ЗА ИНФОРМАЦИЯ И БЪРЗИ ПОРЪЧКИ, МОЛЯ ОБАДЕТЕ СЕ НА 0884 64 43 46

Невероятните възможности на човешкия мозък

Човешкият мозък е един от най-сложните органи в тялото. Благодарение на неговите удивителни възможности днес нашият вид е така напреднал, формирал цивилизация, създал толкова много иновации и непрекъснато продължаващ своето развитие. 

Освен познатите ни мозъчни функции като памет и управление на емоциите, този орган има още редица удивителни способности. А знаете ли, че мозъкът има способността да се развива непрекъснато, която наричаме “невропластичност”? 

В тази статия освен за скритите възможности на мозъка ще ви споделим и как сами можете да допринесете за допълнителното разкриване на неговия потенциал.

Как работи мозъкът?

Мозъкът е командният център на нервната система, включващ милиарди неврони - специални клетки, които предават електрически импулси през синаптичните връзки. Структурно той се състои от отделни области, всяка със свои собствени функции, свързани помежду си чрез сложни невронни вериги. Тези области включват мозъчната кора, отговорна за висшите когнитивни функции, лимбичната система, управляваща емоциите и паметта, както и мозъчния ствол, регулиращ основните физиологични процеси.

Основни мозъчни функции

Когнитивна обработка - мозъкът обработва информация от околната среда, за да създаде логично и последователно възприятие на заобикалящата ни реалност. Благодарение на него вие възприемате, разбирате и реагирате на външни стимули. Чрез него учите, решавате проблеми и умеете да взимате ррешения.

Формиране на паметта - мозъкът има способностите да съхранява и извлича спомени чрез сложни невронни мрежи. Представете си го като един архив, в който са запазени ваши минали преживявания, знания и умения.

Управление на емоциите - мозъкът регулира емоциите чрез взаимодействието на невротрансмитери, хормони и невронни вериги. Той управлява настроението, мотивацията и социалното ви поведение, като влияе върху начина, по който се чувствате, както и взаимоотношенията ви с хората около вас.

Двигателен контрол - този орган може да координира доброволни и неволеви движения на тялото, като превръща нервните сигнали в прецизни двигателни действия. Именно мозъкът ви позволява основните действия като ходене, хващане и задържане на предмети и говорене.

Езикова обработка - мозъкът позволява езиково разбиране, възпроизвеждане и комуникация. Специална област в мозъчната кора работи за разбирането на думите, било то устни или писмени, както и изразяването на мисли и идеи.

Функции на мозъка, за които не знаете

Вероятно информацията до момента не е нова за вас и единствено сте запълнили някои неясноти относно работата на вашия мозък. В следващите редове обаче ще ви споделим някои мозъчни функции, за които се обзалагаме, че не сте и подозирали.

Подсъзнателно обучение - в мозъка ви протичат редица сложни процеси, които ви помагат да придобивате подсъзнателно различни умения и знания. Това подсъзнателно обучение е в основата на интуитивните прозрения, паметта и формирането на вашето поведение. Мозъкът обработва огромни количества информация подсъзнателно, влияейки върху възприятията, вярванията и поведението ви без дори да подозирате за това.

Невропластичност - мозъкът притежава една забележителна способност да се  реорганизира и адаптира в отговор на опита и промените в околната среда.  Това умение се нарича невропластичност и позволява учене, възстановяване от различни травми, формиране на нови невронни връзки, и е процес, който продължава през целия ви живот.

Въображение и креативност - знаете ли, че въображението и креативните умения също идват от мозъка? Тези негови способности ви позволяват да си отворите съзнанието си за нови възможности, да генерирате идеи и да участвате във всякакви артистични начинания.

Съзнание и самосъзнание - мозъкът поражда съзнанието - субективно познаване на себе си и околния свят. Съзнанието обхваща мислите, възприятията, емоциите и преживяванията ви, осигурявайки чувство за идентичност и непрекъснатост на съществуването.

Как да подобрите мозъчните си функции?

Мозъкът без съмнение е повече от невероятен, а вие сами можете да предприемете някои стъпки, с които да развиете още повече неговия потенциал! Съществуват някои лесноизпълними стратегии, чрез които да подобрите работата на собствения си мозък.

Физически упражнения - редовната физическа активност насърчава здравето на мозъка, стимулирайки неврогенезата и неговата пластичност. Спортът подобрява когнитивните функции, регулирането на настроението и умениятта за справянето със стреса. Стремете се да тренирате поне 3 пъти седмично или просто да посвещавате поне 3-4 часа в седмицата на физическа активност.

Стимулация на ума - извършването на дейности, които насърчават мисленето, като четене, решаване на пъзели и логически задачи, насърчава когнитивната работа на мозъка и води до формирането на нови невронни връзки, които подобряват паметта и способностите за учене.

Здравословни навици - воденето на здравословен начин на живот се отразява не само на физическото ви здраве, но и стимулира функциите на мозъка. Стремете се да поддържате разнообразна диета, богата на основни хранителни  вещества. Доставяйте на организма си необходимата почивка със 7 до 9 часа сън на денонощие. Старайте се да избягвате стреса в ежедневието. 

Социални контакти - социалното общуване допринася за здравето на мозъка, тъй като насърчава балансирането на емоциите, устойчивостта на стреса и когнитивната ангажираност. Заобикаляйте се от положителни хора, които ви обогатяват, и в която компания се чувствате добре.

Хранителни добавки - съществуват десетки хранителни добавки, съдържащи ценни съставки, които по естествен начин стимулират мозъчната функция. Брейн код е специално създаден натурален продукт за благоприятстване на мозъчната дейност и повишаване на енергията.

Брейн код за стимулиране на мозъчните функции

Капсулите Брейн код съдържат важни за мозъка съставки като NADH PANMOL, коензим Q10, цитиколин и бор. Основните предимства на тази хранителна добавка са, че по напълно естествен начин стимулира остротата на ума, подобрява концентрацията, спомага за правилното функциониране на нервната система и дори има анти-ейдж свойства върху организма.

Една опаковка Брейн код съдържа 30 капсули, достатъчни за 1 месец употреба. Приема се по една капсула дневно до час преди хранене. Повече за продукта можете да откриете на сайта на Herbamedica.

Човешкият мозък несъмнено може да се смята за олицетворение на върха на еволюцията при човека. Освен базовите си функции като мислене и движение, той притежава още редица невероятни свойства като подсъзнание, памет, контрол над поведението и емоциите ви.

Макар и да изглежда като съвършеният орган, мозъкът всъщност има още много скрит потенциал, който може да бъде развит от самите вас чрез правилните навици в ежедневието и подходящата хранителна добавка.

Използвани източници

Maldonado KA, Alsayouri K. Physiology, Brain. [Updated 2023 Mar 17]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2024 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK551718/

Ackerman S. Discovering the Brain. Washington (DC): National Academies Press (US); 1992. 2, Major Structures and Functions of the Brain. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK234157/

Pouget A, Beck JM, Ma WJ, Latham PE. Probabilistic brains: knowns and unknowns. Nat Neurosci. 2013 Sep;16(9):1170-8. doi: 10.1038/nn.3495. Epub 2013 Aug 18. PMID: 23955561; PMCID: PMC4487650.


Свързани продукти

ТЪРСИ В БЛОГА

КАТЕГОРИИ