ЗА ИНФОРМАЦИЯ И БЪРЗИ ПОРЪЧКИ, МОЛЯ ОБАДЕТЕ СЕ НА 0884 64 43 46

Непоносимост към лактоза - какви са причините и как да се справим с нея

Лактозната непоносимост е често срещано разстройство на храносмилателната система, засягащо стотици хиляди хора. То се проявява, когато тялото не е в състояние да усвои напълно лактозата - захар, съдържаща се в млякото и млечните продукти. В тази статия ще Ви представим по-задълбочено какво представлява това състояние, какви са симптомите и как да водите нормален начин на живот в случай, че и Вие страдате от непоносимост към лактозата.

Какво представлява състоянието на лактозна непоносимост?

Лактозната непоносимост е състояние, характеризиращо се с неспособността на тялото да разгражда лактозата поради недостатъчно производство на лактаза - ензимът, отговорен за преработването на млечната захар. 

При правилно усвояване на лактозата, тя се разгражда на глюкоза и галактоза в тънките черва. При състояние на непоносимост, непреработената лактоза преминава в дебелото черво, където ферментира, а това води до проява на симптоми като подуване на корема, газове, диария и стомашен дискомфорт.

Кои са различните видове лактозна непоносимост и техните причинители? 

Познати са няколко вида лактозна непоносимост, които се проявяват по сходен начин, но се различават по причинителите си.

  • Първична непоносимост към лактоза - Това е най-често срещаният тип лактозна непоносимост и възниква като естествен резултат от стареенето на организма. С напредване на възрастта, производството на лактаза намалява, което прави усвояването на млечната захар по-трудно.   
  • Вторична непоносимост към лактоза - Този тип непоносимост към лактоза може да се развие в резултат на определени състояния или стомашно-чревни заболявания, като например цьолиакия и болест на Крон. Подобни здравословни усложнения могат да увредят чревната лигавица, което води до временна непоносимост към млечни продукти.
  • Вродена непоносимост към лактоза - Това рядко генетично състояние се проявява още от раждането и възниква поради пълна липса на производство на лактаза. Бебетата, страдащи от това състояние, се нуждаят от специализирани формули без лактоза, за да задоволят хранителните си нужди.

Как да разберете дали страдате от лактозна непоносимост?

Има редица симптоми, по които можете да разпознаете лактозната непоносимост, като те се проявяват обикновено в рамките на няколко часа след консумация на храни или напитки, съдържащи лактоза. Едни от най-честите симптоми включват подуване на корема, газове, диария, коремни спазми и гадене. 

За да бъде поставена точна диагноза на лактозна непоносимост, е необходимо да си направите съответните изследвания при медицински специалист. Най-популярният тест за непоносимост към млечни продукти е напълно безобиден и представлява прием на богата на лактоза напитка и последващо измерване на кръвната захар.

Как да водите нормален начин на живот при непоносимост към лактоза?

Непоносимостта към лактоза, освен ако не е вторична, трудно може да бъде излекувана, но въпреки това можете да водите напълно нормален начин на живот с това състояние. Необходимо е единствено да въведете някои дребни промени, най-вече по отношение на хранителните си навици. 

Основният подход за справяне с лактозната непоносимост е да редуцирате или да изключите напълно от менюто си приема на лактоза. Препоръчваме Ви да ограничите консумацията на мляко, сирене, сладолед и други млечни продукти. За щастие, на пазара съществуват редица техни алтернативи, като млека и сирена на растителна основа, които не съдържат лактоза.

Придобийте навика да четете етикетите на хранителните продукти. Ще се изненадате колко немлечни продукти съдържат в състава си лактоза. Това могат да бъдат някои видове преработено месо, хляб, зърнени храни и дори дресинги за салати.

Разбира се, можете да опитате и да “обучите” организма си да преработва млечната захар. Това може да се случи чрез постепенно въвеждане на малки количества храни, съдържащи лактоза, в менюто Ви. Този процес се нарича десенсибилизация на лактоза или обучение за поносимост към лактоза, и задължително трябва да се извършва под ръководството на медицински специалист с цел безопасност и повишаване на неговата ефективност.

Открийте положителната страна на състоянието си, ако имате проблем с лактозата. Не приемайте избягването на млечни продукти като вид ограничение, а като предизвикателство - изследвайте нови вкусове и експериментирайте с различни рецепти на базата на соя, кокос, ядки като бадеми, кашу, овесени ядки и много други. Все пак не е препоръчително да приемате едва една група храни - на ваше разположение остават плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни и редица месни продукти.

Хранителни добавки при лактозна непоносимост

Още един начин да живеете безпроблемно при състояние на непоносимост към лактоза, е да приемате лактазни хранителни добавки. Те осигуряват ензима лактаза, който е необходим за разграждането на лактозата и е препоръчително да се приемат преди консумация на храни или напитки, съдържащи млечна захар.

ЛактоКонтрол е хранителна добавка, специално разработена с цел подпомагане преработката на млечни продукти в организма. Продуктът е създаден на основата на мощна лактазо-ензимна патентована формула, която може да Ви помогне отново да консумирате млечни продукти.

В състава на хранителната добавка се съдържат редица ензими, които спомагат не само за преработката на лактоза, но и за разграждането на млечните протеини: 

Лактаза - ензимът, който се съдържа естествено в тялото и разгражда млечната захар.

Амилази - разграждат въглехидрати и нишесте в по-малки и по-лесно смилаеми захари.

Протеази - обработват различни растителни и животински протеини с цел по-лесното им усвояване от организма.

Липази - разграждат мазнините и спомагат за изграждането на здрави тъкани и клетки.

Непоносимостта към лактоза е много често срещано състояние, но поради това е и добре познато на съвременната медицина. Това позволява на хората, засегнати от лактозна непоносимост да поддържат здравословен и балансиран начин на живот. Чрез консумацията на алтернативи на млечните продукти или прием на подходящата хранителна добавка за правилна преработка на млечната захар в организма Ви, можете да се насладите на разнообразна диета без ограничения и стомашен дискомфорт. 

Използвани източници

  1. Malik TF, Panuganti KK. Lactose Intolerance. [Updated 2023 Apr 17]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2023 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK532285/
  2. Deng Y, Misselwitz B, Dai N, Fox M. Lactose Intolerance in Adults: Biological Mechanism and Dietary Management. Nutrients. 2015 Sep 18;7(9):8020-35. doi: 10.3390/nu7095380. PMID: 26393648; PMCID: PMC4586575.
  3. InformedHealth.org [Internet]. Cologne, Germany: Institute for Quality and Efficiency in Health Care (IQWiG); 2006-. Lactose intolerance: Overview. 2010 Sep 15 [Updated 2018 Nov 29]. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK310267/
  4. Szilagyi A, Ishayek N. Lactose Intolerance, Dairy Avoidance, and Treatment Options. Nutrients. 2018 Dec 15;10(12):1994. doi: 10.3390/nu10121994. PMID: 30558337; PMCID: PMC6316316.

ТЪРСИ В БЛОГА

КАТЕГОРИИ