ЗА ИНФОРМАЦИЯ И БЪРЗИ ПОРЪЧКИ, МОЛЯ ОБАДЕТЕ СЕ НА 0884 64 43 46

Неподозираните ползи на витамин С за здравето + препоръчани продукти

За витамин С чуваме постоянно в общественото пространство, той обикновено присъства в препоръките на медицински лица за превенция на инфекции, лечение на настинки и грип и като цяло за подсилване на имунната система. Това е чудесно, защото всички знаем, че витамин C е силен антиоксидант, който помага за предотвратяване на окислителното увреждане на клетките. Заедно с други силни антиоксиданти като глутатион, това са нашите най-силни защитници срещу потенциално увреждащите свободни радикали и патогенни микроорганизми.

Днес ще ви разкажем и за другите неподозирани ползи на витамин С за здравето, свързани със запазване на младежкия вид на кожата, заздравяване на рани и други важни аспекти, включително най-добрите му хранителни източници.

Интересни факти за витамин С

Витамин С, познат още като “аскорбинова киселина”, има голямо разнообразие от функции в организма. На първо място, той помага да се забави или предотврати увреждането на клетките, причинено от свободните радикали. Това е необходимо, за да се поддържат здрави тъканите на тялото и да се поддържа способността на имунната система да защитава организма по най-добрия начин. Витамин С също помага на организма да абсорбира желязо от растителни източници, което също е важно за имунитета, оползотворяването на енергия и нормалния метаболизъм. Дотук може би всичко това ви е известно, затова е време да ви изненадаме с нови интересни факти. 

Витамин С като анти-ейдж оръжие 

Ако забележите първите признаци на стареене, като фини линии и бръчки около очите или устата, Витамин С може да е от полза. Той е важен компонент за синтеза на колаген, който е основен компонент на съединителнaта тъкан в човешкото тяло. Освен че може да изглади фините линии, той може да помогне и при артрит - една от болестите, които ни спохождат с напредване на възрастта.

Когато в тялото има по-малко колаген, костите и ставите са склонни към износване и триене една в друга, което води до появата на болка, възпаление и дискомфорт. Тази болка представлява класически симптом на артрит и може да бъде облекчена с дневна доза аскорбинова киселина, предписана от лекар.

Витамин С в портокалите - не само

Въпреки че се твърди, че портокалите съдържат много витамин С, те в никакъв случай не са единственият добър източник. Портокалите съдържат 50 мг на всеки 100 гр., докато други храни като касис (177 мг), суров червен пипер (138 мг), киви (92 мг) и ягоди (58 мг) съдържат много повече витамин С. Ето това са страхотни източници не само на витамин С, а и на други витамини, минерали и антиоксиданти - още една причина да ги включите в ежедневното си меню.

Витамин С при анемия

Анемията е специфично състояние, което най-често възниква при недостатъчен прием или недобро усвояване на желязо в организма. Повечето хора с анемия изпитват умора, липса на енергия и имат по-бледа кожа, студени крайници и други симптоми.

Наличието на достатъчно витамин С е едно от необходимите условия за ефективно усвояване на желязо, тъй като се комбинира с желязото, за да образува напълно различно съединение - железен хелатен комплекс.

Витамин С с основна роля в оздравителния процес

Преди да бъдат създадени антибиотиците, много лекари са използвали витамин С, за да подпомогнат излекуването на болни хора. През 40-те години лекар на име Фредерик Кленър прилага интравенозно Витамин С при пациенти с варицела, тетанус, паротит, морбили и полиомиелит и постига много добри резултати.

Витамин С остава в организма за 24 часа

Витамин С е водоразтворим и поради това е почти невъзможно да предозирате с него. Ако все пак консумирате твърде голямо количество от храна или добавки, излишното количество се изхвърля чрез урината.

Това също означава, че не може да приемате този витамин веднъж седмично и да очаквате да има видим ефект. Трябва да го приемате всеки ден, за да дадете време на организма да задейства функциите на витамина и всички останали процеси, в които участва.

Витамин С като средство за предотвратяване на рак

Има много проучвания, които установяват връзка между профилактиката на рака и витамин С. Тя се дължи на това, че витамин С е мощен антиоксидант, който намалява оксидативното увреждане на клетките. Някои от тези проучвания са Vitamin C and cancer prevention: the epidemiologic evidence, Efficacy of Vitamin C Supplements in Prevention of Cancer: A Meta-Analysis of Randomized Controlled Trials и Pro- and Antioxidant Effects of Vitamin C in Cancer in correspondence to Its Dietary and Pharmacological Concentrations.

Витамин С не трябва да се приема с всички лекарства

Някои лекарствени медикаменти като НСПВС, ниацин, хормонална терапия, както и лекарства за съсирване на кръвта и някои антидепресанти не трябва да се комбинират с високи дози витамин С.

Има много форми на витамин С

Аскорбиновата киселина е най-чистата форма на витамин С. Тя обаче лесно се окислява, а съществуват и по-стабилни варианти. Други форми, които може да проучите при избора на хранителни добавки или козметични продукти с витамин С са аскорбил палмитат, натриев аскорбил фосфат, ретинил аскорбат, тетрахексилдецил аскорбат и магнезиев аскорбил фосфат.

Витамин С за красива и здрава кожа

Ако искате да подобрите състоянието на кожата си с витамин С, тогава е по-подходящо да прилагате продукти, които съдържат тази жизненоважна съставка локално, а не перорално. Локално, той се абсорбира директно от кожата, докато витамин С, който идва от храна или добавка, се използва от различни органи. Заедно с витамин Е, витамин А и биотин, витами С се грижи за здравето на вашите коса, нокти и кожа.

Какво се случва при дефицит на Витамин С

Витамин С се намира в много храни, които консумираме и дефицитът му е рядко срещан. Скорбут - болестта, причинена от недостиг на витамин С, е била често срещана преди няколко поколения. Моряците, които са плавали в морето месеци наред и не са приемали пресни плодове или зеленчуци, често са боледували от скорбут. Днес това заболяване е много рядко срещано, но липсата на достатъчно витамин С може да доведе до анемия, кървене от венците, инфекции, накъсване на косата и трудно зарастващи рани.

Витамин С в хранителните добавки

Акти Естер Ц e първото ни предложение като допълнителен източник на важния витамин. Този продукт представлява буферирана форма на витамин С заедно с неговите метаболити, като резултатът е високо усвоим витамин С. С тази технология се подобрява абсорбцията и активността на вложените съставки. Получавате най-доброто за цената в удобни капсули без никакви алергени.

Течен витамин Ц с агаве и стевиол гликозиди е другият ни продукт с витамин С, който съдържа оптимални количества витамин С в течен вариант. Той има много приятен и освежаващ сладък вкус и е източник на естествени биофлавоноиди. 

Който и да изберете, няма да сбъркате, но на първо място важна е диетата. Затова се хранете пълноценно през всеки сезон и не забравяйте за плодовете и зеленчуците - те са важен източник на ценни хранителни вещества, включително на аскорбинова киселина, във всеки режим.

Използвани ресурси

  1. Elzbieta Pawlowska, Joanna Szczepanska, Janusz Blasiak, "Pro- and Antioxidant Effects of Vitamin C in Cancer in correspondence to Its Dietary and Pharmacological Concentrations", Oxidative Medicine and Cellular Longevity, vol. 2019, Article ID 7286737, 18 pages, 2019. https://doi.org/10.1155/2019/7286737
  2. Lee B, Oh SW, Myung SK. Efficacy of Vitamin C Supplements in Prevention of Cancer: A Meta-Analysis of Randomized Controlled Trials. Korean J Fam Med. 2015;36(6):278-285. doi:10.4082/kjfm.2015.36.6.278
  3. Block G. Vitamin C and cancer prevention: the epidemiologic evidence. Am J Clin Nutr. 1991 Jan;53(1 Suppl):270S-282S. doi: 10.1093/ajcn/53.1.270S. PMID: 1985398. 

Свързани продукти

ТЪРСИ В БЛОГА

КАТЕГОРИИ