ЗА ИНФОРМАЦИЯ И БЪРЗИ ПОРЪЧКИ, МОЛЯ ОБАДЕТЕ СЕ НА 0884 64 43 46

Невероятни ползи за здравето от горските плодове

Сигурно сте чували приказката “една ябълка на ден държи доктора далеч от мен”. Макар консумацията на ябълки да не е достатъчна за добро здраве, то със сигурност допринасят за добро храносмилане, ситост и защита на сърцето.

Днес посланието ни ще бъде друго - “шепа горски плодове на ден осигурява всички ценни антиоксиданти за мен”. И не само това - горските плодове ще  ви възнаградят с прилив на енергия и сладост. Те са богати на хранителни вещества, подходящи са за закуска, както и за десерт. Също има голям брой изследвания, които показват, че горските плодове носят множество ползи, включително подобряване на когнитивното здраве, помагат за предотвратяване на рак и понижават кръвното налягане.

Затова на следващото пазаруване включете в кошницата боровинки, ягоди, малини и къпини, може и касис, а ако не намирате такива в момента, може да опитате Бери екстракт от ягода - висококачествен прахообразен продукт получен от свежи плодове, произведени в Европа. 

Невероятни ползи за здравето от горските плодове

Горските плодове съдържат антоцианини

Антоцианидините (или антоцианини) са естествени растителни съединения, принадлежащи към семейството на флавоноидите, известни със своите живи пигменти, отговорни за червения, лилавия и синия цвят в много плодове и зеленчуци, особено горски плодове. 

Тези съединения са привлекли значително внимание поради техните потенциални ползи за здравето и антиоксидантни свойства. Плодове като боровинки, ягоди, малини и къпини са богати източници на антоцианини. Ключовите характеристики на антоцианините в горските плодове включват:

Антиоксидантни свойства: Антоцианидините са мощни антиоксиданти, което означава, че могат да неутрализират вредните свободни радикали в тялото. Тази антиоксидантна активност може да помогне за защита на клетките от окислително увреждане, свързано със стареенето и различни заболявания.

Променливост на цвета: Различните видове антоцианини водят до широка гама от цветове в горските плодове. Например цианидинът произвежда червени и лилави нюанси, докато делфинидинът е отговорен за сините тонове. 

Ползите за здравето от тези плодове са добре известни. Например,  консумирането на горски плодове, богати на антоцианидини, се свързва с подобрена когнитивна функция, сърдечно-съдово здраве и намален риск от хронични заболявания. Те имат и противовъзпалителни ефекти: антоцианидините могат да проявят противовъзпалителни свойства.

Някои проучвания показват, че антоцианидините могат да подобрят здравето на кръвоносните съдове и да поддържат здравословни нива на кръвното налягане, както и да допринесат за когнитивното здраве. Има все повече изследвания на потенциалните когнитивни ползи от антоцианидините, особено за подобряване на паметта и когнитивните функции.

Предотвратяване или управление на диабет с горски плодове

Горските плодове имат относително нисък гликемичен индекс и могат да помогнат за регулиране на нивата на кръвната захар. Включването на горски плодове в балансирана здравословна диета може да бъде полезно за хора с диабет или за тези, изложени на риск от развитие на заболяването.

Намален риск от развитие на рак

Някои проучвания показват, че антиоксидантите и фитохимикалите, открити в горските плодове, могат да помогнат за намаляване на риска от някои видове рак. Способността им да се борят с оксидативния стрес и възпалението може да допринесе за превенцията на рака. 

По-добро храносмилателно здраве

Съдържанието на фибри в горските плодове поддържа здрава храносмилателна система, като подпомага редовните движения на червата и насърчава чревния микробен баланс. Консумирането на горски плодове може да помогне за предотвратяване на запек и поддържане на балансиран чревен микробиом, което е още по-важно при възрастни хора, тъй като при тях запекът е често срещан поради липса на ензими или фибри.

Здраве на кожата

Витамините, минералите и антиоксидантите в горските плодове са полезни за здравето на кожата. Те могат да помогнат за предпазване на кожата от вредното въздействие на ултравиолетовите лъчи, да насърчат производството на колаген и да допринесат за сияен тен. 

Превенция на болестта на Паркинсон

В едно проучване се установява, че хората, които ядат поне две порции горски плодове седмично, имат 23% по-малък шанс да развият болестта на Паркинсон, отколкото техните връстници. Същото проучване показа, че мъжете с най-висок прием на флавоноиди, намаляват риска с 40 процента. Освен пресни горски плодове, можете също да използвате замразени към други храни с високо съдържание на хранителни вещества, като кисело мляко и салати, или да добавяте Бери Мито Актив към любимото си смути, за да си набавите витамини А, Е и С, витамини от В група, желязо, фибри и други.

Горските плодове са богати на пребиотици 

Пробиотиците може да са важни за поддържане на вашия микробиом (съвкупността от микроби в червата), но пребиотиците също имат значение. Плодовете не са пробиотици, но са богати на пребиотици храни. А пребиотиците са “гориво” за пробиотиците в червата. Здравият микробиом играе съществена роля в имунната система и предпазва от патогени, подкрепя хормоналния баланс и е тясно свързан с диетата, стреса, лекарства и други.

Борба с инфекциите на пикочните пътища с горски плодове

Червените боровинки са зрънцата, които са най-тясно свързани със здравето на пикочните пътища. И има основателна причина за това. Доказано е, че антоцианините, открити в червените боровинки, имат защитни свойства срещу бактериалния щам E. coli, който допринася за инфекции на пикочните пътища. При жени, които са по-склонни към инфекции, консумацията на червени боровинки намалява риска от инфекции на пикочните пътища с 26%, според систематичен преглед и мета-анализ на седем рандомизирани контролирани проучвания.

В заключение

Ползите от всички тези малки плодове за човешкото здраве е подкрепено от голям брой научни доказателства, които разкриват техния богат състав и положителни ефекти.  Големият брой фитохимикали, включително изобилие от антоцианинови пигменти, витамини, фибри и други вещества допринасят за тези ефекти. Затова не пропускайте да ги включите в дневното си меню, ако искате да се възползвате от техния анти-ейдж ефекти, противовъзпалителното и кардиопротективно действие и всички други описани.

Всички продукти Бери може да откриете в онлайн магазина ни тук, като опциите са за касис, френско грозде, ягода, или комбинация от няколко. 

Източници 

Fu Z, Liska D, Talan D, Chung M. Cranberry Reduces the Risk of Urinary Tract Infection Recurrence in Otherwise Healthy Women: A Systematic Review and Meta-Analysis. J Nutr. 2017 Dec;147(12):2282-2288. doi: 10.3945/jn.117.254961. Epub 2017 Oct 18. PMID: 29046404. 

Paredes-López O, Cervantes-Ceja ML, Vigna-Pérez M, Hernández-Pérez T. Berries: improving human health and healthy aging, and promoting quality life--a review. Plant Foods Hum Nutr. 2010 Sep;65(3):299-308. doi: 10.1007/s11130-010-0177-1. PMID: 20645129. 

Olas B. Berry Phenolic Antioxidants - Implications for Human Health? Front Pharmacol. 2018 Mar 26;9:78. doi: 10.3389/fphar.2018.00078. PMID: 29662448; PMCID: PMC5890122. 

Calvano A , Izuora K , Oh EC , Ebersole JL , Lyons TJ , Basu A . Dietary berries, insulin resistance and type 2 diabetes: an overview of human feeding trials. Food Funct. 2019 Oct 16;10(10):6227-6243. doi: 10.1039/c9fo01426h. PMID: 31591634; PMCID: PMC7202899. 

Kalt W, Cassidy A, Howard LR, Krikorian R, Stull AJ, Tremblay F, Zamora-Ros R. Recent Research on the Health Benefits of Blueberries and Their Anthocyanins. Adv Nutr. 2020 Mar 1;11(2):224-236. doi: 10.1093/advances/nmz065. PMID: 31329250; PMCID: PMC7442370. 

ТЪРСИ В БЛОГА

КАТЕГОРИИ