ЗА ИНФОРМАЦИЯ И БЪРЗИ ПОРЪЧКИ, МОЛЯ ОБАДЕТЕ СЕ НА 0884 64 43 46

Недостиг на цинк - какви са сигналите и как да попълните дефицита с Acti ZMA

Цинкът е основен минерал, който е задължителна част от много физиологични функции, включително изграждането на някои протеини и ензими, както и регулация на генната експресия. Той има важна роля в имунната функция, синтеза на протеини, зарастването на раните, синтеза на ДНК и клетъчното делене. В кожата, цинкът подпомага правилната структура на протеините и клетъчните мембрани, подобрява има противовъзпалително действие и предпазва от UV лъчение. Но какво се случва в организма, когато няма достатъчно цинк?

Ролята на цинка за различни аспекти на здравето   

Цинкът, който всъщност е вид метал, е съществен микроелемент. Когато чуете нещо за цинк по отношение на вашето здраве, най-вероятно смятате, че това е едно от многото ефективни средства за справяне с простуда подобно на витамин Ц. Но истината е доста по-различна от това.

Цинкът е необходим в малки количества всеки ден, за да се поддържа здравето и да се изпълняват важни функции постоянно. 

Цинкът облагодетелства тялото по много начини: помага при производството, растежа и възстановяването на хормоните; подобрява имунитета и улеснява храносмилането. 

Ползите от цинка за организма включват и способността му да действа като противовъзпалително средство, поради което цинкът може да има значителни терапевтични ползи за няколко често срещани хронични заболявания, рак или сърдечни заболявания.

Цинкът всъщност присъства във всички телесни тъкани и е необходим за здравото клетъчно деление. Действа като антиоксидант в тялото, борейки се със свободните радикали и забавя процеса на стареене. Цинкът също има голямо влияние върху хормоналния баланс и поради тази причина дори малък дефицит на цинк може да доведе до повишен риск от безплодие или диабет.

Цинкът и кожата

Различни проучвания показват, че цинкът, набавян от храната, може да редуцира акнето, дори толкова ефективно, колкото антибиотици като тетрациклини. Това може да се дължи на неговото взаимодействие с витамин А като компонент на ретинол-свързващ протеин, който е необходим за транспортиране на витамин А в кръвта. 

Доказано е, че приемът на добавка с цинк значително увеличава нивото на витамин А в кръвта, което показва взаимодействие между двете хранителни вещества. С това може да се обясни и положителният му ефект върху акнето. Всъщност при мъжете и жените със сериозно акне е установено, че има по-ниски нива на серумен цинк, отколкото при здрави контролно изследвани лица.

Любопитен факт: Сред всички хранителни източници на цинк, той се усвоява най-добре от животински продукти, в които не е свързан с фитати, както при растителните източници. Органи като бъбреци и черен дроб, червено месо като говеждо и агнешко месо, както и морски дарове - стриди, миди и други, са оптималните животински източници на цинк. Трябва да ядете храни, които съдържат цинк всеки ден, защото тялото ви не съхранява запаси от него.

Вегетарианската диета е по-ниска на цинка от невегетарианската диета. Бобовите и пълнозърнестите храни съдържат вещества, които се свързват с цинка и пречат на абсорбирането му. Става дума за фитиновата киселина, която е основен инхибитор на цинка. Вегетарианците може да се нуждаят от до 50% повече от препоръчителната дневна доза, отколкото невегетарианците.

Недостиг на цинк – кога и защо

Без достатъчно цинк, присъстващ във вашето ежедневно меню, е възможно да срещнете различни здравословни проблеми. Може да се разболявате по-често, да усещате постоянна умора и липса на енергия, по-лоша концентрация, забавен растеж и трудно зарастващи рани.

Недостигът на цинк води до дисфункция на хуморалния и клетъчно-медииран имунитет и повишава податливостта на инфекции. Доказано е, че набавянето на цинк намалява честотата на инфекциите, както и клетъчното увреждане от повишения оксидативен стрес. 

Дефицитът на цинк се свързва и с остра и хронична чернодробна болест. Допълнителният прием на цинк предпазва от индуцирано от токсини увреждане на черния дроб и се използва като терапия за чернодробна енцефалопатия при пациенти, неповлияващи се от стандартно лечение. 

В човешкото тяло има органи, които  секретират цинк, като например слюнчените жлези, простатната жлеза и панкреаса. Дори клетките, участващи в активността на имунната система, отделят цинк, но за съжаление не го съхраняват. Диетата може да не е задължително с ниско съдържание на цинк, но неговата бионаличност играе основна роля за усвояването му.

Цинкът се използва в различни метаболитни процеси и се елиминира чрез нормални екскреторни и пикочни канали, така че трябва да се допълва често чрез храни или добавки. Ако това не се случи обаче, възможно е да се стигне до дефицит на цинк. А той се характеризира със следните симптоми:

 • Забавяне на растежа и развитието;
 • Ниско кръвно налягане;
 • Загуба на апетит;
 • Загуба на вкусови усещания;
 • Бледа или груба кожа;
 • Отслабване;
 • Диария;
 • Косопад;
 • Постоянна умора;
 • Бели петна под нокътната плочка.

Трудно е да се измери адекватният хранителен статус, като се използват лабораторни тестове поради разпространението на цинка в тялото като компонент на различни протеини и нуклеинови киселини. Плазмените или серумните нива на цинк са най-често използваните индекси за оценка на дефицита на цинк, но тези нива не отразяват непременно статуса на клетъчния цинк поради тесните хомеостатични контролни механизми. 

Клиничните ефекти на дефицита на цинк могат да присъстват при липса на анормални лабораторни показатели. Специалистите, които дават обективно мнение за резултатите от изследване нивата на цинк, трябва да вземат предвид и други остри или хронични, както и автоимунни заболявания, които може да повлияят върху резултатите от изследванията.

Има няколко групи от хора, които са по-застрашени от недостиг на цинк и това са хора със стомашно-чревни проблеми, вегетарианците, бременните и кърмещите жени.

Acti ZMA и неговите преимущества

Освен традиционно добрите хранителни източници на цинк, има вариант за прием на хранителна добавка. Той е по-добър, ако консумацията на месо, рибни продукти или други източници на цинк не е по вкуса ви.

Акти ЗМА/Acti ZMA е абсолютно веган продукт, без соя и млечни продукти. Той съчетава в себе си хелатиран цинк бисглицинат, натурален морски магнезий и витамин В6. Всички тези елементи заедно осигуряват оптимално действие на тази форма на цинк, която е с най-добра бионаличност и степен на усвояване в сравнение с други форми.

Защо хелатиран цинк?

Хелирането е процес, при който органична молекула (най-често аминокиселина, а в случая глицин) се поляризира и свързва с минерален йон. Така се получава по-стабилна молекула, която с лекота може да достигне до стомаха, където да се абсорбира адекватно. Това е и технологията, която се използва от производителя, за да се получи хелираната форма на цинк, готова за усвояване от организма максимално лесно.

Acti ZMA може значително да подобри здравето ви в следните случаи:

За подобряване на когнитивната функция

Цинкът има силно въздействие върху умствената функция, защото може да се свърже с витамин В6, за да се гарантира правилното функциониране на невротрансмитерите, които общуват в тялото. Също така цинкът се среща във високи концентрации в хипокампуса, който контролира мисълта и паметта. 

За хора, претърпели нараняване, цинкът поддържа мозъчната функция силна, тъй като тя естествено се отклонява към другите части на тялото за целите на оздравяването.

Подобрява усещането за вкус и мирис 

Цинкът има уникални ползи, които включват подобряването на сетивата на вкуса и миризмата. Вкусовите рецептори и обонятелните клетки са зависими от цинка и той е необходим за правилното развитие и растеж на тези специфични клетки.

Проучванията показват, че повишаването на нивата на цинка може да подобри тези две сетива и да им помогне да функционират оптимално.

Помага за лечение на настинки

Изследователи от University of Michigan са установили връзка между целостта на имунната система и нивата на цинка в организма. Добавките с цинк помагат за намаляване на тежестта и продължителността на настинките и други леки заболявания. 

Този минерал намалява броя на противовъзпалителните цитокини, които влошават тялото по време на настинка или други инфекции. 

Също така способността му да стимулира активността на белите кръвни клетки го прави идеален за предотвратяване на настинки и инфекции.

Отслабване 

Цинкът играе водеща роля в загубата на тегло при индивиди с наднормено тегло. Редица изследвания го свързват с намаляване на апетита, като предотвратява преяждането. Това е обяснява с контролиращата роля на цинка върху грелина, който е хормон, диктуващ моментите за хранене.

Облекчава хроничната умора 

Хората, страдащи от хронична умора, обикновено биват насочвани към рибено масло, тъй като то е богато на този минерал. Много лекари не предлагат други лекарства за лечение на хронична умора, освен рибеното масло. Цинкът е неразделна част от нормалната мускулна функция и изследователите смятат, че мускулната умора е една от основните причини за хронична умора. Ето защо, цинкът е идеалното средство за повишаване на енергийните нива.

В състава на Акти ЗМА за дневната максимална доза влизат:

 • Zn/ Zink Bisiglycinate Chelate: 15 mg
 • Natural Marine Magnesium: 150 mg
 • Vitamin B6: 5 mg
 • Помощно вещество: емулгатор: магнезиев стеарат.

Всички останали подробности за продукта ще намерите на страницата му - АКТИ ЗМА / ACTI ZMA - 60 КАПСУЛИ.

Свързани продукти

18.00 лв
16.00 лв
12.00 лв

ТЪРСИ В БЛОГА

КАТЕГОРИИ