ЗА ИНФОРМАЦИЯ И БЪРЗИ ПОРЪЧКИ, МОЛЯ ОБАДЕТЕ СЕ НА  0884 64 43 46

Ниското съдържание на витамин D е общо присъщо състояние сред болни деца – показват проучвания!

Недостигът на витамин D е много често срещано състояние сред децата със заболявания и е пряко свързан с по- продължително боледуване и тежки форми на болестите, според ново изследване.

Според констатация на две нови научни статии деца със сериозни и критични заболявания е вероятно да боледуват по- продължително време и да страдат от по- тежки форми на дадена болест ако имат дефицит на витамин D.

Тези нови проучвания – и двете публикувани в Медицинския журнал „Педиатрия”- на Американската академия по педиатрия, разкриват, че 40% от децата постъпили в педиатрични интензивни отделения /pediatric intensive-care unit (PICU) /в течение на 12 месечен период страдат от дефицит на ”слънчевият витамин” и появата на този дефицит е пряко свързана с по- продължителния престой в болнични заведения и по-тежки форми на заболявяния.

Кейт Мадън, водещ автор на едно от проучванията отбелязва, че провежданите преди изследвания, свързани с ниски нива на витамин D и произтичащите от това лоши резултати при критично болни възрастни, могат да се окажат верни и за деца пациенти, според изследователите в най- новите открития.

Разбира се – отбелязва тя, все още не е ясно дали при скрининг на болни деца за недостиг на витамин D и лечение на тези, които са с установен дефицит посредством прием на добавки, ще помогне за подобряване на изходните резултатите.
Убедени сме, че този въпрос  заслужава и се нуждае от допълнително проучване“, заявява Мадън, от Медицинското училище на Харвард, САЩ

 

Детайли от проучването:
В първото проучване, ръководено от Кейт Мадън –  изследователите проверили 511 деца, от постъпилте в Интензивни педиатрични отделения на болници в САЩ в продължение на 12-месечен период. Екипът е открил, че две от пет деца (40%) страдат от недостиг на витамин D.

„Установихме висок процент от недостиг на витамин D Д  при критично болни деца” –  разкриват Мадън и нейните колеги

Във второто проучване, ръководено от д-р Джеймс МакНийли, от Университета в Отава, изследователите събират информация на база изследвания върху 326 критично болни деца и тинейджъри.
В хода на проучването екипът на МакНийли и самият той разкрива, че почти 70% от постъпилите деца при тест показват дефицит на витамин D . Екипът установява и, че нивото на дефицит е прако свързан с дългосрочния болничен престой както и с  по- тежките форми на заболяванията

Дефицитът от Витамин D e независимо свързан с по-дълъг болничен престой, повишава тежестта на заболяването определена от PRM скала и с всеки допълнителен пункт, увеличава вероятността за дефицит от Витамин D с 8%” казва МакНийли и неговият екип.

И двете проучвания показват, че дефицитът на  витамин D е значително повече, отколкото е докладван при здрави деца и юноши.

Източници за статията: 1. Pediatrics
Published online ahead of print, doi: 10.1542/peds.2011-3328
“Vitamin D Deficiency in Critically Ill Children”
Authors: Kate Madden, Henry A. Feldman, Ellen M. Smith, Catherine M. Gordon, et al

2: Pediatrics
Published online ahead of print, doi: 10.1542/peds.2011-3059
“The Association of Vitamin D Status With Pediatric Critical Illness”
Authors:J. Dayre McNally, Kusum Menon, Pranesh Chakraborty, Lawrence Fisher, et al

0 Коментара

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*