ЗА ИНФОРМАЦИЯ И БЪРЗИ ПОРЪЧКИ, МОЛЯ ОБАДЕТЕ СЕ НА 0884 64 43 46

Ох Bile (Волска жлъчка) - иновативен продукт в подкрепа на храносмилането

Жлъчката е жизненоважна течност, която е от решаващо значение за смилането и усвояването на мазнините в нашите храни, както и за усвояването на мастноразтворими витамини като витамин D, витамин А, витамин Е и витамин К. Хранителните добавки, които съдържат екстракт от жлъчка, могат да помогнат за детоксикацията на тялото и да подобрят храносмилането, както и някои проблеми с червата. Подготвили сме много интересен и подробен материал за функцията на жлъчката и здравните ползи, които могат да осигурят продукти като иновативната Ox Bile с екстракт от волска жлъчка.

Защо волска жлъчка

Жлъчката представлява зеленикаво-жълта течност, която се произвежда от черния дроб и се съхранява в жлъчния мехур. В червата жлъчните соли улесняват смилането на храната, която съдържа като мазнини, трансмазнини, витамини и елиминира отпадните продукти, които сме приели заедно с храната. Тази течност е необходима на всеки човек в достатъчни количества, за да подпомогне храносмилането и да насърчи тези процеси. 

Жлъчката също помага за разтварянето на камъни в жлъчката, които са се образували в жлъчния мехур и може да помогне да се предотврати образуването им на първо място. Тази нейна превантивна функция също я прави още по-важна за човешкото здраве. 

Компонентите на жлъчката всъщност са доста интересни, като на първо място тя е съставена от 95% вода, в която са разтворени следните съединения:

 • Жлъчни киселини и соли;
 • Фосфолипиди, холестерол и стероидни хормони;
 • Пигменти и аминокиселини;
 • Електролити и витамини;
 • Антиоксиданти като мелатонин и глутатион;
 • Антитела като IgA;
 • Тежки метали, лекарства и токсини от източници в околната среда.

За да отговорим на въпроса от заглавието - защо Ox Bile съдържа волска жлъчка, веднага изясняваме. Ролята на жлъчката при живото животно е да абсорбира витамини от приетата храна и тези свойства са валидни, когато веществото се обработва и приготвя за консумация от човека. Когато хората приемат малко от екстракта с храна, те могат да усвоят по-добре някои от по-сложните хранителни вещества и минерали, което от своя страна допринася за по-добро здраве и цялостно усещане за пълнота и ситост. При липса на жлъчка храната не може да бъде цялостно усвоена и голяма част от хранителната стойност се губи, което в никакъв случай не е полезен ефект.

Осигуряването на източник на жлъчка може да промени това и да подобри абсорбцията на мастноразтворимите витамини и на мазнините, съдействайки за по-добро храносмилане и оползотворяване на приетата храна. 

Жлъчката всъщност работи като разтваря хранителните мазнини, така че те да могат да бъдат по-лесно разградени от липазите. Жлъчните киселини позволяват храносмилането и усвояването на мазнини и мастноразтворими витамини като A, D, E и K в червата. Жлъчката също така предпазва червата от инфекции, като стимулира чревната имунна система. 

Не на последно място, жлъчката е основният начин на тялото да елиминира вредните мастноразтворими вещества като токсини, лекарства и тежки метали. Това е и основният път за елиминиране на прекомерни количества холестерол в тялото, понижавайки риска от болести, свързани с висок холестерол, като сърдечни усложнения, мозъчно-съдови инциденти и други.

Механизъм на производство на жлъчка

Сигнали от жлъчния мехур

Черният дроб постоянно произвежда жлъчка, която се транспортира до жлъчния мехур чрез жлъчните пътища. Жлъчният мехур, малък орган, подобен на торбичка, разположен под черния дроб, съхранява и концентрира жлъчката. След приема на храна, жлъчният мехур доставя жлъчка в тънките черва, където подпомага храносмилането на мазнините.

Основният сигнал в тялото за свиване на жлъчния мехур и освобождаване на жлъчката е холецистокининът. Други включват секретин, гастрин и соматостатин и блуждаещия нерв.

Жлъчните соли са устойчиви на силни храносмилателни ензими в червата, най-вече се реабсорбират, след като постигнат ефекта си. По този начин тялото рециклира жлъчните соли, които могат да се съхраняват и използват повторно. 

Жлъчни киселини и жлъчни соли

Жлъчните киселини се произвеждат в черния дроб от холестерол. Двете основни жлъчни киселини, произвеждани в черния дроб, са холева киселина и хенодезоксихолова киселина. Чревните бактерии могат да ги модифицират в две малко различни жлъчни киселини (в дезоксихолова киселина и литохолова киселина), но черният дроб все още произвежда повечето жлъчни киселини като цяло. Превръщането на холестерола в жлъчни киселини е многоетапен процес, който включва много различни чернодробни ензими, като CYP7A1, CYP8B1 и CYP27A1. 

Изключително интересен факт за производството на жлъчка е, че жлъчните киселини могат да повлияят на собственото си производство в организма. 

Ако се увеличат твърде много, спират собственото си производство. Ако не се произвеждат достатъчно, ниските нива активират рецептори, които казват на тялото да произвежда повече жлъчка. 

Когато жлъчните киселини се поемат обратно в черния дроб и се свързват с аминокиселините глицин или таурин, когато се превърнат в жлъчни соли. Ензим, наречен n-ацетилтрансфераза, е от решаващо значение за тази стъпка, известна като конюгация.

Най-важните функции на жлъчката

 • Жлъчните соли премахват излишния холестерол - Жлъчните соли са от решаващо значение за поддържане на балансирани нива на холестерола в организма. Производството на жлъчни киселини от холестерола е основният път за отстраняване на холестерола от тялото. Около половината от общия холестерол, произведен в тялото, се използва за производството на жлъчни киселини;
 • Жлъчката елиминира билирубина от тялото - Жлъчните соли играят ключова роля в отстраняването на билирубина от тялото. Билирубинът е основният пигмент в жлъчката. Това е отпадъчен продукт от разпадането на хемоглобина и има вредни ефекти върху тялото, ако се натрупа. Натрупването на билирубин в тялото причинява болестта жълтеница;
 • Жлъчните соли помагат за усвояването на мастноразтворимите витамини - Без жлъчни соли мастноразтворимите витамини не могат да се абсорбират. Жлъчните соли разграждат мазнините и разтворените в тях витамини на малки частици, наречени „мицели“. Това позволява на клетките в лигавицата на червата да ги транспортират в тялото;
 • Жлъчните соли подобряват усвояването на протеини и нишестета - Освен усвояване на мазнини и витамини, жлъчните соли са от значение за усвояването на протеини и нишестета. Те помагат за разграждането на диетичните протеини чрез засилване на храносмилателната активност на протеазните ензими в панкреаса;
 • Жлъчните соли помагат за премахване на токсините - Жлъчните соли помагат на жлъчката да отстрани токсичните вещества от тялото, които може да дойдат от храни и напитки, козметични продукти, околна среда и други. Тези токсини се задържат в тъканите и потенциално причиняват здравословни проблеми, включително ракови заболявания;
 • Жлъчката предпазва червата от инфекции - Жлъчката предпазва организма от чревни инфекции чрез създаване на имуноглобулин А (IgA), първата линия на защита срещу вредни микроби и стимулиране на чревната имунна функция.

Когато жлъчният поток става дисфункционален

Нарушеният жлъчен поток намалява смилането на мазнините, усвояването на витамини и детоксикацията на токсините в тънките черва. Това води до състояние, известно като холестаза, което означава „блокиран жлъчен поток“. Причини за дисфункционалния жлъчен поток могат да бъдат:

 • Мазнините се натрупват в червата, вместо да се разграждат, което причинява лошо храносмилане, болки и подуване на стомаха, загуба на апетит 
 • Дефицит на витамините А, D, Е и К
 • Натрупване на токсични вещества като билирубин
 • Повишена чувствителност към чревни инфекции
 • Натрупване на жлъчен холестерол, което води до образуване на камъни в жлъчния мехур. Жлъчните камъни причиняват възпаление не само на жлъчния мехур, но и на черния дроб и панкреаса. В такива случаи се препоръчва хирургично отстраняване на жлъчния мехур. 

Продукт като Ox Bile/Волска жлъчка 500 мг осигурява на организма нужните жлъчни соли, за да се редуцира необходимостта от оперативно отстраняване на жлъчния мехур и други усложнения. Освен това, добавката може също да помогне за лечение на някои чернодробни заболявания, особено стеатоза, цироза и няколко други. Цирозата се случва, когато тъканите на черния дроб спрат да се регенерират и започнат да се превръщат в дебела белезна тъкан. Това възпрепятства способността на черния дроб да функционира нормално, включително да регулира жлъчката. 

Липсата на жлъчна сол при хората може да причини здравословни нарушения като храносмилателни проблеми, стомашни спазми, нередовно изпразване на червата, загуба на тегло и други. Ако дефицитът на жлъчна сол не се лекува, това може да увеличи риска от образуване на камъни в бъбреците и жлъчните камъни. Суплементите могат да са част от терапията на такива заболявания и да подкрепят здравословното количество жлъчка за всички важни нейни важни функции в човешкия организъм.

Използвани източници

 1. Bile salts as biological surfactants Alan F.HofmannaKarol J.Myselsa https://doi.org/10.1016/0166-6622(87)80207-X 
 2. Forsgren L. Studies on the intestinal absorption of labelled fat-soluble vitamins (A, D, E, and K) via the thoracic-duct lymph in the absence of bile in man. Acta Chirurgica Scandinavica. Supplementum. 1969 ;399:1-29. PMID: 4311506.
 3. Borgström B. Bile salts--their physiological functions in the gastrointestinal tract. Acta Med Scand. 1974;196(1-2):1-10. doi:10.1111/j.0954-6820.1974.tb00958.x https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/4607449/ 
 4. Moghimipour E, Ameri A, Handali S. Absorption-Enhancing Effects of Bile Salts. Molecules. 2015;20(8):14451-14473. Published 2015 Aug 10. doi:10.3390/molecules200814451 https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26266402/ 
 5. Reshetnyak VI. Physiological and molecular biochemical mechanisms of bile formation. World J Gastroenterol. 2013;19(42):7341-7360. doi:10.3748/wjg.v19.i42.7341 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3831216/ 
 6. Li T, Chiang JY. Nuclear receptors in bile acid metabolism. Drug Metab Rev. 2013;45(1):145-155. doi:10.3109/03602532.2012.740048
 7. Nakama T, Furusawa T, Itoh H, Hisadome T. Correlation of cholesterol and bilirubin solubilization in bile salt solution. Gastroenterol Jpn. 1979;14(6):565-572. doi:10.1007/BF02773715
 8. The Enzymes, Regulation, and Genetics of Bile Acid Synthesis David W. Russell Annual Review of Biochemistry 2003 72:1, 137-174 https://www.annualreviews.org/doi/full/10.1146/annurev.biochem.72.121801.161712 
 9. How bile acids confer gut mucosal protection against bacteria Alan F. Hofmann, and Lars Eckmann March 13, 2006 | 103 (12) 4333-4334 | https://doi.org/10.1073/pnas.0600780103

Свързани продукти

ТЪРСИ В БЛОГА

КАТЕГОРИИ