ЗА ИНФОРМАЦИЯ И БЪРЗИ ПОРЪЧКИ, МОЛЯ ОБАДЕТЕ СЕ НА 0884 64 43 46

Обогатените с Витамин Д храни - твърде малко, въпреки търсенето, твърди експерт по храните

Коментар от Фреди Даусън, 23.12.2010

Д-р Манфред Егерсдорфен,  старши вицепрезидент на DSM Nutritional products, констатира в списание Food Manufacture, че дефицитът от Витамин D сред населението от Европейския съюз  е често срещан проблем, дори в страните с добри традиции в храненето. Недостатъчният прием  на Витамин D  може да доведе до отслабване на костната сруктура и плътност, предпоставка за остеопороза.

Консумацията на млечни продукти, обогатени с Витамин D, като например напитки от кисело мляко, е един от добрите начини за набавянето им в организма, твърди д-р Егерсдорфен. Все още такива продукти липсват на пазара на съюза, с едно изключение, в Скандинавските страни се препоръчва приема на дневната доза от витамина.

Великобритания – твърде нисък прием на Витамин D

Д-р Егерсдорфен отбелязва, че все още във Великобритания средният прием на Витамин D остава под нивото на препоръчителната доза от Американския институт по медицина, провел изследвания сред уязвимите групи, като деца, възрастни хора и имигранти.

Айела Спиро, старши научен сътрудник по храните  в Съвета за млечни продукти, посочва, че докато има примери  за млечни продукти, обогатени с витамин D в Ирландия, във Великобритания предпочитанията са към обогатени зърнени храни.

В допълнение тя подчертава, че съществува тенденция към увеличаване на препоръките за консумиране на обогатени с Витамин D хранителни продукти.

През март 2010 година, Европейският парламент обсъди последиците от недостиг от Витамин D. След като препоръчителната дневна доза беше увеличена от Американския институт по медицина, д-р Егерсдорфен се надява, че Европейския орган по безопасността на храните  / EFSA/ ще издаде своите препоръки за Европейския съюз през тази година. Това би довело до голямо търсене на храни обогатени с Витамин D.

DSM Nutritional products  съвместно с Международната фондация по остеопороза разработва интерактивна карта на районите в целия свят,където населението страда от дефицит на  Витамин D, като образователно средство за потребители и политици.

СВЪРЗАНИ ПРОДУКТИ

ТЪРСИ В БЛОГА

КАТЕГОРИИ