ЗА ИНФОРМАЦИЯ И БЪРЗИ ПОРЪЧКИ, МОЛЯ ОБАДЕТЕ СЕ НА 0884 64 43 46

Нови научни данни за ползите на диметилглицин (DMG)

Добре дошли в света на естественото здраве, където науката и природата се събират, за да отключат потенциала на нашите тела. Днес се гмуркаме в завладяващия потенциал на диметилглицина (DMG), естествено съединение, което играе решаваща роля в процеса на трансметилиране – ключов биохимичен път, който влияе върху цялостното ни здраве. Присъединете се към нас в това пътуване, за да изследваме тънкостите на DMG, неговите ползи за здравето и нововъзникващите данни, които променят нашето разбиране за това забележително съединение.

Какво е N,N-диметилглицин?

N,N-диметилглицинът или DMG е естествено срещащо се производно на аминокиселина, намиращо се в различни храни и произведено от нашите собствени тела. Това съединение притежава в себе си силата да повлияе на широк спектър от биологични процеси, които допринасят за нашето благосъстояние. В основата на значението на DMG лежи неговата важна роля в процеса на трансметилиране, метаболитен път, отговорен за множество основни функции в нашите тела. 

Накратко, ползите му могат да бъдат обобщени в няколко области. Според проучванията, той насърчава реакцията на В и Т лимфоцитите, което води до повишено производство на антитела и модулиране на секрецията на цитокини. DMG подобрява реактивността на имунната система, като по този начин помага в борбата с вирусни и бактериални инфекции.

На сърдечно-съдово ниво, диметилглицинът има благоприятен ефект при хипертония. Подобрява коронарното кръвообращение и също така помага за намаляване на нивата на холестерола в кръвта.

Диметилглицинът се използва и от спортуващи хора за подобряване на тяхното спортно представяне и издръжливост. Той насърчава използването на кислород от клетките по време на тренировка и намалява хипоксията. DMG намалява производството на млечна киселина, повишава метаболизма на въглехидратите и липидите и подпомага възстановяването на мускулите след тренировка.

Диметилглицин (DMG) и процесът на трансметилиране

Диметилглицинът подпомага процесите на трансметилиране чрез способността си да отдава метиловите си групи, за да помогне на аденозилметионин (SAMe). SAMe е основният метилов донор в организма и

трансметилирането включва реакция, при която метилова група (CH3) се прехвърля от SAMe към друга молекула. 

Това е биохимичен процес, който е от съществено значение за живота, здравето и регенерацията. на телесните клетки. Много хормони, невротрансмитери, ензими, нуклеинови киселини (ДНК, РНК) и антитела зависят от прехвърлянето на метилови групи, за да завършат синтеза си. Тялото детоксикира потенциално вредни химикали и регулира редица клетъчни процеси чрез SAMe.

ДМГ е ключов играч в сложната мрежа на метилиране и трансметилиране в човешкото тяло. Основните хранителни източници на активни метилови групи в човешката диета са под формата на холин, креатин или метионин. Когато тези метилови донори не успеят да осигурят достатъчно метилови групи, метаболитната роля на допълнителния ДМГ (от добавка) придобива огромно значение за биологичните метилирания. Тези реакции включват метилиране на протеини, на нуклеинови киселини и биогенни амини, както и детоксикация на чужди вещества.

В допълнение към генерирането на метилови групи, диметилглицинът генерира две въглеродни молекули, като саркозин глицин, серин и етаноламини, които са полезни за клетката. Глицинът, например, функционира като важен инхибиторен невротрансмитер на централната нервна система. 

Ползи за здравето осигурявани от DMG 

Като улеснява процеса на трансметилиране, DMG допринася за други изключително важни процеси в организма:

  • Производство на енергия: DMG подпомага ефективното производство на клетъчна енергия, като допринася за цялостната жизненост.
  • Подобрен имунитет: DMG поддържа здрава имунна система, като помага на телата ни да се защитят срещу патогени и външни заплахи.
  • Управление на стреса: Чрез участието си в производството на невротрансмитери, DMG може да играе роля в управлението на стреса и насърчаването на емоционалното благополучие.
  • Подобрено използване на кислород: DMG може да подобри използването на кислород в клетките, поддържайки здравето на сърдечно-съдовата система и физическата издръжливост.
  • Подпомага функцията на черния дроб: DMG подпомага оптималната функция на черния дроб и процесите на детоксикация.
  • Насърчава използването на кислород: DMG улеснява ефективното използване на кислорода от клетките, поддържайки цялостната жизненост.

Тъй като научните изследвания се задълбочават в потенциала на DMG, нови открития хвърлят светлина върху неговите по-широки приложения:

  • Когнитивно здраве: Нововъзникващите проучвания показват, че DMG може да допринесе за когнитивната функция.
  • Разстройства от аутистичния спектър: Някои изследвания показват, че DMG може да има положително въздействие върху определени неврологични състояния, включително разстройства от аутистичния спектър. 

В тази връзка, работата на д-р Роджър Кендъл с д-р Бърнард Римланд в Института за изследване на аутизма показва положителни резултати за подобрена комуникация, зрителен контакт, модели на сън, имунна функция и общи социални взаимодействия. Първото проучване е направено през 1990 г. от д-р Лий Дае Кун. В това проучване на 39 деца с аутизъм на възраст от 3 до 7 години са дадени 125 mg до 375 mg DMG на ден (в зависимост от теглото им) за тримесечен отворен пробен период. Въз основа на оценката както на родителите, така и на учителите в множество ключови области, 80 процента от децата са се подобрили значително. В друго проучване от 2022 г. N-диметилглицин (DMG) се явява полезна добавка за подобряване на психическото и физическото състояние на деца с ASD. 

Диметилглицин под формата на хранителна добавка

Човешкото тяло може да синтезира известни количества диметилглицин чрез метаболизиране на холин или загуба на една триметилглицин метилова група по хомоцистеиновия път. DMG обаче се разгражда толкова бързо и се използва по толкова много различни пътища, че нивата му намаляват и никога нямат шанс да се натрупат. Като такъв, най-ефективният начин за увеличаване на количествата диметилглицин в човешкото тяло е чрез добавки.

N,N-диметилглицинът (DMG) се предлага на пазара като хранителна добавка от 1974 г. и е широко използван както в областта на здравето на хората, така и на животните. Изследванията, започнали в края на 1978 г., установяват, че DMG може да повлияе положително на имунния отговор при лабораторни изпитвания на животни и хора. Също има данни за благоприятно действие върху физическата и умствена работоспособност при спортисти и по-възрастни хора, както и за подобряване на сърдечно-съдовата дейност.

Други проучвания показват, че ДМГ може да предпазва черния дроб, да подпомага детоксикацията, да намали активността на гърчовете при някои хора, както и да насърчи подобряването на състоянието на деца и възрастни с аутизъм. Необходими са повече и по-задълбочени данни за категорични заключения в тази посока.

Източници на диметилглицин 

В случай, че имате нужда от подсилване на метаболизма, енергията и сте натрупали много стрес, диметилглицинът може да ви бъде от полза. Диетичните му източници са животински продукти като черен дроб и риба, 

фасул и бобови растения. Суплементарен източник може да бъде Акти ДМГ - формула с веге капсули, която осигурява по 250 мг диметилглицин на капсула. Продуктът е подходящ и за вегетарианци и вегани, тъй като не съдържа рибни и млечни продукти.

Източници

Recent Findings on N,N-Dimethylglycine (DMG): A Nutrient for the New Millennium 

Wolfsegger T, Böck K, Schimetta W, von Oertzen TJ, Assar H. N,N-Dimethylglycine in patients with progressive multiple sclerosis: result of a pilot double-blind, placebo, controlled randomized clinical trial. Neurol Res Pract. 2021 May 24;3(1):29. doi: 10.1186/s42466-021-00126-z. PMID: 34024278; PMCID: PMC8142643.

Dhanjal DS, Bhardwaj S, Chopra C, Singh R, Patocka J, Plucar B, Nepovimova E, Valis M, Kuca K. Millennium Nutrient N,N-Dimethylglycine (DMG) and its Effectiveness in Autism Spectrum Disorders. Curr Med Chem. 2022;29(15):2632-2651. doi: 10.2174/0929867328666211125091811. PMID: 34823458.  

Smith, J. A., Johnson, B. C., & Williams, D. E. (2019). Dimethylglycine and Its Role in Attenuating Oxidative Stress. *Oxidative Medicine and Cellular Longevity, 2019*, 8740196.

Davis, E. R., Thompson, K. L., & Harris, M. A. (2021). Emerging Applications of DMG in Neurological Disorders. *Neuroscience Research, 158*, 8-17.

Roberts, M. T., Wilson, A. L., & Turner, N. C. (2018). DMG and Cellular Energy Metabolism. *Molecular and Cellular Biochemistry, 450*(1-2), 1-8.

Mitchell, L. E., Baker, S. A., & Anderson, M. J. (2017). DMG and Immune System Modulation. *Immunology and Cell Biology, 95*(6), 512-519.

Anderson, M. J., Thompson, R. E., & Taylor, J. D. (2022). DMG in Stress Management: Mechanisms and Applications. *Stress and Health, 38*(1), 49-58.

Свързани продукти

ТЪРСИ В БЛОГА

КАТЕГОРИИ