ЗА ИНФОРМАЦИЯ И БЪРЗИ ПОРЪЧКИ, МОЛЯ ОБАДЕТЕ СЕ НА 0884 64 43 46

Незаменимият Селен: предимства, употреба и дозировка

Напоследък все по-често чуваме за ползите от минерала селен и опасността от недостига му. Истината е, че той ще бъде важна тема на разговор още дълго време поради редица причини.

Освен че е абсолютно незаменим от други вещества и витамини, селенът има неоспорими антиоксидантни свойства и е ключов елемент за пълноценното действие на човешкия организъм. Достатъчният му прием е важен фактор за здравословното състояние и естествения баланс в тялото.

Защо селенът е от такова значение за човешкото тяло?

Както вече стана ясно, селенът е невероятно мощен антиоксидант. Той съхранява клетките в тялото, действайки като първа линия на защита от вредните свободни радикали. По този начин значително забавя стареенето, предпазва ДНК от увреждане и работи против образуването на ракови клетки.

Тези антиоксидантни функции, комбинирани с противовъзпалителните му свойства, правят селена добър приятел на кожата. Освен че видимо подпомага здравословното ѝ състояние и външен вид, той оказва положително влияние върху косата и ноктите.

Той, също така, ефективно регулира действието на щитовидната жлеза, сърдечно-съдовата и имунната система. Дефицитът му води до отслабване на защитните механизми на организма, което увеличава податливостта към вируси и затруднява изчистването на токсини и холестерол от тялото.

Други опасности от липсата на достатъчно селен в тялото включват:

  • Стерилитет
  • Катаракта
  • Загуба на калций
  • Забавяне на метаболизма
  • Липса на енергия
  • Слаба издръжливост на натоварване

Как да си набавите селен?

Можете да си набавяте селен от някои храни. Суровите слънчогледови ядки, зърнените култури и сурови зеленчуци, някои морски дарове, месото и млечните продукти съдържат известно количество от него.

Бразилският орех, обаче, абсолютно надминава всички останали храни по количеството селен, съдържащо се в него. Една до две ядки могат да задоволят дневните ви нужди, тъй като приемате между 68 и 91 µg селен с всяка една от тях.

Въпреки че се намира и в редица меса и морски дарове, усвояването му от растителни източници е по-лесно и ефективно.

Проблемът с набавянето на селен от храната е, че количеството му е силно зависимо от състоянието на почвите. Огромна част от зеленчуковата продукция се отглежда върху изтощени почви и разчита на обработката с пестициди. Подобна тенденция се наблюдава и в храната на животните, което води до намаляване на количествата полезни вещества (включително селен) в храната. Това на свой ред може да причини състояние на дефицит. Прекалената преработка на храната също се отразява негативно върху стабилността на селена.

Следователно можем да твърдим, че двата най-сигурни източника на селен биват бразилските орехи и хранителните добавки.

Колко селен да приемате?

Селенът работи ефективно с помощта на витамини A, C и E, които се отразяват не само на нивата на усвояване, а и на активното му действие.

Полът, възрастта, теглото, диетата и здравословното състояние са все важни фактори за правилната дозировка на селен. Повечето здрави жени се нуждаят от едва 50-60 µg, а мъжете от не повече от 70 µg. При определени заболявания, стрес или активен начин на живот, свързан с приемането и изразходването на повече енергия, може да увеличите този прием.

При раково болни хора и бременни жени, дозировката може да достигне и до 400 µg без опасни последствия. Повече от 200 µg дневно обаче рядко са необходими.

Опасно ли е предозирането със селен?

Симптомите на предозиране със селен могат да включват гадене, замаяност и повръщане, проблеми с кожата и ноктите, косопад, раздразнителност и нервност, а при продължително предозиране се наблюдават и щети върху черния дроб.

Подобни последици са единствено възможни при голямо предозиране, обикновено постижимо единствено чрез добавки. Приемът на твърде големи количества селен чрез храна е почти невъзможен, но все пак трябва да бъдете внимателни с количеството бразилски орехи, ако използвате него за набавяне на селен.

Препоръчително е да четете внимателно листовките на хранителните добавки и да не надвишавате препоръчителната дневна доза. Консултирането с медицинско лице би било от полза за определянето на индивидуалните ви нужди от селен и други ценни вещества.

Защо ВИЕ се нуждаете от селен?

Редом с Витамин С и витамините от В група, селенът е изключително важен микроелемент, необходим за доброто състояние на организма. Заплахите от липсата му са сериозни, а набавянето му не е трудно. Той има достатъчно предимства и може да ни защити от опасни болести - артрит, някои видове рак и други.

Не бива да се подценява и неговата роля за нормалното функциониране на щитовидната жлеза. Неговото наличие или липса може да повлияе в процеса на конвертиране на хормоните Т3 и Т4 (трийодтиронин и тироксин). Освен всички свои полезни свойства, селенът е способен да неутрализира свободни радикали, които причиняват оксидативен стрес.

СВЪРЗАНИ ПРОДУКТИ

ТЪРСИ В БЛОГА

КАТЕГОРИИ