ЗА ИНФОРМАЦИЯ И БЪРЗИ ПОРЪЧКИ, МОЛЯ ОБАДЕТЕ СЕ НА 0884 64 43 46

Ново в Herbamedica: Високоусвоима липозомална серия витамин B12

Витамините са група вещества, които са необходими за нормалната клетъчна функция, растеж и развитие на всяко човешко същество. Цели тринадесет са основните витамини, които са необходими за правилното функциониране на тялото ви всеки ден и всяка минута от него. От витамин А до фолиева киселина, тези витамини са важни за вашето благополучие и ви помагат да поддържате добро здраве, физическа форма и когнитивно здраве. 

Днес фокусът ще е върху един от най-важните В-витамини, по-конкретно, витамин B12 под формата на метилкобаламин. Този витамин има множество приложения и ползи, които включват помощ при нарушен енергиен баланс, подкрепа на възстановяването и цикъла на метилиране, както и много други.

Значението на витамин В12 за здравето

Витамин В12 е един от най-важните витамини, от които се нуждаем за множество процеси, свързани с нервната система, когнитивната функция и имунната защита. Също така не можем да си го произвеждаме сами, също както фолата. Активната форма на витамин В12 метилкобаламин подпомага синтеза на метионин и S-аденозилметионин. Витаминът е необходим също за целостта на миелина, невронната функция, правилното образуване на червени кръвни клетки и синтеза на ДНК. 

Метилкобаламинът подпомага синтеза на невронни липиди, регенерацията на аксоналните нерви и има невропротективна активност, която насърчава невроните да функционират правилно. Поради тези свои функции витамин В12 може да бъде от полза за хора с болестта на Алцхаймер, Паркинсон, деменция и невропатичните синдроми. Всъщност метилкобаламинът е одобрено средство за лечение на периферна невропатия.

Въпреки че витамин В12 се съдържа в много храни като месо, риба и млечни продукти, голям брой хора не разполагат с оптимални количества от него. Затова е необходимо да се суплементира, т.е. да се приема чрез хранителна добавка, като е изключително важна формата, която е вложена в продукта. Често се приема в комбинация с други витамини от група В, които също подпомагат нервната и мозъчната системи,  както и възстановяването. 

Друг интересен детайл за метилкобаламинът е, че това е единствената форма на витамин В12, която може да премине кръвно-мозъчната бариера без биотрансформация. Неговата метилова група стимулира създаването на серотонин - невротрансмитер, който е отговорен за подобряването на настроението и предпазва мозъка от увреждане срещу екситотоксини. Високото ниво на хомоцистеин е основният виновник за мозъчни, съдови заболявания, риск от инсулт и причинява склероза в артериите. Метилкобаламинът превръща хомоцистеина в метионин и намалява потенциала за увреждане. Той също така образува аденозилкобаламин, другата форма на витамин В12 за производство на енергия в митохондриите. Заедно с метилкобаламин, 5 метилтетрахидрофолатът също е важен елемент за елиминиране на хомоцистеина.

Какво е метилкобаламин (витамин В12)?

Метилкобаламинът е една от трите форми на витамин В12 (другите са хидроксокобаламин и аденозилкобаламин), но е единствената форма, поддържана от човешкото тяло. Това означава и оптимално усвояема, т.е. може да бъде от максимална полза за организма.

Този водоразтворим витамин не се произвежда от растения, така че хората, които предпочитат вегетарианска или растителна диета, вероятно ще изпитат дефицит на този витамин с течение на времето (а може би и на други нутриенти). 

Метилкобаламинът е от съществено значение за растежа на тялото, репродукцията на клетките и процеса на метилиране. Последният процес е от решаващо значение за много биохимични реакции в тялото, които регулират телесната система, от неврологичната до репродуктивната функция. С толкова много телесни функции, разчитащи на този витамин, е важно да знаем дали получаваме достатъчно от него или не. Това може да се изследва с подходящ тест като Тест за нивата на витамин Б12 (uMMA) - Detox Center, който разкрива какви са нивата на метилмалоновата киселина (MMA). Нивата на MMA се сравняват с креатинина в урината. Съотношението между метилмалоновата киселина и креатинина в урината показва дали има дефицит на В12 в тъканите или клетките на изследвания човек.

Защо липозомална форма на витамин В12

Липозомата е сферична везикула, подобна на мехурче, която защитава и пренася витамин В12 след поглъщане и по време на преминаване през тялото. Тази форма увеличава бионаличността и доставя B12 до клетките, където е най-необходим. Докато липозомите сега са водещи в света на хранителните и диетичните добавки, те са открити за първи път преди 60 години от специалист хематолог в Кеймбридж. Оттогава те се използват широко във фармацевтичната индустрия за ефективно доставяне на лекарствени компоненти. 

Като цяло витамините са или водоразтворими (като витамин С), или мастноразтворими (като витамин А, Е, К и други). Липозомното доставяне е по-добър метод за доставяне в организма и на двете групи витамини. Ако това е водоразтворимо хранително вещество, например, като витамин С, тялото ви няма да съхранява по-голямата част от хранителните вещества и ще се отдели доста бързо чрез урината. Дори огромна доза няма да достави това, от което тялото се нуждае, тъй като само толкова може да се абсорбира наведнъж. 

Друг фактор, по който липозомите превъзхождат обикновените форми, е загубата на някаква част от дозата при преминаване през стомашно-чревния тракт. С липозомите това отпада като притеснение - те капсулират и защитават активното вещество, за да премине непокътнато през чревната мукоза. Така получавате цялото количество, което сте приели, без загуби.

Липозомният витамин В12 е продукт, предназначен да повиши нивата на витамин В12 в кръвта ви по оптимален начин. Този продукт допринася за нормалния метаболизъм, доставящ енергия, нормалната функция на нервната система и намаляването на умората, тъй като се усвоява оптимално и  бързо от организма. С липозомен витамин B12 от Herbamedica получавате продукт, който ви позволява да удовлетворите дневния си прием на витамин B12 с най-добрата форма на витамина. В сравнение с други суплементарни форми, вложените липозоми в липозомалната добавка генерират най-висока бионаличност (количество хранителни вещества, достигащи до циркулацията). Това ниво се поддържа и за най-дълъг период от време, приблизително до 24 часа след прием.

Метилкобаламинът подпомага организма да се справи със здравословни проблеми като:

 • Умора
 • Амнезия
 • Шум в ушите и изтръпване на пръстите
 • Слаби мускули на крайниците
 • Ниски нива на енергия
 • Нарушена концентрация

Доказано е, че пероралният или инжекционен прием на метилкобаламин подобрява симптомите и при пациенти със следните заболявания:

 • Пернициозна анемия/ дефицит на B12
 • Чернодробно и бъбречно заболяване
 • Някои злокачествени заболявания
 • Диабет
 • Макулна дегенерация
 • Болест на Алцхаймер и ревматоиден артрит
 • Симптоми на дефицит на витамин В12

Ранните симптоми на дефицит на витамин В12 включват:

 • Слабост и умора
 • Бледа кожа
 • Запек или диария
 • Загуба на апетит и загуба на тегло
 • Лошо храносмилане
 • Чупливи нокти
 • Тъмни кръгове
 • Промени в поведението
 • Ускорен пулс
 • Нарушение на рефлексите
 • Мускулна слабост
 • Невропатична болка
 • Намаляване на когнитивния капацитет
 • Промени в паметта
 • Депресия и объркване

Как да си набавите метилкобаламин в оптимални дози

Нашите продукти са винаги сто процента натурални и свободни от животински и други алергени, направени с мисъл за вас и вашето здраве. Има много причини, поради които си заслужава да предпочетете добавки с метилкобаламин на марка “Herbamedica” пред други, а именно:

 • Висококачествен липозомен витамин В12 за максимална подкрепа и усвояемост
 • 100% натурални, без изкуствени консерванти
 • Без алкохол, соя, лактоза, глутен и глицерин, яйца и други алергени
 • Натурален вкус на ягода и ванилия
 • Подсладен с ксилитол, без никаква захар
 • Екологична стъклена бутилка с мисъл за природата
 • Подходящи за вегани и вегетарианци - две от рисковите групи за дефицит на витамин В12

Двата варианта, които може да закупите онлайн, са в различна дозировка, както следва:

 • Липозомален Б12 метилкобаламин 1000 мкг.
 • Липозомален Б12 метилкобаламин 5000 мкг.

Използвани източници

Ming Zhang, Wenjuan Han, Sanjue Hu, Hui Xu, "Methylcobalamin: A Potential Vitamin of Pain Killer", Neural Plasticity, vol. 2013, Article ID 424651, 6 pages, 2013. https://doi.org/10.1155/2013/424651

Gupta, Jeetendra & Qureshi, Shaiba. (2015). Potential Benefits of Methylcobalamin: A Review. 3. 1076-1080.  

Gupta JK and Sana QS. Potential Benefits of Methylcobalamin: A Review. Austin J Pharmacol Ther. 2015; 3(3).1076. ISSN: 2373-6208. 

Gröber U, Kisters K, Schmidt J. Neuroenhancement with vitamin B12-underestimated neurological significance. Nutrients. 2013; 5: 5031-5045.

Gueant JL. Malabsorption of cobalamins in cobalamin and related binding proteins in clinical nutrition. Ann Intern Med journal. 1994; 120: 211-215.

Yamada N. Treatment of recurrent hypersomnia with methylcobalamin (vitamin B12): a case report. Psychiatry Clin Neurosci. 1995; 49: 305-307.

Hashimoto S, Kohsaka M, Morita N, Fukuda N, Honma S, Honma K. Vitamin B12 enhances the phase-response of circadian melatonin rhythm to a single bright light exposure in humans. Neurosci Lett. 1996; 220: 129-132.

Katsogiannis I, Fikioris N, Kontogiorgis C, Constantinides T (2018) Evaluation of liposomal B12 supplementation in a case series study. Glob Drugs Therap 3: DOI: 10.15761/GDT.1000160


Свързани продукти

ТЪРСИ В БЛОГА

КАТЕГОРИИ