицира омазнен черен дроб?

Първоначално се подозира неалкохолно мастно чернодробно заболяване, ако кръвните изследвания покажат високи нива на чернодробни ензими. Други чернодробни заболявания обаче първо се изключват чрез допълнителни изследвания. Ултразвукът също може да се използва за потвърждаване на диагноза неалкохолна чернодробна стеатоза. 

Как се лекува омазнен черен дроб?

Няма универсално медицинско лечение за неалкохолна чернодробна стеатоза. Коригирането на диетата и редовната физическа активност могат да помогнат за предотвратяване увреждането на черния дроб или да обърнат хода му в ранните етапи. При това положение е ясно, че мерките за лечение и превенция са свързани с контрол на теглото, поддържане на нормален ИТМ, ограничаване консумацията на аккохолни напитки, както и лечение на инсулинова резистентност или диабет, ако са налице такива заболявания. 

Може да се предпишат и лекарства за понижаване на липидите, както и антиоксиданти, които подпомагат този процес. Например, има данни за употреба на витамин И и бетаин като средства за нормализиране на чернодробните ензими. 

Трите фази на детоксикация на черния дроб

Телата ни и особено черният дроб работят извънредно, за да елиминират всички токсини, с които се сблъскваме ежедневно от храната, водата, околната среда и други източници. Казано по-просто, пътищата за детоксикация на тялото превръщат вреден токсичен химикал в по-малко вреден химикал и го отстраняват от тялото посредством няколко фази, в които активно участва и черният дроб. 

Ако вашите пътища за детоксикация във фаза I и II са претоварени, може да се натрупат токсини в тялото и предизвикат проблеми от различен произход. Например, хормонален дисбаланс, адренална умора, ранна менопауза, невъзможност за отслабване, репродуктивни проблеми, главоболие и други.

Нека видим кои са трите фази на детоксикация на черния дроб:

 1. Фаза 1 на детоксикацията на черния дроб се активира от различни външни токсини (тежки метали, алкохол, кофеин, диоксин, лекарства, пестициди и др.). Фаза 1 е първата линия на защита срещу токсините и използва различни ензими, които предпазват клетките от увреждане, като превръщат токсините в по-малки и по-малко вредни вещества, предназначени за по-нататъшна детоксикация, и като правят токсините водоразтворими, за да навлязат във фаза 2.
 2. Фаза 2 продължава с преобразуване на водоразтворимите метаболити от фаза 1 и ги подготвя за отстраняване от тялото чрез жлъчка, урина и изпражнения. 
 3. Фаза 3 е свързана с транспортирането на метаболитите от фаза 2 до вашите бъбреци за по-нататъшно филтриране и елиминиране с урината. Черният дроб също премахва тези токсини с жлъчката през тънките черва и червата, където те накрая се отстраняват от тялото с изпражненията. За да бъде по-ефективна Фаза 3 изисква: Адекватен прием на вода;  Адекватен прием на фибри (нерафинирани растителни храни, псилиум хуск и др.); Магнезиев цитрат или магнезиев бисглицинат хелат.

Хранителна добавка за подпомагане на фаза 1 и 2 на детоксикация

За съжаление, Фаза 1 и Фаза 2 на детоксикацията на черния дроб често са неефективни поради дефицита на изброените по-горе хранителни вещества. В резултат на това не само черният дроб страда, но и целият организъм поради натрупването на токсини, които по-късно допринасят за много сериозни здравословни проблеми. Една процедура, която може да бъде от полза в този случай, е Детоксикация на токсични метали, включваща различни компоненти по преценка на специалистите след направени съответните изследвания.

Някои от природните средства за подкрепа на чернодробната детоксикация, които могат да се осигурят чрез добавки, интравенозни терапии и други иновативни методи, са различни билки, аминокиселини, витамини, минерали и антиоксиданти. Те са предназначени да поддържат детоксикацията на черния дроб, здравето на черния дроб и неговата нормална функция. Ето кои са тези средства:

 • Бял трън - с висока контентрация на силимарин, помага за подмладяване на чернодробните клетки, увредени от токсини и алкохол. Обикновено се използва за подпомагане на детоксикацията на черния дроб и поддържа нормалното храносмилане чрез стимулиране на образуването на ензими и увеличаване на производството на жлъчка.
 • Витамините от група B, особено холинът и инозитолът, помагат за предотвратяване на прекомерното натрупване на мазнини в черния дроб.
 • Артишокът и глухарчето подпомагат храносмилането и поддържат черния дроб, като детоксикират и спомагат за поддържане на правилния поток на жлъчката.
 • Екстрактът от куркумин (извлечен от притововъзпалителната куркума) подпомага детоксикацията на черния дроб и има естествени противовъзпалителни свойства.
 • Аминокиселините L-цистеин и L-глутамат повишават нивата на глутатион, най-мощният антиоксидант в тялото. Чернодробната дисфункция е силно свързана с дефицита на глутатион.
 • S-аденозил L-метионин за подкрепа на черния дроб и нервната система. Може да се осигури чрез продукт като САМе (С-аденозил Л-метионин) на Хербамедика. Това съединение се съдържа във всяка клетка на тялото и участва в процеса на метилиране като основен метилов донор. По този начин SAMe подпомага производството на енергия, както и пречистването и регенерирането на черния дроб и възпрепятства увреждането му.
 • Хепатопротектори като Про Хепа/Pro Hepa също могат да допринесат за регенериране на чернодробните клетки вследствие на възпалителни процеси, прием на алкохол и други. Всички съставки в продукта са растителни, като формулата е обогатена с витамин В6 и аминокиселините глицин, таурин, Л-глутамин, Л-метиони и други.

Използвани източници

 1. НЕАЛКОХОЛНА СТЕАТОЗНА БОЛЕСТ НА ЧЕРНИЯ ДРОБ (NAFLD) https://www.medinfo.bg/spisanie/2019/11/statii/nealkoholna-steatozna-bolest-na-chernija-drob-nafld-3006 
 2. A systems biology approach to study non-alcoholic fatty liver (NAFL) in women with obesity https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2589004222011002 
 3. Global epidemiology of non-alcoholic fatty liver disease/non-alcoholic steatohepatitis: What we need in the future https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/liv.13643 
 4. Yki-Järvinen, H. Diagnosis of non-alcoholic fatty liver disease (NAFLD). Diabetologia 59, 1104–1111 (2016). https://doi.org/10.1007/s00125-016-3944-1 
 5. Jimenez-Rivera, C., Hadjiyannakis, S., Davila, J. et al. Prevalence and risk factors for non-alcoholic fatty liver in children and youth with obesity. BMC Pediatr 17, 113 (2017). https://doi.org/10.1186/s12887-017-0867-z
 6. S.D.H. Malnick, M. Beergabel, H. Knobler, Non-alcoholic fatty liver: a common manifestation of a metabolic disorder, QJM: An International Journal of Medicine, Volume 96, Issue 10, October 2003, Pages 699–709, https://doi.org/10.1093/qjmed/hcg120 

Свързани продукти

ТЪРСИ В БЛОГА

КАТЕГОРИИ