ЗА ИНФОРМАЦИЯ И БЪРЗИ ПОРЪЧКИ, МОЛЯ ОБАДЕТЕ СЕ НА 0884 64 43 46

НОВО: Акти ДМГ (Диметилглицин) – многолика аминокиселина с множество ползи

Естествено съединение, присъстващо в растителни и животински клетки, диметилглицинът служи на организма като мощен антиоксидант, подобрява работата на имунната система, може да насърчи неврологичната функция и да се използва при лечение на аутизъм и епилепсия. Това далеч не са всички ползи на тази впечатляваща аминокиселина, съдържаща се в Акти ДМГ/Acti DMG. Използването на диметилглицин в здравеопазването датира още от 60-те години на миналия век, когато Съветският съюз разбира, че съществува витамин В15, който наричат още и „калциев пангамат“.

Какво представляват витамин В15 и диметилглицин

Активното вещество зад витамин В15 всъщност е диметилглицин. Оказва се, че това е биологично активно вещество има голям потенциал – за подобряване на енергията, здравословната неврологична функция, спортните постижения, здравето на черния дроб и много други.

Диметилглицинът е производно на аминокиселината глицин, с две допълнителни метилови групи, свързани с него. Диметилглицинът е много ефективен, тъй като неговите градивни елементи са полезни за широк спектър от основни биологични молекули в тялото, включително невротрансмитери, хормони, антитела и различни структури, които имат жизненоважна роля за протичането на метаболизма. 

Доказано е, че диметилглицинът има следните положителни ефекти в организма:

 • Подобрява спортните постижения - диметилглицинът неутрализира умората, като инхибира производството на млечна киселина след тренировка.
 • Диметилглицинът подобрява мозъчната функция чрез увеличаване на оксигенацията на клетъчно ниво. Той също така увеличава производството на креатин.
 • Намалява стреса чрез подобряване на клетъчното дишане.
 • Насърчава здравето на сърдечно-съдовата система, като намалява нивата на хомоцистеин, холестерол и триглицериди.
 • Подсилва имунната система, като допринася за нормално протичане на метилирането. Метилирането е процес, чрез който метиловите групи подпомагат производството на антитела, като по този начин укрепват имунната функция. Диметилглицинът също активира антивирусната, антибактериалната и противогъбичната защита на имунната система, като модулира нивата на В-клетки, Т-клетки и макрофаги в тялото. По този начин се осигурява по-голяма защита и устойчивост на инфекции и патогенни организми.
 • Анти-ейдж действие - тъй като способността на организма да метилира намалява с възрастта, ДМГ може да противодейства на тези ефекти и доколкото е възможно да забави процесите на стареене.
 • ДМГ може да е от полза за хора с аутизъм, ADHD и епилепсия – пероралният прием на диметилглицин доказано помага за подобряване на речта и поведението при лица с разстройство на дефицит на вниманието и хиперактивност. Липсата или дисбалансът на невротрансмитери може да причини редица различни мозъчни и неврологични дисфункции. 

Диметилглицинът може да действа като предшественик на редица аминокиселини, които подпомагат мозъчната функция. Както споменахме и по-рано, той подпомага производството на креатин и фосфокреатин в организма, които поддържат енергията в мозъка и помагат за справяне с умората.

Някои по-важни аспекти на действие на диметилглицин

Подобрено спортно представяне

Едно от най-ранните открития е това, че ДМГ може да бъде много полезен за спортистите чрез увеличаване на производителността и издръжливостта. Чрез няколко проучвания е установено, че диметилглицинът позволява на тялото да функционира по-дълго време без умора, без мускулна дегенерация и с по-добро използване на кислорода. 

Имунна модулация

Имунен модулатор може да бъде всяко хранително вещество или вещество, което засилва реакцията на имунната система към натрапници. Диметилглицинът подобрява имунната функция, особено в случай на атака от патогени. Той действа, като засилва производството на Т -клетки, В -клетки и макрофаги, като по този начин подпомага имунната система естествено да се справи с нашествениците.

Сърдечно-съдово здраве

Диметилглицинът подобрява функцията на сърцето и кръвоносната система, което също може да е от полза за цялостното здраве, теглото и възможностите за спорт. Проучванията установяват, че ДМГ подобрява сърдечно-съдовата функция, използването на кислород от клетките, помага за регулиране и поддържане на нивата на холестерола, триглицеридите и хомоцистеина в норма.

Усъвършенствана детоксикация и помощ за черния дроб

Има различни пътища, по които тялото може да елиминира токсичните вещества. Диметилглицинът е отлично средство за стимулиране на детоксикацията и подпомагане на чернодробните процеси за почистване на токсини. Пътят на метилиране е от решаващо значение за елиминирането на токсините и ДМГ подпомага и този процес. Освен това подобрява производството на глутатион, най-мощният антиоксидант, естествен детоксикатор, който ефективно неутрализира вредното влияние на свободни радикали.

Подобрена реакция на стрес

Положителното действие на ДМГ може да се отдаде и на това, че е вид адаптоген, който помага за борба с ефектите на физическия и психически стрес върху тялото. Заедно с противодействие на оксидативния стрес и възпалителните процеси в организма, той се явява отличен съюзник в борбата със стареенето и увреждащите фактори на околната среда.

Как да си осигурите диметилглицин

Нарушената функция на имунната система е един от най-значимите признаци, че може да се нуждаете от диметилглицин и други компоненти за подкрепа на имунитета. Отслабената функция на имунна система често е предпоставка за развитие на хронични заболявания или увреждания. Ниското ниво на издръжливост и енергия също може да означава, че може да се възползвате от ползите на ДМГ. 

Допълнителните признаци, които биха могли да означават, че може да се нуждаете от диметилглицин, включват необходимостта от поддържане на здравословно тегло. За всички тези случаи е подходящ Акти ДМГ – оптимален източник на диметилглицин – изключително важен метилов донор с множество здравословни ползи. Храните, които могат да осигурят известни количества ДМГ са бобови храни, сурови семена, риба, месо, зърнени храни.


Използвани ресурси

 1. DeFilippis M. The Use of Complementary Alternative Medicine in Children and Adolescents with Autism Spectrum Disorder. Psychopharmacol Bull. 2018;48(1):40-63.
 2. Ahn J, Ahn HS, Cheong JH, Dela Peña I. Natural Product-Derived Treatments for Attention-Deficit/Hyperactivity Disorder: Safety, Efficacy, and Therapeutic Potential of Combination Therapy. Neural Plast. 2016;2016:1320423. doi:10.1155/2016/1320423
 3. Kern JK, Van Miller S, Cauller L, Kendall R, Mehta J, Dodd M Journal of child neurology, 2001, 16(3), 169‐173 | added to CENTRAL: 31 January 2004 | 2004 Issue 1
 4. Kato Y, Kuwabara H, Okada T, Munesue T, Benner S, Kuroda M, Kojima M, Yassin W, Eriguchi Y, Kameno Y, Murayama C, Nishimura T, Tsuchiya K, Kasai K, Ozaki N, Kosaka H, Yamasue H Molecular autism, 2021, 12(1) | added to CENTRAL: 31 May 2021 | 2021 Issue 05 https://doi.org/10.1186/s13229-021-00423-z

ТЪРСИ В БЛОГА

КАТЕГОРИИ