ЗА ИНФОРМАЦИЯ И БЪРЗИ ПОРЪЧКИ, МОЛЯ ОБАДЕТЕ СЕ НА 0884 64 43 46

Ниско ниво на витамин К2 – какво означава това за здравето?

Витамин К е ключово хранително вещество за метаболизма на калция, здравето на костите, съсирването на кръвта, здравето на сърцето и други функции. K2 е формата, присъстваща в животински и ферментирали храни, но и К1 има своята важна роля за здравето. 

Като добавка, витамин К2 може да помогне при остеопороза, сърдечни заболявания, възпаления и други здравословни проблеми. В статията ще прочетете повече за ползите, хранителните и други източници на витамин К2.

Защо витамин К2 е толкова важен?

Открит през 1929 г., витамин К за първи път става интересен за научната общност, когато изследователите разбраха за важната му роля в съсирването на кръвта. Но витамин К има две основни форми, К1 и К2. Витамин К1 се намира в зеленолистните зеленчуци – като зеле и спанак – и помага при съсирването на кръвта, докато витамин К2 – известен като менахинон – регулира калция в тялото, за да гарантира, че той се отлага там, където трябва в костите и предотвратява артериална калцификация. 

Малко известен факт е, че Витамин K2 присъства и във ферментирали храни, които не се срещат често в съвременните западни диети. Например, в традиционната японска храна натто, приготвена от ферментирали соеви зърна, има изобилие от K2. Витамин К2 също се синтезира от бактерии в чревната флора. Той може да бъде допълнително разделен на няколко различни подтипа, като най-биологично активната форма е менахинон-7 (МК-7).

Видове витамин К и ползи за здравето

Витамин К е важен в процеса на коагулация на кръвта чрез модифициране на протеинови молекули. Въпреки че страничните вериги на изопреноидните единици в молекулата на витамин К са с различна дължина, ензимът γ-глутамил карбоксилаза ги използва за активиране на специфични протеини. Тези протеини, включително протромбин, участват в коагулацията на кръвта и костния метаболизъм, както и в инхибирането на калцификацията в меките тъкани.

Двата основни вида витамин К са витамин К1 и витамин К2. И двата вида са жизненоважни за поддържането на здравето на костите и сърцето, както и за хемостазата. 

Няколко проучвания съобщават за повече ползи за здравето на витамин К2, отколкото витамин К1. Допринася за здравето на кожата и метаболизма на костите, насърчава правилната мозъчна функция и предотвратява сърдечно-свързани заболявания. 

Освен това, витамин К2 е важен за използването на калция от тялото, за да помогне за изграждането на костите и да инхибира калцификацията на кръвоносните съдове. Витамин К2 се съдържа в разнообразие от източници - в зърнени култури, някои видове месо, яйца и риба. Известно е също, че някои бактерии в дебелото черво синтезират витамин К2.

Ползите на витамин К2 за здравето

Витамин K2 може да предотврати бръчките и да спре стареенето

Колагенът и еластинът са два от компонентите на кожата, които ѝ придават стегнатост и еластичност. С напредване на възрастта кожата губи както колаген, така и еластин, а заедно с тях и свежия си вид. Кожните клетки изглежда освобождават матричния GLA протеин, за да предотвратят калцирането на еластина в кожата. Едно проучване разглежда генетично заболяване, при което настъпва преждевременно стареене.

Установено е, че еластинът е калциран поради липсата на витамин К2 активиран матричен GLA протеин. Витамин K2 може да помогне за поддържане на младостта на кожата, като активира този протеин и на свой ред предотвратява калцирането на еластина. Така допринася и за доброто състояние на кожата.

Ролята на витамин К2 в костния метаболизъм

Човешката кост се състои от тънка твърда външна мембрана (периост), която покрива мека пореста матрица, покрита с кръвоносни и лимфни съдове. Скелетът претърпява постоянен процес на ремоделиране, така че се подменя напълно на всеки седем до десет години. 

По време на процеса на ремоделиране калцият от костта се прехвърля в кръвния поток. Попълването на запасите от калций се регулира от остеобластите и остеокластите - два вида клетки. Остеокалцинът е молекула, произведена от остеобласти, която поема калций и го доставя до костната матрица. 

Остеокалцинът обаче може да се активира само от витамин К2. Това показва значението на витамин К2 при формирането на човешките кости. 

Известно е също, че остеокалцинът предизвиква образуването на дентин, калцираната тъкан в зъбите. Следователно витамин К2 е важен за поддържането на здрави зъби.

Освен това някои научни данни показват, че витамин К2 инхибира костната загуба дори при заболявания, свързани с костите. Едно проучване тества нивото на витамина при пациенти, страдащи от остеопороза. В тях е съобщено, че дори в тези случаи са били предотвратени нови фрактури на костите и здравината на костите е била увеличена с повишен прием на добавки с витамин К2. 

Въпреки че точният механизъм не е напълно ясен, се предполага, че ускоряването на у-глутаматното карбоксилиране на остеокалцин може да играе важна роля в тези процеси.

Витамин К2 за предотвратяване образуването на камъни в бъбреците

Хората с хронично бъбречно заболяване и тези на диализа са изложени на риск от дефицит на витамин К. Един рисков фактор за камъни в бъбреците е излишъкът от витамин D, както е показано при хора, работещи като спасители. Но истинският проблем е, че витамин D създава нужда от витамин K2, а слънчевият витамин е изключително важен за здравето ни, и функционира като хормон в тялото.

Пациентите с камъни в бъбреците отделят матричен GLA протеин в неговата неактивна форма. Дефицитът на витамин К2 е основна причина за камъни в бъбреците. Хората с полиморфизми за матричния GLA протеин също имат по-висок риск от камъни в бъбреците.

Витамин К2 за профилактика на сърдечно-съдови заболявания

Другата жизненоважна роля на витамин К2 е в инхибирането на калцирането в кръвоносните съдове и поддържането на здравето на сърцето. Витамин K2 предотвратява увреждането на кръвоносните съдове, тъй като активира матриксния GLA протеин (MGP), който инхибира калцирането на кръвоносните съдове. 

Следователно дефицитът на витамин К2 води до некарбоксилиран или неактивен MGP, което е предпоставка за сърдечно-съдови заболявания. 

Друга роля на витамин К2 е в кръвосъсирването. K2 е необходим за синтеза на специфични протеини, които участват в коагулацията на кръвта, което предотвратява вътрешното и външно кървене.

Противораково действие на витамин К2

Калцификацията на простатата изглежда е значим фактор за развитието на рак на простатата. Две проучвания на витамин К2 показват, че той може да намали риска от рак на простатата с 63 процента.

При рак на черния дроб е доказано, че суплементирането на витамин К2 помага за намаляване на рецидивите и забавя прогресията на заболяването.

Защо не бива да допускаме дефицит на витамин К2

Много хора смятаха, че дефицитът на витамин К не съществува. Сега знаем, че това е вярно само за витамин К1. В диетата ни липсва витамин К2 и не се произвежда достатъчно от него от чревните ни бактерии. В резултат на това голяма част (около 97%) от западното население изглежда има дефицит на витамин К2. 

Проучванията показват, че по-високият прием на витамин К2 е от съществено значение за нашето тяло. Настоящите препоръки на здравните власти се основават изключително на адекватен прием на витамин К1 за регулиране на съсирването на кръвта. Освен това, настоящите проучвания показват значението на K2 за поддържане на здрави кости и здраво сърце, като витаминът може да окаже и потенциално противораково действие при няколко вида рак, в това число карциноми, рак на простатата и други.

Дефицитът на витамин К2 води до неактивиране на MGP, което ограничава отстраняването на калций от кръвоносните съдове и увеличава рисковете от калцификация на кръвоносните съдове и в крайна сметка от сърдечно-съдови заболявания. За да се осигури здраво сърце и да се предотвратят усложнения, дължащи се на калцификация, дневният прием на най-малко 32 mcg витамин K2 трябва да се осигурява чрез диетата.

Освен това, витамин K2 също помага за поддържане на еластичността на кръвоносните съдове, което се съобщава като полезно при жени след менопауза в някои клинични проучвания. Според едно проучване, приемът на добавки с витамин К2 при тези жени също води до по-бавно свързано с възрастта намаляване на костната минерална плътност.

Също така е важно да приемате достатъчно K2 чрез диетата или под формата на добавки, за да си осигурите другите ползи на този витамин за здравето. Нашето предложение тук е за Коксамин К като допълнителен източник на витамин К2. Тази хранителна добавка осигурява максимални количества витамин К2 в комбинация с оптимални количества витамин D3. Изключително интересна е структурата и произхода на витамин К в продукта, които са описани в посочения линк горе. А от диетата може да си го набавите чрез:

 • Натто
 • Твърдо сирене
 • Меко сирене
 • Яйчни жълтъци
 • Масло
 • Пилешки дроб
 • Пилешки гърди

Използвани източници

 1. Xv, F., Chen, J., Duan, L., & Li, S. (2018). Research progress on the anticancer effects of vitamin K2. Oncology letters, 15(6), 8926–8934. https://doi.org/10.3892/ol.2018.8502 
 2. Vitamin K2 Inhibits Hepatocellular Carcinoma Cell Proliferation by Binding to 17β-Hydroxysteroid Dehydrogenase 4 https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fonc.2021.757603/full 
 3. New insights into vitamin K biology with relevance to cancer Volume 28, Issue 10, October 2022, Pages 864-881 https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1471491422001824 
 4. Gul, Sameena, Maqbool, Muhammad Faisal, Maryam, Amara, Khan, Muhammad, Shakir, HafizAbdullah, Irfan, Muhammad, et al. Vitamin K: A Novel Cancer Chemosensitizer. Biotechnology and Applied Biochemistry. 2022; 69: 2641– 2657. https://doi.org/10.1002/bab.2312 
 5. Maresz K. (2021). Growing Evidence of a Proven Mechanism Shows Vitamin K2 Can Impact Health Conditions Beyond Bone and Cardiovascular. Integrative medicine (Encinitas, Calif.), 20(4), 34–38. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8483258/ 

ТЪРСИ В БЛОГА

КАТЕГОРИИ