ЗА ИНФОРМАЦИЯ И БЪРЗИ ПОРЪЧКИ, МОЛЯ ОБАДЕТЕ СЕ НА 0884 64 43 46

Нов продукт: Магне Хелат - магнезиев бисциглинат хелат за оптимални ползи

Магнезият е един от многото минерали, които се откриват в Земята и в човешкото тяло. Според National Institutes of Health, магнезият играе роля в над 300 ензимни системи, които регулират биохимичните реакции, вариращи от синтеза на протеини до нервната функция и контрола на кръвната захар и кръвното налягане. 

Определено магнезият има незаменима роля за цялостното ни здраве. Поради участието му в толкова много телесни функции и поради факта, че доста хора изпитват недостиг на този минерал, добавките с магнезий стават все по-предпочитани. Но както при много други витамини и минерали, и магнезият е познат под различни форми, а днес искаме да ви запознаем с една от тях. 

Това е магнезиев бизглицинат хелат – устойчива на стомашната киселинност форма, която се усвоява оптимално в организма.

Фундаменталната роля на магнезия

Според медицинските специалист, магнезият е едно от най-важните хранителни вещества в човешкото тяло през целия живот и има много причини за това. Един от най-сериозните фактори за цялостното ви благосъстояние е способността на тялото да създава и използва енергия. От клетъчно ниво тази енергия идва под формата на молекула, наречена АТФ (аденозин трифосфат). 

Вашето тяло постоянно работи в кръговрат на разрушаване и възстановяване, за да постигне баланс, наричан по-точно хомеостаза. На много основно ниво, когато се разрушавате по-бързо, отколкото възстановявате, е по-вероятно да развиете болест. Когато се възстановявате толкова бързо, колкото се разрушавате, здравето е отлично, адаптирате се и ставате по-силни.

Всяка клетка в тялото ви разчита на аденозин трифосфат, за да изпълнява функцията си. Основен принцип на човешката физиология е, че клетките не могат ефективно да използват АТФ, освен ако той не е в активирана форма, Mg-ATP. Магнезият всъщност се свързва с АТФ и тази важна стъпка позволява на нашите клетки да го използват по-ефективно.

Магнезият е необходим за производството на енергия, окислителното фосфорилиране и гликолизата. Той допринася за структурното развитие на костите и е необходим за синтеза на ДНК, РНК и глутатион – най-мощният антиоксидант, познат до момента. Магнезият също играе роля в активния транспорт на калциеви и калиеви йони през клетъчните мембрани - процес, важен за провеждането на нервните импулси, свиването на мускулите и нормалния сърдечен ритъм.

Всички тези процеси обаче могат да бъдат възпрепятствани, ако има дефицит на магнезий. А той може да бъде разпознат по характерните за него симптоми.

Симптоми на дефицит на магнезий

Дефицитът на магнезий често се диагностицира погрешно, тъй като не се открива лесно при рутинни кръвни изследвания. Това е така, защото почти целият магнезий на тялото се съхранява в костите и тъканите на органите, особено в сърцето. 

Счита се, че само 1% от общия ни магнезий всъщност може да бъде намерен свободно в кръвта. Органите в тялото, които се нуждаят от най-много енергия, включват мозъка, мускулите и яйчниците при жените.

Като някои от най-изявените симптоми на дефицит на магнезий могат да се посочат мозъчната мъгла или трудности с концентрацията, лошата памет, проблеми с фокуса, мускулни крампи или мускулна слабост, фибромиалгия, мигрена, главоболие, тревожност и ПМС. 

Защо магнезиев бизглицинат

Магнезиевият бизглицинат е едно от решенията на проблема с липсата на магнезий. Тази форма демонстрира по-добра абсорбция от други магнезиеви добавки с различни форми на магнезий. Освен това, глицинът в тази форма повишава разтворимостта и абсорбцията чрез понижаване на pH на червата. Глицинът, който заема мястото на магнезиевата молекула, също намалява склонността на магнезия към взаимодействие с растителни фитати, които иначе биха попречили на усвояването му. 

Магнезиев глицинат (или хелатиран магнезий) е съединение, съставено от магнезий и аминокиселината глицин. Смята се, че това е една от най-бионаличните форми на магнезий за добавки, както и една от най-благоприятните за червата. Много хора страдат от диария при прием на добавка с магнезий, но това не би следвало да се случи при прием на хелатиран магнезий.

При клинично диагностициран дефицит на магнезий (хипомагнезия), глицинатната или бизглицинатната форма на магнезий обикновено са най-препоръчителните за коригиране на недостиг.

Бионаличността на тази форма е много важно предимство, тъй като се съкращава времето и пътят за усвояване на минерала. Така може да се абсорбират по-лесно хранителни вещества, както и да се оптимизира производството на енергия, регулирането на мускулната и сърдечната функция и други важни процеси.

Магнезият е важен минерал, който много жени пренебрегват, щом стане дума за здраве. По-специално жените със синдром на поликистозни яйчници са почти 20 пъти по-склонни да страдат от дефицит на магнезий. Това е важно, тъй като магнезият играе ключова роля за регулиране на инсулина и глюкозата. Всъщност, ниските нива на магнезий увеличават риска от инсулинова резистентност, наддаване на тегло и диабет тип 2.

Получавате ли достатъчно магнезий от храната?

Препоръчителната дневна доза за магнезий е 400 милиграма (мг.) на ден за мъже и 310 мг. на ден за жени. Магнезият обикновено се намира в ядките, семената, бобовите растения (като боб и фъстъци) и листните зелени зеленчуци. Поради различни причини, като лоши почвени условия или преработка на нашите храни, които отнемат магнезий от храните, може да бъде трудно да се разчита само на храната за осигуряването му.

Винаги е добре да се помисли за допълнителен източник на даден витамин или минерал, още повече ако има установен дефицит в организма. Най-често срещаният начин за оценка на нивата на магнезий е да си направите серумен (кръвен) тест. Той обаче не дава точна картина, тъй като много малък процент магнезий се намира в кръвта. Затова е нужно да познавате конкретните симптоми, които е възможно да подскажат за липсата на магнезий, след което вече да предприемете нужните мерки.

Магнезиевият  бизглицинат е предпочитана магнезиева форма, а това, че е в хелатна форма улеснява още повече абсорбцията. Магнезиевият глицинат (наричан още магнезиев бизглицинат) се понася отлично и има силни противовъзпалителни свойства. За него е характерно това, че много рядко предизвиква слабително действие в сравнение с някои други форми на магнезий.

Тъй като е свързан с аминокиселината глицин, той има успокояващ ефект и може да се използва за облекчаване на стреса, безсъние, тревожност и други проблеми. 

Magne Chelate е вашият продукт, ако искате да изпробвате магнезиев бизглицинат хелат за подобряване на енергийните нива, мускулната работа и релаксация, кръвното налягане и сърдечната дейност.

Дозите в Магне Хелат са оптимални, като продуктът не съдържа млечни храни, яйца, соя, лактоза и не предизвиква минерален дисбаланс или стомашен дискомфорт.

Свързани продукти

ТЪРСИ В БЛОГА

КАТЕГОРИИ