ЗА ИНФОРМАЦИЯ И БЪРЗИ ПОРЪЧКИ, МОЛЯ ОБАДЕТЕ СЕ НА 0884 64 43 46

Нисковъглехидратна диета - какви ползи за здравето носи намаленият прием на въглехидрати

В областта на диетите и здравословното хранене съществуват десетки режими, които предлагат различни резултати - от сваляне на килограми, до регулиране на хормонален дисбаланс, подобряване на общото здраве и други. Сред тях все по-голяма популярност добива нисковъглехидратната диета, която работи както за подобряване на външния вид, така и върху здравето на Вашия организъм. Всъщност подходът за диета с ниска консумация на въглехидрати придоби значителна популярност през последните години и има защо.

Днес ще Ви въведем в света на намаления прием на въглехидрати, ще разгледаме по какво този хранителен режим се различава от кетогенната диета, и ще Ви дадем няколко практически съвета как да имплементирате нисковъглехидратната диета в своето меню.

Какво представлява нисковъглехидратната диета?

В основата си диетата с ниско съдържание на въглехидрати, както може би предполагате от нейното име, набляга на намаляването на консумацията на въглехидрати, особено на рафинирани и преработени такива, като захар и бяло брашно. Целта на този хранителен режим е да се ограничи зависимостта на тялото от глюкозата като основен източник на енергия и вместо това да се насърчи изгаряне на натрупаните мазнини за гориво.  

Разликата между нисковъглехидратна и кето диета

Въпреки че както нисковъглехидратните, така и кето диетите споделят обща основа, която се характеризира с намаляване на въглехидратите, двете се различават по своя състав на макронутриенти и общите си цели. При кето диетата приемът на въглехидрати е значително намален на не повече от 10%. 

Консумацията на протеини при този режим е умерена и не надвишава 20%, а останалите 70% от хранителния прием са на разположение на мазнините. Чрез силното ограничаване на въглехидратите, кето диетата води до въвличане на организма в състояние на кетоза, при което тялото започва да използва мазнините като алтернативен източник на гориво.

От друга страна, нисковъхлехидратната диета позволява прием на до 20% въглехидрати на дневна база, а протеините и мазнините са разпределени по равно - около 40% дневен прием. Този хранителен режим е значително по-балансиран и нестресиращ за организма, като в същото време предлага и по-голямо разнообразие на различни храни. 

Какви са предимствата на нисковъглехидратната диета?

Изборът на този хранителен режим може да Ви донесе редица ползи отвътре и отвън, а сега ще Ви представим някои от най-известните и често наблюдавани такива.

Загуба на тегло - Едно от основните предимства на нисковъглехидратната диета е нейният потенциал за справяне с излишното тегло. Когато ограничавате приема на въглехидрати, организмът Ви започва да използва натрупаните мазнини за гориво, което води до по-ефективна загуба на излишните килограми.  

Поддържане оптимални нива на кръвната захар - Този хранителен режим е особено подходящ за хора с инсулинова резистентност или захарен диабет, тъй като включва нисък прием на въглехидрати и спомага за поддържане нивото на кръвната захар в здравословните норми. 

Повишена ситост - Храните, богати на здравословни мазнини и протеини, основни елементи на нисковъглехидратната диета, са по-склонни да насърчават усещането Ви за пълнота и ситост. Това може да доведе до намален прием на калории и по-добър контрол на Вашия апетит.

Подобрени функции на сърдечно-съдовата система -  Нисковъглехидратните диети изключват от менюто Ви рафинираните храни и насърчават тяхната замяна с пълноценни ястия, богати на хранителни вещества, като зеленчуци, здравословни мазнини и месо с високо съдържание на протеини, като бяла риба, птиче месо без кожа и телешко филе. Тази промяна може да има положително въздействие върху здравето на сърцето чрез намаляване на нивата на триглицеридите, повишаване на добрия холестерол и понижаване на кръвното налягане.

Подобрена мозъчна дейност - когато следвате диета с ниско съдържание на въглехидрати, стабилизирате нивата на кръвната захар и изгаряте мазнини като енергия. Това подобрява Вашите когнитивни функции и води до повишена умствена яснота и увеличаване на фокуса и концентрацията Ви. 

Как да въведете нисковъглехидратната диета в своето ежедневие

В следващите редове ще Ви представим няколко идеи, чрез които да навлезете по-плавно в света на нисковъглехидратната диета без да стресирате своя организъм. На първо място при започване на такъв хранителен режим е да го въведете постепенно в ежедневието си. Не ограничавайте захарта изведнъж, а поетапно редуцирайте приема ѝ на дневна база.

Заложете на пълноценните храни в менюто си. Избирайте такива, които ще Ви набавят необходимите хранителни вещества и в същото време ще Ви поддържат сити. Примери за такива храни са зеленчуците, някои видове плодове, месо с високо съдържание на протеини, както и здравословни мазнини. 

Нисковъглехидратната диета съвсем не изключва въглехидратите от менюто Ви - необходимо е единствено да поддържате в разумни граници техния прием. Включете в храненията си сложни въглехидрати, като пълнозърнести и бобови култури и зеленчуци от рода на картофите.

Наблегнете на приема на достатъчно количество вода - толкова банален, но важен съвет. По този начин не само ще подобрите обмяната на вещества в организма си и ще се доближите с още една крачка към мечтаната си фигура, но и ще предотвратите дехидратацията на тялото си. Известно е също така, че увеличеният прием на вода помага и за по-лесното контролиране на апетита.

Ключът към успеха при всяка диета е предварителното планиране. За да не се изкушавате да прибягвате до “забранените” храни, придобийте навика да планирате и приготвяте предварително ястията си. Подготвяйки менюто си за деня в домашни условия не само Ви спестява пари, но и Ви дава контрол върху съставките и размера на порциите на храната Ви. 

Безспорно най-важната стъпка в нисковъглехидратната диета е ограничаването на приема на рафинирана захар и тестени изделия. Ако сладките неща са Ви слабост, е добре да обмислите прием на хранителна добавка, която да Ви помогне да се справите с тези изкушения. 

Апетит контрол - Вашият помощник в нисковъглехидратната диета

Апетит контрол е натурална хранителна добавка, предлагана от Herbamedica, която спомага за редуциране на глада за сладко и тестени изделия. Продуктът по естествен начин регулира и нивата на инсулин в организма. В състава на таблетките откриваме редица полезни за здравето компоненти, сред които: 

Екстракт от зелен чай - богата на антиоксиданти и популярна съставка в битката с излишните килограми;

Кайенски пипер - поддържа кръвното налягане в здравословни норми, намалява лошия холестерол и насърчава кръвоснабдяването;

Шафран - има благотворно действие върху нервната система и същевременно потиска глада за сладко.

Чрез посвещаването Ви на диета с нисък прием на въглехидрати можете да донесете редица ползи на тялото си, сред които загуба на тегло, балансиране на кръвната захар и подобрено здраве на сърцето. Този хранителен режим има редица предимства пред кетогенната диета и поради своята гъвкавост е изключително подходящ дори и за хора, които са начинаещи в спазването на диети. Опитайте как ще се отрази на Вашето тяло нисковъглехидратната диета и открийте сами позитивите, които тя може да Ви донесе.

Използвани източници

  1. Oh R, Gilani B, Uppaluri KR. Low Carbohydrate Diet. [Updated 2023 Jan 10]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2023 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK537084/
  2. Landry MJ, Crimarco A, Gardner CD. Benefits of Low Carbohydrate Diets: a Settled Question or Still Controversial? Curr Obes Rep. 2021 Sep;10(3):409-422. doi: 10.1007/s13679-021-00451-z. Epub 2021 Jul 23. PMID: 34297345; PMCID: PMC9621749.

Свързани продукти

ТЪРСИ В БЛОГА

КАТЕГОРИИ