ЗА ИНФОРМАЦИЯ И БЪРЗИ ПОРЪЧКИ, МОЛЯ ОБАДЕТЕ СЕ НА 0884 64 43 46

Омега киселини - незаменими за отлично здраве

Сред физически активните хора все по-често се говори за омега киселини. Тяхното предназначение е да подсилят имунитета, да защитят сърдечно-съдовата система и да подобрят дейността на мозъка. Всъщност техните ползи не се изчерпват до тук и за да се убедите в значението им ще опишем изчерпателно всички преимущества от приема на омега киселини. Изключително важно е да проследите как си влияят различните омега киселини и какви трябва да бъдат дозировките им.

Защо е необходим прием на омега киселини

На много места може да срещнете израза есенциални омега киселини, като под есенциални се имат предвид тип 3. Човешкото тяло се нуждае от тях, но не е в състояние да ги произвежда, като най-ценните омега киселини тип 3 се съдържат само в рибеното масло и майчината кърма. Ако съчетаете приема на тези полезни мазнини със селен и коензим Q10 може да постигнете значително по-добър ефект. Мастната среда, която се създава, е предпоставка за разгръщане потенциала на коензима и по-цялостното му усвояване. Приемайки допълнително омега киселини, вие ще се преборите по-лесно с продължителна хронична умора или депресия. Благодарение на тях ще подпомогнете концентрацията, паметта и мозъчната дейност, излизайки от състояние на негативни емоции или потиснатост. За дамите е от изключителна важност да си осигурят тези елементи по време на бременност, за да подпомогнат развитието на плода, както и неговите вродени рефлекси. Омега киселини 3, 6 и 9 действат противовъзпалително и помагат за превенция на сърдечно-съдови нарушения. Те са полезни и за правилния растеж и развитие на мозъка при деца и подрастващи, както и за укрепване на имунната система.

Видове омега киселини

Нека първо разясним кои са основните видове мазнини. Това са:
 • Наситени – най-често от животински произход и в млечни продукти;
 • Полиненаситени – тук се причисляват и важните омега киселини 3 и 6.
 • Мононенаситени – омега киселини тип 9.
В разговорите със спортуващи хора и в специализирани издания ще срещнете най-често имената на следните омега киселини тип 3:
 • Алфа-линоленова киселина (ALA);
 • Ейкозапентаенова киселина (EPA);
 • Докозахексаенова киселина (DHA).
Втората и третата се съдържат основно в рибата и морските дарове, а първата се набавя предимно от растителни източници, както и от храни с животински произход. От омега киселини тип 6 най-важни за човека са:
 • Гама-линоленична киселина (GLA);
 • Линолеична киселина (LA);
 • Арахидонова киселина (ARA).
И последните омега киселини тип 9 са мононенаситени мастни киселини, които включват:
 • Олеинова к-на (OA);
 • Еруцинова к-на (EA).

За омега киселини тип 3

Растителните източници са семена от чиа, ленено семе и масло, спанак и соя, като те са подходящ вариант за вегетарианци и вегани. За омега киселини от този тип е важно да бъдат произведени от рибено масло – в него се съдържа най-голямо количество EPA и DHA. Най-богато съдържание на омега 3 има в следните храни:
 • Скумрия, херинга, сьомга, риба тон;
 • Скариди, сардини, водорасли;
 • Змиорка;
Много важен момент при запознанството с тези мастни киселини е да сте наясно с особеностите на преобразуването им. То зависи в голяма степен от наличието на калций, цинк, магнезий, желязо и витамини от В група, за да се извършат няколко трансформации помежду им. Остатъчното количество ALA, която не успее да се преобразува, се складира като енергия от организма, или с други думи – превръща се в мазнини.

За омега киселини тип 6

Докато по-голямото количество омега киселини 3 не вреди на организма, предозирането с омега киселини 6 увеличава риска от сърдечно-съдови заболявания, включително инфаркт или инсулт. Те се срещат в слънчогледовото (29%) и царевичното (54%) олио, както и в соевото (50%) и конопеното (60%).  Ако рискувате да приготвяте ястия с тях може да предизвикате възпалителни процеси, които се дължат на генномодифицираните съставки. Положителните им страни се състоят в:
 • Участват в строежа на клетъчните мембрани;
 • Служат като посредници в комуникацията между клетките;
 • Регулират функции на имунната система заедно с другите омега киселини.
Съотношението на консумираните от нас омега киселини 3 и 6 се променя коренно след бума на индустриалното производство, включително на растителни масла, зърнени храни и фуражи за животни. Едно кратко примерно меню с храни, които са източници и на двата вида омега киселини, ще намерите в таблицата.
Храна за ден Общо мазнини (g) Омега-3 (g) Омега-6 (g)
2 цели яйца L-размер 10 g 0,7 g 1,2 g
2 с.л. зехтин (28 g) 28 g 0.22 g 2.7 g
150 g телешко месо 15 g 0,02 g 0,4 g
150 g скумрия 20 g 3,8 g 0,1 g
200 g кисело мляко 3,6% 7 g 0,15 g 0,25 g
30 g суров бадем 14 g 0,02 g 3,4 g
С.л. ленено семе 6 g 3,2 g 0,8 g
Общо на ден 100 g 8,11 g 8,85 g

За омега киселини тип 9

Те могат да бъдат произведени от другите, които вече разгледахме. В натурален вид ще ги намерите в авокадо, орехи, кашу, бадеми, лешници и някои растителни масла – зехтин, слънчогледово и рапично. Ако не успявате да си ги набавяте от храната, лесно може да ги усвоите чрез хранителна добавка за целта. Омега киселини 9 допринасят за намаляване нивата на холестерола и забавят развитието на атеросклероза, подпомагат синтеза на миелин и съдействат за имунна защита на организма. Обикновено в комплексните формули на добавките се включват всички омега киселини от трите типа, заедно с витамини и минерали. Не трябва да се приемат заедно с антиоксиданти, защото намаляват ефективността си взаимно. Препоръчва се да има интервал от няколко часа в приема на двата вида добавки.

Оптимални дози за прием на различните киселини

Омега 3 – допустима дневна доза - 3 грама или 3000 мг., за мъже – 1,6 g и 1,1 g за жени; Омега 6 – дневна доза около 3 грама, а според различни източници препоръчителните дневни дози за 1:1 до 4:1 за омега киселини 6 и 3; Омега 9 – за хора, неупотребяващи зехтин, препоръчителната доза е поне 3 грама дневно.

Знаете ли, че

Високите нива на холестерол при около 30% от населението се дължи на небалансирано хранене и липса на омега киселини. В тази статистика се включват и консумацията на морски храни, както и риба, плодове и зеленчуци. Резултатите показват, че се консумират повече наситени мастни киселини и трансмазнини, които допринасят за високите нива на LDL холестерола. За да изпитате всички ползи за здравето започнете с приема на омега киселини още сега. Изхвърлете всички вредни мазнини от менюто си. Човешкото тяло се нуждае от добри мазнини за отлична мозъчна функция, защита на сърцето и подсилване на имунитета.

СВЪРЗАНИ ПРОДУКТИ

ТЪРСИ В БЛОГА

КАТЕГОРИИ