ЗА ИНФОРМАЦИЯ И БЪРЗИ ПОРЪЧКИ, МОЛЯ ОБАДЕТЕ СЕ НА 0884 64 43 46

НОВО: Глицин/Glycine - аминокиселина с висока усвояемост и множество ползи

Малка аминокиселина с голям ефект върху тялото и мозъка, глицинът е една от много аминокиселини, необходими на човешкото тяло за добро здраве. По-специално, тя участва в имунната функция, подпомага организма при стрес и тревожност и насърчава изграждането на нова мускулна тъкан. Както ще видите от статията, няма значение колко си малък или голям, а колко полезен можеш да бъдеш в даден контекст. Това се отнася и за суплемента Глицин / Glycine - 90 g, който наскоро ви представихме като един от новите продукти на Herbamedica. 

Какво е глицинът?

В тялото и мозъка глицинът е онзи трудолюбив двигател, който винаги може още малко. Глицинът всъщност е най-простата и следователно, най-малката аминокиселина. И все пак, той е навсякъде и помага за изключително много процеси в различни органи и системи. Една от най-важните сфери на полезност на глицина е, че тялото го използва за производството на протеини. Глицинът също участва в предаването на химически сигнали в мозъка, така че има участие и в поддържането на нормална когнитивна функция. Някои изследователи смятат, че глицинът може да има роля в превенцията на рака, тъй като изглежда пречи на кръвоснабдяването, необходимо за определени тумори.

Тази най-малка аминокиселина е изключително важна за синтеза на други аминокиселини, глутатион, креатин, хем, РНК/ДНК, а също така може да помогне за усвояването на калция в организма. Последният пък има решаващо значение за костно-ставния апарат и поддържане на добра стойка, подвижност и физическа активност. 

Също така глицинът е невротрансмитер, който има способността да бъде едновременно възбуждащ и инхибиращ. Това означава, че може да функционира както за стимулиране на дейността на мозъка и нервната система, така и за успокояването им при нужда.

Тъй като е аминокиселина, глицинът действа като изграждащ протеин в тялото. По-специално, глицинът позволява производството на колаген - най-важният структурен протеин, който е основен компонент на мускулите, сухожилията, кожата и костите. Колагенът е най-често срещаният протеин в тялото, съставляващ приблизително една трета от всички телесни протеини. Той не по-малко от това дава на тялото неговата основна структура и сила. Също така благодарение на протеина можем да се радваме еластична кожа и здрава коса. Глицинът също така улеснява производството на креатин - друго важно хранително вещество, съхранявано и използвано както от мускулите, така и от мозъка за енергия.

На следващо място ще синтезираме някои от най-важните ползи за здравето, които глицинът осигурява самостоятелно или в комбинация с други хранителни вещества.

Топ ползи за здравето осигурени от глицин

Невротрансмитер за подобряване на съня и енергията

Глицинът подпомага тялото да се справи с умората, стимулира съня и допринася за повишаване на производителността. Аминокиселината служи за понижаване на основната ви температура и инхибиране на мускулната активност, което подготвя тялото за сън. Доказателствата показват, че глицинът, приет преди лягане, подобрява качеството на съня, а без пълноценен сън не можем да бъдем продуктивни и отпочинали.

Подобрява здравето на кожата

Глицинът (чрез консумацията на колаген) значително подобрява еластичността на кожата при възрастни жени и подобрява влажността на кожата и загубата на вода.

Подобрява когнитивните способности и паметта

Глицинът е активен в хипокампуса - област от мозъка, важна за паметта и ученето. Под формата на добавка глицинът носи ползи за дневната когнитивна функция. В проучване от 2015 г. Е установено, че суплементирането с глицин улеснява заспиването, като учените също откриват, че участниците са постигнали по-висок резултат при дневните тестове за когнитивни способности. 

Доказано е, че допълнителните нива на глицин подобряват както паметта, така и вниманието при възрастни хора. Учените активно изследват използването на глицин при лечението на невродегенеративни заболявания като болестта на Алцхаймер, като има данни и за ползата му при шизофрения. В проучването “High-dose glycine added to olanzapine and risperidone for the treatment of schizophrenia” се разглежда приема на глицин, който значително намалява симптомите на шизофрения. При резистентна към лечение шизофрения глицинът подобрява когнитивните и депресивните симптоми (дозиран при 0,8 g/kg). Групата, която има най-голямо подобрение, е с най-голям дефицит на глицин.

Глицин за здравето на ставите и костите

Глицинът е една от най-важните аминокиселини в тялото, захранващи протеините. Той снабдява нашите мускули, кости и съединителна тъкан с колаген, допринасяйки за здравословна физическа форма. С напредването на възрастта нивата на колаген в тялото естествено намаляват. Глицинът също е много ефективен при потискане на възпалението. Допълнителните дози глицин от хранителна добавка могат да помогнат за укрепване на костите и ставите и могат да помогнат за предотвратяване на артрит. 

Глицин за по-добро метаболитно здраве

Глицинът играе важна роля в здравословния метаболизъм на тялото. Ниските нива на глицин са свързани с по-голям риск от развитие на диабет тип 2. От друга страна, по-високите нива на глицин са свързани с по-нисък риск от това метаболитно разстройство. Но все още не е ясно каква е причината и следствието в тази връзка: дали ниските нива на глицин пряко допринасят за метаболитна дисфункция, която води до диабет, или дали са резултат от метаболитна дисфункция, която вече е в процес. Проучванията показват, че глицинът може да бъде ефективен за понижаване нивата на кръвната захар и увеличаване производството на инсулин при здрави възрастни.

Детоксикиране на организма

Глицинът играе жизненоважна роля за детоксикацията. Той е един от ключовите градивни елементи за глутатиона - „главният антиоксидант“ на човешкото тяло. Това, което е наистина интересно за този конкретен антиоксидант, е, че всъщност можем да го направим в телата си. Повечето други антиоксиданти трябва да се набавят чрез храни. 

Нещо повече, антиоксидантният ефект на глутатиона също помага за намаляване на възпалението. То е естествен отговор на някакъв вид клетъчно или тъканно увреждане в тялото. Например, ако една клетка умре или е налице някаква инфекция, възпалението е естественият отговор на тялото за неутрализиране на заплахата - мъртва клетка или инфекциозен агент. Възпалението се задейства, за да почисти бъркотията. Но възпалението също понякога се превръща в хронично и причинява сериозни щети на здравето.

Тъй като повече глицин помага за производството на повече глутатион, на първо място се задейства по-малко възпаление в организма.

Как да приемате глицин

Точно както глицинът пътува до ставите, кожата, лигавицата на червата и други съединителни тъкани, най-добрите източници на глицин са съединителната тъкан на животните. За съжаление, често не получаваме достатъчно от диетата си. Глицинът е основна съставка на колагена - както при хората, така и при животните. За да си набавим достатъчно, ще трябва да ядем съединителна тъкан, което означава пилешка кожа или костен бульон, както и куп други необичайни за консумиране части от животни. 

Ако в менюто ви не присъстват такива източници, то Глицин / Glycine - 90 g може да осигури за вас 3 грама глицин в доза, подпомагайки всички тези важни процеси. Дозировката може да бъде:

  • За подпомагане на съня: Диапазон от 3-5 грама глицин, приеман перорално преди лягане.
  • За нормализиране на кръвна захар: Диапазон от 3-5 грама глицин, приеман през устата по време на хранене.

Използвани източници

  1. Bannai, M., & Kawai, N. (2012). New therapeutic strategy for amino acid medicine: glycine improves the quality of sleep. Journal of pharmacological sciences, 118(2), 145–148. https://doi.org/10.1254/jphs.11r04fm
  2. Ullah, R., Jo, M. H., Riaz, M., Alam, S. I., Saeed, K., Ali, W., Rehman, I. U., Ikram, M., & Kim, M. O. (2020). Glycine, the smallest amino acid, confers neuroprotection against D-galactose-induced neurodegeneration and memory impairment by regulating c-Jun N-terminal kinase in the mouse brain. Journal of neuroinflammation, 17(1), 303. https://doi.org/10.1186/s12974-020-01989-w
  3. Pérez-Torres, I., Zuniga-Munoz, A. M., & Guarner-Lans, V. (2017). Beneficial Effects of the Amino Acid Glycine. Mini reviews in medicinal chemistry, 17(1), 15–32. https://doi.org/10.2174/1389557516666160609081602
  4. de Paz-Lugo P, Lupiáñez JA, Meléndez-Hevia E. High glycine concentration increases collagen synthesis by articular chondrocytes in vitro: acute glycine deficiency could be an important cause of osteoarthritis. Amino Acids. 2018;50(10):1357-1365. doi:10.1007/s00726-018-2611-x 
  5. Choi, S. Y., Ko, E. J., Lee, Y. H., Kim, B. G., Shin, H. J., Seo, D. B., Lee, S. J., Kim, B. J., & Kim, M. N. (2014). Effects of collagen tripeptide supplement on skin properties: a prospective, randomized, controlled study. Journal of cosmetic and laser therapy : official publication of the European Society for Laser Dermatology, 16(3), 132–137. https://doi.org/10.3109/14764172.2013.854119
  6. Heresco-Levy, U., Ermilov, M., Lichtenberg, P., Bar, G., & Javitt, D. C. (2004). High-dose glycine added to olanzapine and risperidone for the treatment of schizophrenia. Biological psychiatry, 55(2), 165–171. https://doi.org/10.1016/s0006-3223(03)00707-8 
  7. Razak, M., Begum, P., Viswanath, B., Rajagopal, S. (2017). Multifarious Beneficial Effect of Nonessential Amino Acid, Glycine: A Review Oxidative Medicine and Cellular Longevity 2017(4), 1 - 8. https://dx.doi.org/10.1155/2017/1716701

Свързани продукти

15.00 лв

ТЪРСИ В БЛОГА

КАТЕГОРИИ