ЗА ИНФОРМАЦИЯ И БЪРЗИ ПОРЪЧКИ, МОЛЯ ОБАДЕТЕ СЕ НА 0884 64 43 46

НОВО: Хуминова киселина за подобрена детоксикация и имунитет на организма

Хуминовата киселина и тясно свързаната с нея фулвинова киселина започват да набират все по-голяма популярност в света на хранителните добавки. Те притежават множество полезни свойства не само за хората. На първо място, растенията и селскостопанските животни биват облагодетелствани от ефектите на хуминовата киселина, намираща се в почвите. Какъв е пътят на хуминовата киселина в природата, как стига до нас и защо може да ни бъде от полза ще ви разкажем на следващите редове.

Как се образува хуминовата киселина

Хуминовата киселина започва като продукт, получен в резултат от разлагаща се продължително време органична материя. Това е едва началото на нейната впечатляваща еволюция. Хуминовата и фулвиновата киселина често се използват като тор за растения за насърчаване на растежа и издръжливостта на различни култури. Повсеместни хуминови източници са почвата, торфът и въглищата.

Хуминовата киселина е изключително важна за транспортирането на хранителни вещества от почвата до растението, тъй като именно благодарение на нея йонизираните хранителни вещества биват напълно запазени. Когато стигне до корените, хуминовата киселина носи със себе си вода и нутриенти, от които растението се нуждае, за да функционира. Част от този ефект се реализира и в човешкия организъм – хуминовата киселина подпомага абсорбцията на различни хранителни вещества. 

Хуминовата киселина е молекула с дълга верига, която е с високо молекулно тегло и забележителни ползи за състоянието на почвите, както и за хората и животните. Хуминовата киселина е частта от почвата, отговорна за преноса на хранителните вещества от почвата към живите организми. 

Хуминовата киселина е не толкова известно природно средство, но може да осигури множество ползи за здравето в посока на анти-ейдж ефект, подобрена детоксикация и пречистване от вредни вещества. 

Здравословни ползи на хуматите 

Хуминовата киселина подпомага функциите на имунната система и е важна за поддържането на цялостното здраве и жизнеността. Кръвните клетки пренасят повече кислород при наличието на хуминова киселина, което води до по-бързо зарастване на рани и подобрен метаболизъм. 

На следващ ред, хуминовата киселина помага при транспортирането на йод, приет чрез храната до щитовидната жлеза. Хуматите блокират или намаляват производството на хормони, причиняващи стрес и участват в клетъчното делене, предотвратявайки клетъчната мутация по време на размножаването. Има данни и за това, че хуматите и фулватите потискат активността на патогенните микроорганизми и стимулират работата на жизненоважните пробиотични бактерии, намиращи се в червата. Това е още един начин, по който хуминовата киселина може да подобри защитни сили на организма.

За хуминовата и фулвиновата киселина могат да се посочат следните предимства:

 • Подобряване на усвояемостта на трудно абсорбиращи се хранителни вещества
 • Подпомагане на нормалната клетъчна дейност и детоксикация
 • Доставят повече от 70 минерала и микроелементи на клетките
 • Действат като мощни електролити, които зареждат, регенерират и доставят енергията си директно на клетките
 • Подпомагат използването на витамини, производството на ензими и стимулират естествените метаболитни процеси
 • Имобилизират токсични тежки метали, така че да не се абсорбират в почви и растения, а след това и да не достигат до водоснабдяването, земеделието и трапезата на крайните потребители 
 • Хуминовата киселина има антимикробно, антивирусно и противогъбично действие в човешкия организъм

Транспорт на минерали

Хуматите съдържат както хуминови, така и фулвинови киселини. Фулвиновата киселина е хелаторът, който „носи“ минералите, а на свой ред хуминовата киселина действа като дилататор, увеличаващ пропускливостта на клетъчната стена. Точно както фулвиновата киселина пренася жизненоважни минерали в тялото, тя може да „улавя“ и премахва токсичните метали от тялото.

Научната литература отчита и подобрен транспорт на йод от храната до щитовидната жлеза, което може да бъде от голяма полза за хората, които страдат от дефицит на йод. 

Управление на стреса

Различни медицински източници също сочат, че хуматите блокират или намаляват производство на хормони, причиняващи стрес. Това е значителна полза за здравето на фона на днешното динамично и изпълнено със стрес ежедневие. Тези естествени съединения могат да подпомогнат тялото в борбата с оксидативния стрес и опазването на неврологичното здраве. 

Имунна система

Хуматите подсилват имунната система, като се предполага, че механизмът на действие е свързан със способността на хуматите да „събират“ захари в тялото. Това позволява на организма да произвежда гликопротеини, които се прикрепят към клетките убийци и Т-клетките. Гликопротеините действат като модулатор или комуникационна връзка между клетките. 

Хуматите могат да стимулират детоксикацията на токсични вещества, натрупани в тъканите. Според няколко изследвания, хуминовата киселина може да подпомогне разграждането на молекулите на пестициди, попаднали в човешкия организъм чрез храна или други източници.

Антивирусна активност

Освен всичко останало, хуминовата киселина има много добра противовирусна активност. Молекулата на хуминова киселина "обгръща" вирусните клетки, за да блокира транзита и възпроизвеждането им. Това задейства имунната система да се бори с вируса, който е в уязвимо положение (свързан с молекула хуминова киселина). В резултат на това броят на вирусите намалява и имунната система по-ефективно се бори с болестта.

Хуминовите вещества отдавна са били изследвани за своите антивирусни свойства, по-специално към риновируси. Вирусни патогени, за които е потвърдено, че хуминовите вещества могат да неутрализират, са коксаки вируси група А, херпес симплекс вирус тип 1 и 2, вирус на човешката имунна недостатъчност (HIV) и грип тип А и В.

Антибактериална и противогъбична активност

Хуминовата киселина има доказано изразено антибактериално действие върху следните патогенни микроорганизми: C. albicans, P. vulgaris, P. aeruginosa, S. typhimurium, S. aureus, S. epidermidis. 

Защита на черния дроб (хепатопротективно действие)

Хуминовата киселина е мощно средство за образуване на комплекси. Тя свързва и отстранява тежките метали (олово, мед, живак, кадмий, кобалт) от тялото при точно определени количества. Освен това хуминовата киселина участва активно в метаболизма на черния дроб и действа като филтър за тежки метали. Тя улавя и обездвижва токсични вещества, като им пречи да участват в химични реакции, улеснявайки извеждането им от тялото. 

Акти Хуминова киселина / Acti Humic Acid

Акти Хуминова киселина е естестествена хранителна добавка, благодарение на която може лесно да се възползвате от всички положителни свойства на хуминовата киселина. Както сами разбрахте, те са много и разнообразни, засягат различни процеси, органи и системи в цялото тяло. Това невероятно природно генерирано биологично активно вещество има изразени детоксикиращи, имуностимулиращи и антиоксидантни качества. Ако искате да подкрепите организма си за по-добър имунитет, извеждане на токсини и подобряване функцията на вътрешните органи, хуминовата киселина е най-подходящият избор за вас.

Използвани ресурси

 1. Kinali B, Özdemir N, Karadağ A, Kaya Korkmaz Ö, Diniz Ünlü AG, Arslan FD. Effect of Humic Acid on Oxidative Stress and Neuroprotection in Traumatic Spinal Cord Injury: An Experimental Study. Turk J Med Sci. 2021 Jul 12. doi: 10.3906/sag-2102-200. Epub ahead of print. PMID: 34247464.
 2. Weyand CM, Bryl E, Goronzy JJ. The role of T cells in rheumatoid arthritis. Arch Immunol Ther Exp (Warsz). 2000;48(5):429-35. PMID: 11140470.
 3. Petrelli, A., van Wijk, F. CD8+ T cells in human autoimmune arthritis: the unusual suspects. Nat Rev Rheumatol 12, 421–428 (2016). https://doi.org/10.1038/nrrheum.2016.74
 4. Antiviral properties of humic acids. Klocking, R.; et al. Experientia, May 1972, Vol. 28, Issue 5, Pages 607-608.
 5. The effects of phenolic polyments on retroviruses. Sydow, G.; et al. Pharmazie, December 1986. Vol. 41, Issue 12, Pages 865-868.


ТЪРСИ В БЛОГА

КАТЕГОРИИ