ЗА ИНФОРМАЦИЯ И БЪРЗИ ПОРЪЧКИ, МОЛЯ ОБАДЕТЕ СЕ НА 0884 64 43 46

Нормални нива на естроген и тестостерон с помощта на Акти Дим

Всичко в природата има състояние, което се доближава до идеалното - това е хомеостазата. Човекът също може да постигне такъв баланс, но е много трудно с всички тези фактори като стрес, тревожност и депресия, които ни дебнат зад ъгъла. Въпреки това, има едни химически пратеници, които все пак се опитват да внесат някакъв ред. Да, хормоните са натоварени с тази мисия - да поддържат всички ваши жизнени, енергийни, мисловни и физически функции в хармония. Но тази хармония може да бъде нарушена и тогава говорим за хормонален дисбаланс. Част от картинката на хормоналния фон са типично женски и типично мъжки хормони, като някои от тях се срещат и при двата пола. В тази публикация ще разгледаме влиянието на хормоните естроген, прогестерон и тестостерон за здравето на жените основно, а след това ще ви представим един специален продукт за женско здраве - Акти Дим.

Роля на естрогена за женското здраве

Въпреки че присъства и при двата пола, естрогенът се счита за „женски хормон“, вероятно защото жените произвеждат повече от него и зависят от него за репродуктивната функция. Но естрогенът контролира много повече процеси, както и способността за зачеване. През целия ви живот тялото зависи от естрогена, който го поддържа здрав и силен.

Яйчниците са основният източник на естроген. Надбъбречните жлези също може да произвеждат известни количества от хормона, който се движи през кръвта и действа навсякъде в тялото. Естрогенът отговаря за различни промени в женското тяло, като например големината на гърдите, окосмяването и началото на менструалния цикъл.

Естрогенът има и други функции:

  • Поддържане на холестерола в граници;
  • Защитава здравето на костите както при жени, така и при мъже;
  • Влияе на мозъка ви (включително настроението), костите, сърцето, кожата и други тъкани.

Вашето тяло произвежда три основни типа естроген:

  • Естрадиол (Е2): най-често срещаният тип при жени в детеродна възраст;
  • Естриол (E3): основният естроген по време на бременност;
  • Естрон (Е1): единственият естроген, който тялото ви произвежда след менопаузата (когато менструалният цикъл спре).

Възможните дисбаланси в естрогена са той да бъде с ниски или твърде високи стойности. Нивата на естроген варират по много причини. Всяко състояние, което засяга или уврежда яйчниците, може да доведе до намаляване на нивата на естроген в организма. Най-важният рисков фактор за наличието на нисък естроген е възрастта. С напредване на възрастта и наближаване на менопаузата е нормално нивата на естроген да спаднат. Други фактори за намаляването му са нарушения на щитовидната жлеза, синдром на Търнър, химиотерапия, преждевременна яйчникова недостатъчност и други.

За висок естроген допринасят фактори като диабет, високо кръвно налягане, високомазнинна диета, консумация на много млечни продукти, противозачатъчни и други.

Роля на прогестерона за женското здраве

Прогестеронът е един от хормоните, който стимулира и регулира множество различни функции. Прогестеронът играе важна роля за протичане на бременността. Хормонът се произвежда в яйчниците, плацентата (когато жена забременее) и надбъбречните жлези. Той помага да подготвите тялото си за зачеване и бременност и регулира месечния менструален цикъл. Той също играе роля в сексуалното желание и либидо.

Една от най-важните функции на прогестерона е да накара ендометриума да отделя специални протеини през втората половина на менструалния цикъл, подготвяйки го да приема и подхранва имплантирана оплодена яйцеклетка. Ако имплантацията не се случи, нивата на естроген и прогестерон спадат, ендометриумът се разпада и настъпва менструация.

Ако настъпи бременност, прогестеронът се произвежда в плацентата и нивата остават повишени през цялата бременност. Комбинацията от високи нива на естроген и прогестерон потиска по-нататъшната овулация по време на бременност. Прогестеронът също така насърчава растежа на млечни жлези в гърдите по време на бременност.

Счита се, че високите нива на прогестерон са отчасти отговорни за симптомите на предменструален синдром (ПМС), като чувствителност на гърдите, усещане за подуване и промени в настроението. Когато пропуснете менструален цикъл, това може да е поради неуспешна овулация и последващи ниски нива на прогестерон.

От друга страна, ако пък прогестеронът е твърде нисък, причините може да са проблем с овулацията или дейността на яйчниците, менопауза и възможен спонтанен аборт. Ако не сте бременни, симптомите са ниско либидо, горещи вълни, мигренозни пристъпи, тревожност и нередовен менструален цикъл.

Ако сте бременна, имате нужда от прогестерон, за да поддържате матката, докато не дойде заветният момент на раждането. Ако нивата ви са твърде ниски, може да не сте в състояние да износите плода до термина. Хормоните прогестерон и естроген се допълват взаимно. Така че, когато нямате достатъчно прогестерон, естрогенът доминира. И това може да доведе до симптоми като покачване на теглото, обилно кървене, предменструален синдром, депресия и напрегнатост в гърдите. 

Един прост кръвен тест - прогестеронов тест - може да помогне на вашия лекар да прецени дали нивата на прогестерон са твърде ниски. Това ще ви помогне да разберете защо имате проблеми със забременяването, ще се потвърди дали сте овулирали. Може също да се проследи ефектът на хормоно заместителната терапия, ако има такава.

Роля на тестостерона за женското здраве

Думата 'тестостерон' обикновено предизвиква появата на мъжки образ с добре очертани мускули, дълбок глас и широка усмивка в женското въображение. Тестостеронът, който принадлежи към клас хормони, известни като андрогени, се намира при мъжете и се произвежда предимно в тестисите им. Освен въздействието си върху мускулите и либидото, той играе жизненоважна роля в неща като настроението, производството на сперма и мястото, където мазнините се съхраняват в тялото.

Но тестостеронът не принадлежи само на мъжете. Хормонът се открива и при жените, където се произвежда в яйчниците и надбъбречните им жлези, макар и в много по-малки количества, отколкото при мъжете.

Излишъкът на тестостерон може да причини нежелани ефекти и тревожни симптоми при жените, включително прекомерно окосмяване, нередовност на менструалния цикъл, акне, оплешивяване в областта на линията на косата, повишена мускулна маса, мазна кожа и други.

Нови изследвания сочат за предполагаема възможна връзка при жените в средна възраст между високите нива на тестостерон и естроген и риска от развитие на маточни фиброиди, които са доброкачествени тумори на матката. Синдромът на поликистозните яйчници (PCOS), който може да доведе до безплодие, може да доведе и до високи нива на тестостерон. Около 10 процента от жените с високи нива на тестостерон също имат синдром на поликистозни яйчници. 

Ако подозирате, че имате висок тестостерон, консултирайте се с вашия лекар, който може да извърши физически преглед и да назначи лабораторни изследвания в зависимост от вашите симптоми. 

Защо Акти Дим

Един от най-важните показатели за оценка на женското здраве е това дали хормоните са в балансирани нива. Когато тези нива са нарушени казваме, че е налице хормонален дисбаланс. Той е типична черта на различни заболявания, като тези с автоимунен характер, хронични или възпалителни заболявания, менопауза и други състояния.

Напълно естествено и като част от женската природа, налага се неведнъж да се сблъскваме с хормонален дисбаланс в няколко периода от живота. Стартът е в пубертета, след това по време на всяка менструация, по време на бременността и кърменето и накрая – в перименопаузата, менопаузата и постменопаузата.

Освен стандартната терапия със синтетични хормони, които целят да нормализират нивата на хормоните в организма, има и био-идентична хормоно заместителна терапия. Тя е ново поколение терапия, при която се използват биоидентични хормонални препарати от естествен произход и отговарят на индивидуалните нужди на организма. 

Терапията се предлага в център за иновативна медицина DeTox Center – София и Бургас.

Като част от мерките за възвръщане на хормоналния баланс, доколкото това е възможно, може да се приемат и натурални хранителни добавки. Акти Дим е продукт, чиято роля е да балансира нивата на нарушените хормони естроген и тестостерон. 

Продуктът е натурална хранителна добавка, подобряваща хормоналните нива и с положително антиоксидантно действие. Активната съставка на Акти Дим е сложното съединение ди индолилметан, който действа като фитохормон. Съдържа се естествено в кръстоцветните зеленчуци и във всяка капсула Акти Дим за регулиране на хормоналния баланс.

При редовна употреба, Акти Дим спомага за възобновяване на оптималните нива естроген и тестостерон в организма. Съставът на добавката не е утежнен с консерванти, подобрители и други подобни елементи, а е напълно натурален. Акти Дим не съдържа алергени – рибни и животински продукти, тъй като е изработен от веге капсули.

Хранителни добавки за жени

Свързани продукти

ТЪРСИ В БЛОГА

КАТЕГОРИИ