ЗА ИНФОРМАЦИЯ И БЪРЗИ ПОРЪЧКИ, МОЛЯ ОБАДЕТЕ СЕ НА 0884 64 43 46

Нова формула от Хербамедика - Интестинал Мукоза Соло за здрава чревна лигавица

Много често се фокусираме върху качествената храна, добрата хидратация и оптималното физическо движение. Търсейки балансирания начин на живот, ние се запознаваме все по-обстойно с препоръките на специалистите и следваме внимателно избрания режим. Но достатъчно ли е само това за постигане на желани резултати или е нужно да сме запознати и с процесите на нашето тяло и неговите уникални специфики? Нека разберем.

Функцията на тънките черва

Тънките черва са много важна част от храносмилателната система. Ако си представим, че хапваме ябълка, бихме очаквали именно в зоната на тънките черва да се случи основното усвояване на полезните вещества от нея, за да преминат те към кръвопотока. Храната се движи по тънките черва с помощта на спастичните движения на мускулните влакна, разположени в този орган. Благодарение на власинките, покриващи лигавицата им (вили и микровили), полезните вещества преминават към тялото и кръвта. Тяхното основно действие е да пропускат жизненоважни хранителни елементи от вътрешността на червото към организма - аминокиселини, глюкоза, мастни киселини и други. 

Много важна роля играят и епителните клетки. Именно те образуват стените на власинките и ни предпазват от вредни бактерии и организми.

Благодарение на този процес тялото ни си осигурява хранителни вещества за оцеляването ни и доброто ни здравословно състояние. Всичко това се случва в зоната на тънките черва, наречена йеюнум, която се намира непосредствено след дванадесетопръстника. А в последната част на тънкото черво, а именно илеумът, се извършва абсорбцията на витамини като А, Е, D, К, B12, които играят ключова роля в производството на енергия, костното здраве и хормоналния баланс.

Стените на тънките черва са облицовани с плътна лигавица с много жлези, които едновременно секретират и абсорбират. Там се отделят малки количества храносмилателни ензими, чиято слуз помага придвижването на веществата, докато те се абсорбират и влизат в кръвопотока. Всяка секреция е проектирана да абсорбира различни хранителни вещества, както и течности.

Лигавицата на тънките черва е от изключително значение за този процес. Ако има нарушения в нея, то усвояването няма да бъде оптимално и може да се стигне до чревна пропускливост. Ето защо е важно да се грижим за нея. Интестинал Мукоза Соло е натурален продукт с  широко приложение в случаи на състояния на чревни дискомфорти. Ето кои са най-честите сред тях.

Чревна пропускливост

Имайки предвид, че лигавицата на тънките черва е силно уплътнена от гореспоменатите власинки и епителни клетки, можем да заключим, че през тях преминават само малки молекули, или така наречените хранителни вещества. За съжаление все по-често се наблюдава при пациенти да имат нарушение на лигавицата, вследствие на което през червата преминават и големи молекули, антигени и токсини към кръвопотока. Това прави тялото ни уязвимо на възпалителни процеси и на по-сериозни здравословни проблеми.

Ето и някои от най-честите симптоми на пропускливите черва:
 • Смущения и усещания на дискомфорт в храносмилателната система. Нарушена функция на червата. Подуване, газове, диария, запек, синдром на раздразненото черво, ентероколитни симптоми.
 • Кожни проблеми - акне, екземи, обриви, розацея, псориазис.
 • Проблеми с опорно-двигателния апарат – ревматоиден артрит, фибромиалгия, скованост и болезненост на ставите.
 • Алергични прояви, астма.
 • Хормонални смущения и дисбаланс.
 • Тежък предменструален синдром и поликистоза.
 • Свръхрастеж на Кандида.
 • Проблеми с кръвоносните съдове.
 • Хронична умора и стрес.
 • Честа смяна на настроенията.
 • Тревожност, липса на концентрация, депресия.
 • Хранителни непоносимости.
 • Често боледуване, предразположеност към вирусни инфекции, спад на имунитета.

Синдромът на пропускливите черва може да се развие след прекомерната консумация на глутен, млечни продукти, соя. Наблюдава се обаче и при хора, които не консумират тези продукти, но все пак имат много от симптомите на пропускливите черва. Те най-често страдат от дисбактериоза (нарушен баланс на чревната микрофлора) или от SIBO – свръхрастеж на бактерии в тънкото черво, които са типични за развитие в дебелото черво. 

SIBO - свръхрастеж на бактерии в тънкото черво

Свръхрастежът на бактерии в тънкото черво най-често се появява след физически застой. Ако пациентът е претърпял операция, което забавя храносмилателната система и изхвърлянето на отпадъците от организма, това създава среда за разпространение и растеж на бактерии от дебелото черво към тънкото. За него сме писали и преди в блога ни в тази тема: Какво е SIBO – бактериален свръхрастеж в тънките черва.

Най-честите симптоми за този синдром са загуба на апетит, болки в корема, гадене, повръщане, подуване, диария, рязка загуба на тегло, понижено усвояване на необходими витамини и микроелементи за правилното функциониране на организма. 

Дисбактериоза

Дисбактериозата е  все по-често срещано състояние вследствие на съвременния начин на живот и неговите вредни ефекти върху здравето.

Прекомерната употреба на лекарства и антибиотици може да доведе до дисбактериоза. Други причинители могат да бъдат продължителните чревни инфекции и вируси. Излагането на стрес и тревожност също. Ежедневният прием на високомазнинна и преработена храна, както и такава, бедна на микронутриенти. Вследствие на всичко това тялото започва да губи голяма част от важните за него витамини и минерали, както и част от полезните бактерии в чревната флора. На тяхно място се настаняват вредни бактерии, които излагат тялото ни на опасност от различни вируси и инфекции. 

Сред най-честите симптоми на дисбактериоза са запекът, продължителната диария, лошият дъх, разсеяност, тревожност, физическо и психическо отслабване, липса на енергия и честа умора, натрупване на газове и подуване.

Болест на Крон

Болестта на Крон е вид възпалително заболяване на червата, причиняващо подуване в областта на корема, тежка диария, умора, загуба на тегло, неправилно и неефективно усвояване на необходими за тялото хранителни вещества.

Най-често болестта на Крон засяга тънките черва, но има случаи, в които тя се разполага и в дебелото черво, по кожата, очите, ставите.

За съжаление тази болест може, освен да бъде причинител на силен дискомфорт и липса на енергия за извършване на ежедневни дейности, да бъде и животозастрашаваща.

Все още не е открит лек за болестта на Крон, но с подходяща терапия симптомите и застрашаващите усложнения могат да бъдат сведени до минимум. Новоразработената формула на Интестинал Мукоза Соло може да подпомогне намаляването на проявите на болестта на Крон и да Ви помогне да изградите балансирана чревна микрофлора. 

Новата формула на Intestinal Mucosa Solo 

Тя е адаптирана според нуждите на съвременния човек, страдащ от чревни възпаления, пропускливи черва и други заболявания на храносмилателната система. Всички те са обусловени от застоялия начин на живот и липсата на качествена и богата на витамини и минерали храна. Съставките на Интестинал Мукоза Соло подпомагат цялостното възстановяване на чревната лигавица и възвръщат нормалната ѝ пропускливост.

Към основните съставки са добавени и ликорис, кварцетин, цинк бисглицинат, витамин B6, които спомагат за формирането на нормални нива на ензим ДАО и хистамини в червата за здрава и балансирана имунна система. 

Ето кои са най-важните съставки на Intestinal Mucosa Solo:

L-глутамин /L-Glutamine/

Важен елемент за отстраняването на излишния амоняк - често срещан отпадъчен продукт в тялото. Също така помага на функционирането на имунната система, функцията на мозъка и храносмилането. 

Желатин /Gelatine/

Желатинът съдържа протеини и антиоксиданти, които защитават клетките в тялото, нужни за поддържане здравето и правилното функциониране на храносмилателната система, костите, кожата, ставите и други. Отличен източник на калций и магнезий.

Инулин /Inulin/

Инулинът е разтворимо влакно, което подхранва чревните полезни бактерии, облекчава запека и помага на тялото да усвоява магнезий и калций. Ползите от инулина също включват понижаване на нивата на кръвна захар при пациенти с диабет тип 2.

Колаген тип II /Collagen type II/

Този тип колаген е силно биоактивен и биодостъпен. Помага за предпазване на хрущялите от дегенерация и износване. Насърчава лубрикирането на междуставното пространство. Намалява възпаленията в организма и защитава костите.

Omega-3 /Omega 3/

Ползите на Омега 3 са наистина многобройни. На първо място добавянето на Омега-3 към диетата ни ние помагаме на тялото да се справя с високо кръвно налягане. Освен това Омега-3 допринася за нормалния сърдечен ритъм и намалява опасността от сърдечни проблеми. Изключително важен елемент за лигавиците в организма.

Всички гореизброени съставки са част от иновативния състав на Интестинал Мукоза Соло за здрава чревна лигавица. Продуктът е в прахообразна форма и се приема на гладно, сутрин преди хранене.


Използвани източници

 • Dukowicz AC, Lacy BE, Levine GM. Small intestinal bacterial overgrowth: a comprehensive review. Gastroenterol Hepatol (N Y). 2007 Feb;3(2):112-22. PMID: 21960820; PMCID: PMC3099351.
 • Feuerstein JD, Cheifetz AS. Crohn Disease: Epidemiology, Diagnosis, and Management. Mayo Clin Proc. 2017 Jul;92(7):1088-1103. doi: 10.1016/j.mayocp.2017.04.010. Epub 2017 Jun 7. PMID: 28601423.
 • Achufusi TGO, Sharma A, Zamora EA, Manocha D. Small Intestinal Bacterial Overgrowth: Comprehensive Review of Diagnosis, Prevention, and Treatment Methods. Cureus. 2020 Jun 27;12(6):e8860. doi: 10.7759/cureus.8860. PMID: 32754400; PMCID: PMC7386065.
 • DeGruttola AK, Low D, Mizoguchi A, Mizoguchi E. Current Understanding of Dysbiosis in Disease in Human and Animal Models. Inflamm Bowel Dis. 2016 May;22(5):1137-50. doi: 10.1097/MIB.0000000000000750. PMID: 27070911; PMCID: PMC4838534.
 • Carding S, Verbeke K, Vipond DT, Corfe BM, Owen LJ. Dysbiosis of the gut microbiota in disease. Microb Ecol Health Dis. 2015 Feb 2;26:26191. doi: 10.3402/mehd.v26.26191. PMID: 25651997; PMCID: PMC4315779.

Свързани продукти

ТЪРСИ В БЛОГА

КАТЕГОРИИ