ЗА ИНФОРМАЦИЯ И БЪРЗИ ПОРЪЧКИ, МОЛЯ ОБАДЕТЕ СЕ НА 0884 64 43 46

Омега 3 и рибено масло - най-доброто за вашия мозък

Мислите ли често за мозъка си? А четете ли литература, която да ви помогне да го задържите в най-добро състояние? Обичате ли ядки или риба, които са богати на омега-3 мазнини?

Човешкият мозък е съставен от почти 60 % мазнини, така че не е изненадващо, че омега-3 са тясно свързани със здравето на този жизненоважен орган. Ейкозапентаенова киселина (EPA) и докозахексаенова киселина (DHA) са форми на омега-3 мастни киселини, които са особено важни за поддържането на нормална мозъчна функция при възрастни.  Тези мазнини изграждат клетъчни мембрани и насърчават образуването на нови мозъчни клетки.

И това е само една от многото причини, които показват колко важни са за всеки от нас омега-3 мазнините.

Откриването на значението на есенциалните мастни киселини (EFA) е приветствано като едно от най-значимите постижения в областта на съвременната нутриционистика. Омега-3 есенциалните мастни киселини в частност са една от най-полезните групи хранителни вещества за вашия мозък и цялостно здраве.

Какви ползи носят омега-3 за менталното здраве и мозъка

Като основно и най-голямо предимство на омега-3 е способността им да понижават риска от сериозни хронични заболявания, включително сърдечни заболявания, рак и артрит. Те могат също да подобрят настроението и паметта ви и да защитят мозъка ви от заболявания, вариращи от депресия до деменция.

Дефицитът обаче е широко разпространен - ​​според изчисленията 70% от американците страдат от недостатъчно количество омега-3. Дефицитът на омега-3 мазнини е свързан с повече от 50 заболявания от различен характер.

Няма съмнение, че се нуждаете от омега-3, но има може да настъпи объркване относно това как да ги получите и от кои храни и добавки. Ще стигнем и до този въпрос.

Омега-3 се считат за есенциални мастни киселини, защото тялото ви не може да ги синтезира - трябва да ги получите чрез храна или хранителна добавка.

Списъкът с болестите и разстройствата, за които е установено, че им помага, е дълъг, като включва сърдечни заболявания, ревматоиден артрит, диабет, остеопороза и различни видове рак.

Омега-3 се откриват във високи концентрации в нервната система и в мозъка, където те са необходими за изграждане на здрави клетъчни мембрани, намаляване на възпалителни процеси, формиране на важни мозъчни химикали и подобряване на нервната трансмисия.

DHA и EPA – какво се крие зад тези съкращения

Както вече споменахме, има две основни омега-3 мастни киселини - ЕРА и DHA. DHA е безспорно най-важният омега-3 елемент за здравето на мозъка, като представлява 97% от цялото количество омега-3, открити в мозъка.

DHA е критичен структурен компонент на мозъчната кора, областта на мозъка, отговорна за паметта, езика, творчеството, преценката, емоциите и вниманието. Благодарение на DHA се поддържат оптимални нива на невротрансмитерите допамин, серотонин и GABA.

В диетата на един човек, ЕРА и DHA се набавят почти изцяло чрез мазни риби и рибено масло. Тъй като повечето хора не консумират препоръчаните количества риба, много хора вероятно няма да получат достатъчно EPA и DHA. Едно оптимално решение в тази насока е Крил Ойл – с още по-добра усвояемост от рибеното масло, получен чрез патентован процес на ексттракция.

Нептун Крил Ойл може д асе приема за намаляване на възпалителните маркери при ревматоиден артрит, при ПМС, за контрол на холестерола и по-добро ставно здраве. Само дозировката е различна, като е описана подробно на дадения линк към продукта.

Омега-3 мастните киселини в Крил Ойл са с по-добра абсорбция, тъй като са под формата на фосфолипиди. Това ще рече, че тази добавка може да се приема и от хора със стомашно-чревни проблеми, муковисцидоза и хора с отслабена функция на жлъчния мехур.

Друг също много подходящ продукт за набавяне на омега-3, както и омега-6,7 и 9 мазнини, е рибено масло от ферментирал дроб на риба треска. Подобрена формула с витамини А, D и К за оптимално действие, а след проведено собствено изследване установихме, че:

В 100 мл от рибеното масло се съдържат 18 гр. EPA и 5.3 гр. DHA.

Количествата според възрастта са описани в секция „Прием“, като в най-общия случай за възрастни трябва да се приемат 2-6 мл. дневно. В 6 мл. се съдържат 1080 мг. EPA и 318 мг. DHA.

За какво ще ви помогнат омега-3 мазнините

Сред многобройните изследвания по въпроса има резултати, които се открояват. Повечето от тях са доста сериозни и комплексни, така че приемът на омега-3 може да бъде решаващ фактор за вашето по-добро здраве.

Множествена склероза

За рибените масла се смята, че помагат на хората с множествена склероза (МС) поради защитните им ефекти върху мозъка и нервната система.

Тревожност и депресия

Ниските нива са свързани с по-голямо безпокойство, депресия и дори биполярно разстройство. Прегледът на проучванията при хора с афективни разстройства разкрива, че омега-3 имат значителни антидепресантни свойства.

Доказано е, че осем седмици суплементация с EPA добавки са толкова ефективни, колкото популярния антидепресант флуоксетин (Prozac) за лечение на силно депресивно разстройство. Според изследването, когато се приемат заедно, те могат да постигнат най-добри резултати.

Хиперкинетично разстройство с дефицит на внимание (ADHD)

Систематичен преглед на 52 проучвания върху деца с ADHD установява, че добавките с рибено масло и елиминационната диета са най-обещаващите хранителни интервенции за ADHD.

Здраве и добра кондиция на очите

DHA е основен структурен компонент на мозъка и ретината на окото. Когато не получите достатъчно DHA, може да възникнат проблеми със зрението и откриването на източниците му е много важно.

Интересен факт е, че получаването на достатъчно количество омега-3 е свързано с намален риск от макулна дегенерация - една от водещите причини за трайно увреждане на очите и слепота.

Разстройства на социалното развитие и аутизъм (ASD)

Отново систематичен преглед на повече от 140 научни материала установява, че омега-3 показват голям потенциал при хора, страдащи от аутизъм.

Здравословно развитие на плода

Консумацията на омега-3 може да спомогне за повишаване на когнитивното и моторното развитие на плода.

Когато група от майки, борещи се със следродилна депресия, получават омега-3 добавки, те показват поне 50% намаление на симптомите според две стандартни депресивни скали.

Получаването на достатъчно омега-3 по време на бременността е свързано с множество ползи за детето. Най-важните от тях са намален риск от церебрална парализа, ASD нарушения и хиперактивност.

СВЪРЗАНИ ПРОДУКТИ

ТЪРСИ В БЛОГА

КАТЕГОРИИ