ЗА ИНФОРМАЦИЯ И БЪРЗИ ПОРЪЧКИ, МОЛЯ ОБАДЕТЕ СЕ НА 0884 64 43 46

Омега-3 - сила за сърцето

Скорошни проучвания показват, че консумацията на храни, богати на омега-3, особено морски дарове може да понижи риска от инфаркт с 10% и значително да подобри функциите на сърцето. Приемът на подобни храни дори при вече съществуващи сърдечни проблеми драстично увеличава потенциалното подобряване.

При изследване с пациенти, прекарали тежък инфаркт, се наблюдава 50% по-малък риск от влошаване след прием на само 1 грам омега-3 всеки ден за 3 години. Скорошно плацебо проучване пък показва, че редовният прием на добавки с омега-3 подпомага възстановяването на сърдечно-съдовата система след инфаркт.

Животински срещу растителни източници на омега-3

Омега-3 мастните киселини с животински произход имат следното въздействие:

  • Понижават кръвното налягане;
  • Понижават концентрацията на триглицериди;
  • Подпомагат организма в производството на нови кръвни телца;
  • Благоприятно въздействат кардиакална аритмия;
  • Предотвратяват развитието на тромби;
  • Предотвратяват наслояването на мастни депа в артериите;
  • Въздействат благоприятно при вътрешни възпалителни процеси.

Сърцето обаче, не е единственият орган, който се повлиява положително от омега-3. Тези мазнини подпомагат храносмилането, мускулната активност, паметта и ученето и простото клетъчно делене.

Специалистите съветват да си набавяме омега-3 основно от морски животни, тъй като те съдържат сложни вериги от полиненаситени мастни киселини, които тялото може да използва директно. Някои растения (като чия, ленено семе, ядки и зеленолистни) също са богати на омега-3, но за тяхното усвояване организмът има нужда от специален ензим, който е рядко срещан при съвременния човек. Обикновено едва 1% от растителните омега-3 мастни киселини се усвояват качествено от тялото.

Добри източници на омега-3

Традиционно рибното масло и богатите на мазнини риби са препоръчвани от специалистите като добри източници на омега-3. В последните години обаче, все повече лекари съветват да се приема крил ойл. Причините за това са разностранни – основната е, че рибното масло се свързва с триглицеридите и естерите, докато крил ойл се свързва с триглицеридите и фосфолипидите. Докато естерите не се усвояват добре от тялото, то с лекота се справя с фосфолипидите, което означава, че маслото от крил има по-добра абсорбция като цяло.

Какво е крил ойл

Крил е родов термин, използван за обозначаване на дълбоководни планктонни ракообразни видове. Те изглеждат като миниатюрни скариди с дължина между един и шест сантиметра. Биват 85 вида и представляват най-изобилната животинска биомаса на планетата. Срещат се на големи струпвания с големина до няколко квадратни километра.

Ето и някои други ползи от приема на крил ойл

  • Потенцията на крил ойл е по-голяма, отколкото на рибното масло

С други думи, имаме нужда от по-малко количество крил ойл в сравнение с рибното масло, за да си набавим еднакви нива на омега-3. Проучване от последните години показва, че разликата е цели 63% в ползва потенцията на крил ойл.

  • Подобрява метаболитната функция и изразяването на гените

Гените имат ключове, които могат да се включват или изключват – този процес контролира на практика всички биохимични процеси в тялото, а нутриенти като омега-3 контролират ключовете. Мастните киселини също помгата директно за подобряването на метаболитни процеси, като продукция на глюкоза, синтез на липиди, клетъчна енергия, оксидакцията и куп други.

  • Въздейства благоприятно на черния дроб

Въпреки че и рибното масло, и крил ойл съдържат омега-3 учените са наблюдавали голяма разлика върху ефекта, който те оказват върху черния дроб. Крил ойл подобрява глюкозния метаболизъм на черния дроб, подпомага липидния метаболизъм, регулира митохондриалните връзки, намалява синтеза на холестерол. Всички тези не можем да получим при приема на рибно масло.

Последно, но не и по важност, маслото от крил е един от най-добрите антиоксиданти. Това, от една страна, го прави много по-трайно, а от друга – драстично намалява нивата на оксидативния стрес в тялото.

Алтернативен източник на омега-3 мастни киселини е ферментиралият дроб от риба треска, който е богат също и на омега-6, омега-7 и омега-9 мастни киселини. Той подобрява здравето на сърдечно-съдовата система, повлиява процеса на затлъстяване, хипертония, инсулинова резистентност и предотвратява отключването на диабет тип II.

Независимо какъв метод избирате да си набавяте омега-3, важно е да бъдете последователни. Грижете се за себе си и тялото ви ще се отблагодари!

СВЪРЗАНИ ПРОДУКТИ

ТЪРСИ В БЛОГА

КАТЕГОРИИ