ЗА ИНФОРМАЦИЯ И БЪРЗИ ПОРЪЧКИ, МОЛЯ ОБАДЕТЕ СЕ НА 0884 64 43 46

Окси Детокс и ДМСА Детокс - специализирани продукти за по-добра детоксикация на тялото

Разболяват ли ни токсините, на които се излагаме ежедневно и как да се предпазим от вредното им влияние? Къде дебнат опасности и къде можем да се чувстваме спокойни и защитени? Натоварването на организма с тежки метали и токсини е проблем, който все повече се дискутира в световен мащаб. 

Какво всъщност означава думата „токсини“? Това са отровните отпадъчни материали от биологични източници - растителни и животински. „Токсични вещества“ пък е терминът, който маркира отровните вещества като цяло - както от синтетични, така и от вещества от биологичен произход. Попаднали в организма, наричаме вредните съединения ксенобиотици – несвойствени за тялото вещества. Те могат да нарушат нормалната функция на всички органи и системи, които поддържат хомеостазата и се грижат за доброто ни здраве.

Къде дебнат опасностите?

Краткият отговор е простичък: навсякъде. Дори в бебешките шишета или по-точно в пластмасата, от която са направени. Опасността се дължи на вложения в пластмасата бисфенол А (BPA). Индустриалният химикал може да навреди на ендокринната система на кърмачетата. Затова и от 2012 г. е забранен за производство и употреба в САЩ. 

BPA обаче е само първият химикал в дългия списък на всички, с които имаме досег всеки ден - у дома, в училище, на работното място, в магазина и на стотици други места. 

С вредни съединения са пълни козметиката, бои, лепила и подови настилки, препаратите за почистване и много други. Качеството на въздуха в градска среда също често надхвърля безопасните граници на замърсяване.

Токсините присъстват и в храната и водата. Обработката на плодове, зеленчуци и зърнени култури с пестициди и хербициди, които целят унищожението на плевели, бактерии, плесени, гризачи, насекоми всъщност може да навредят и на човешкото здраве. С това се свързват и заболявания като цьолиакията или непоносимост към глутен, както и синдромът на пропускливите черва. 

Опасни са и токсините като радон, формалдехид, бензен, кадмий, както и създадените от човека химикали като фталати (омекотители на пластмаси), пестициди и много други. 

Попаднали в организма, тези съединения могат да повлияят негативно на здравето. С тях се свързват онкологични заболявания, ендокринни нарушения, проблеми с развитието, аутизъм, синдром на дефицит на вниманието, диабет, затлъстяване и други.

Как да се предпазите?

Няма как да се изолирате напълно и да отстраните всички токсични вещества, но можете да ограничите експозицията си и да детоксикирате организма по различни начини.

Не е изненада, че първият ни съвет е да ограничите употребата на пластмаса. Към момента у нас и в ЕС е в сила забрана за осем вида пластмасови изделия, предназначени за еднократна употреба. Сред тях са сламки, прибори, клечки за уши, чинии, бъркалки за напитки, съдове за съхранение на храна от експандиран полистирен и други. Това се дължи именно на вредните съединения в пластмасите. Ето и няколко конкретни насоки в този дух:

 • носете си платнени торби за пазаруване, предназначени за многократна употреба;
 • изхвърлете тефлоновите тигани и други съдове с незалепващо тефлоново покритие;
 • използвайте стъклени вместо пластмасови бутилки;
 • наблегнете на природните средства за почистване като оцет и сода за хляб;
 • изхвърлете освежителите за въздух;
 • проветрявайте редовно дома си и се снабдете поне с няколко живи зелени растения;
 • избягвайте консервираните храни;
 • избирайте и четете внимателно състава на козметиката, която купувате; добре е тя да е без парабени, без фталати, без BPA;
 • купувайте органични плодове, зеленчуци и биопродукти;
 • не прекалявайте с консумацията на риба и морски дарове, тъй като могат да съдържат тежки метали, избягвайте сьомга и риба тон;
 • почиствайте редовно дома си, използвайте постелка пред вратата и не дръжте на открито обувките си; 

Тежки метали и влиянието им върху човека

Те имат атомна плътност поне 5 пъти по-голяма от тази на водата. Прилагат се широко в промишлеността, селското стопанство, медицината, технологиите. Токсичността им зависи от количество, начина на експозиция, вида им, и възрастта, пола и генетичните предразположености на човек.

От най-голямо значение за общественото здраве са арсен, кадмий, хром, олово и живак, тъй като те са много силно токсични. Човек се излага на тях в различни случаи, включително при металообработване в рафинерии, изгаряне на въглища в електроцентрали, пластмаси, текстил, микроелектроника, съоръжения за преработка на хартия, корозия на метали, ерозия на почвата, замърсяване на подпочвените води и други. За замърсяването допринасят и атмосферни явления като вулканични изригвания.

Тежките метали предизвикват неблагоприятни ефекти върху здравето при хората, включително сърдечно-съдови заболявания, аномалии в развитието, неврологични и невро поведенчески разстройства, диабет, загуба на слуха, хематологични и имунологични нарушения и различни видове рак. 

Замърсяването с тежки метали на водните басейни уврежда хранителната верига на водната екосистема и трови морските и речни обитатели. Затова прекомерната консумация на определени риби и морски дарове също може да доведе до натравяне с тежки метали. Амалгамните пломби също имат своя принос в подобен тип интоксикации.

Изчистване на организма от тежките метали 

Решение за изчистване на организма от натрупаните тежки метали дава DMSA или димеркаптосукцинова киселина (Dimercaptosuccinic acid). Тя е водоразтворим, нетоксичен, перорално приложен метален хелатор, който се използва като противоотрова за токсичността на тежки метали от 50-те години на миналия век. 

Свързва се с металите и ги извежда безопасни от организма. Изследванията доказват извеждането на олово, калай, бисмут, талий, живак, антимон и волфрам при приложение на DMSA. Одобрен е от FDA (Агенция за контрол на храните и лекарствата) на САЩ. По-новите клинични употреби и изследвания обосновават ефикасността и безопасността на това съединение.

DMSA DETOX е подходящо решение, което ще подпомогне детоксикацията на организма от тежки метали по естествен път, предпазвайки здравето ви от сериозно увреждане.

В случаите на натравяния, както и при алергични състояния и дисбактериози, на помощ също има подходящо решение – Oxy Detox.

Детоксикация с Oxy Detox 

Oxy Detox е иновативен ентеросорбент, който съдържа бял въглен. Изцяло натурален и добит от екологично чиста суровина. Активната му съставка е силициев колоиден диоксид. Ентеросорбентите абсорбират токсините и ги извеждат от организма чрез храносмилателния пасаж, без те да се всмукват през чревната мукоза.

Продукт като Окси Детокс оказват благоприятно въздействие при:

 • интоксикации с различен произход - алкохол, храна, пестициди, лекарства, тежки метали, наркотици и други;
 • бъбречна или чернодробна недостатъчност, 
 • дисбактериоза, стомашни разстройства и остри чревни инфекции;
 • хранителни алергии;
 • ендогенен дерматит;
 • хепатити (включително вирусни хепатити А и В);

Ентеросорбентите могат да се свързват с токсините от системния кръвен поток и вътрешната среда чрез директна дифузия от кръвта и/или храносмилателните сокове. Освен това индиректно стимулират обмена и екскрецията на токсини чрез детоксикация на органите и свързват и транспортират биологично активни вещества.

Токсините и химическите съединения, които увреждат здравето ни, са навсякъде около нас. С помощта на малки трикове като платнената торба за пазар и стъклените бутилки и съдове за съхранение можете наистина да постигнете добри резултати за превенция на интоксикация. Чрез тези малки, но значими промени помагате и за опазване на околната среда, която за жалост продължава да бъде замърсявана от пластмасови изделия и други токсини ежедневно.

За случаите, когато има установено натравяне с тежки метали - разчитайте на DMSA, а за интоксикациите от друг произход - на ентеросорбента Oxy Detox. Тялото ви разполага с естествени механизми да ви освободи от токсините, стига да знаете как да му помогнете. Радвайте се на по-здрав и пълноценен живот и подобрена детоксикация. Заслужавате го!

Използвани ресурси

 1. Tchounwou PB, Yedjou CG, Patlolla AK, Sutton DJ. Heavy metal toxicity and the environment. Exp Suppl. 2012;101:133-64. doi: 10.1007/978-3-7643-8340-4_6. PMID: 22945569; PMCID: PMC4144270.
 2. Pandiyan J, Mahboob S, Govindarajan M, Al-Ghanim KA, Ahmed Z, Al-Mulhm N, Jagadheesan R, Krishnappa K. An assessment of level of heavy metals pollution in the water, sediment and aquatic organisms: A perspective of tackling environmental threats for food security. Saudi J Biol Sci. 2021 Feb;28(2):1218-1225. doi: 10.1016/j.sjbs.2020.11.072. Epub 2020 Dec 2. PMID: 33613050; PMCID: PMC7878681.
 3. H.Vasken Aposhian, Dean E. Carter, Todd D. Hoover, Chin-An Hsu, Richard M. Maiorino, Eric Stine, DMSA, DMPS, and DMPA—as arsenic antidotes, Fundamental and Applied Toxicology, Volume 4, Issue 2, Part 2, 1984, Pages S58-S70, ISSN 0272-0590,
 4. https://doi.org/10.1016/0272-0590(84)90138-6.
 5. Blaurock-Busch, E., & Busch, Y. M. (2014). Comparison of Chelating Agents DMPS, DMSA and EDTA for the Diagnosis and Treatment of Chronic Metal Exposure. Journal of Advances in Medicine and Medical Research, 4(9), 1821-1835. 
 6. Frolov VM, Sotskaia IaA, Peresadin NA, Kruglova OV. [Efficiency of enterosorbent white coal* in the treatment of patients with hepatic cirrhosis]. Lik Sprava. 2012 Dec;(8):108-15. Russian. PMID: 23786023.
 7. Miller AL. Dimercaptosuccinic acid (DMSA), a non-toxic, water-soluble treatment for heavy metal toxicity. Altern Med Rev. 1998 Jun;3(3):199-207. PMID: 9630737.
 8. Howell, C.A., Mikhalovsky, S.V., Markaryan, E.N. et al. Investigation of the adsorption capacity of the enterosorbent Enterosgel for a range of bacterial toxins, bile acids and pharmaceutical drugs. Sci Rep 9, 5629 (2019). https://doi.org/10.1038/s41598-019-42176-z

ТЪРСИ В БЛОГА

КАТЕГОРИИ