ЗА ИНФОРМАЦИЯ И БЪРЗИ ПОРЪЧКИ, МОЛЯ ОБАДЕТЕ СЕ НА 0884 64 43 46

Оптимални нива на серотонин в мозъка с S-Tonin (семена от грифония)

Невротрансмитерът серотонин (понякога наричан 5-НТ поради химичното си име 5-хидрокситриптамин) е вещество, което се среща естествено в тялото на всеки човек. Като невротрансмитер серотонинът носи сигнали по протежение на нервните клетки (неврони). Намира се главно в червата, но също така и в централната нервна система (ЦНС), която включва мозъка и тромбоцитите. Въпреки че той не е от невротрансмитерите, които най-често се споменават, щом стане дума за здраве, неговото значение не е по-малко в никакъв случай. Дори напротив – липсата му може да причини сериозни вреди на здравето. За такива случаи вече има продукти като S-Tonin.

Какво се крие зад името S-Tonin 

Оригинален начин да подскажем, че става дума за серотонина, S-Tonin е съкращение на нова хранителна добавка, произведена от Хербамедика. Тя представлява специализиран продукт с изцяло натурални компоненти, която е предназначена за нормализиране нивата на серотонин както в кръвта, така и в мозъка. Като основни съставки на продукта се отличават семената от грифония и витамин В6. 

Защо точно тези съставки?

Растението Griffonia simplicifolia вирее изключително в Западна и Централна Африка и е известно с голямата височина, която успява да достигне. Но не само – някои негови съставки могат да донесат ползи за здравето, които са познати от древни времена. Всъщност не самото растение е истинският лечител, а семената на растението. 

Семената на грифония са черни на цвят и съдържат най-голямото количество от съединението 5-HTP, което представлява почти 20% от състава му. 5-HTP (5-хидрокситриптофан) е естествено произлизаща от растения аминокиселина, която се извлича от семето на Griffonia simplicifolia. Като непосредствен предшественик на серотонина, 5-HTP се превръща директно в серотонин в мозъка. Ето затова тя е основната звездна съставка в продукта S-Tonin.

Поради високата си концентрация на 5-HTP, семената грифония намаляват стреса и създават усещане за спокойствие, благополучие и увереност. Считан за естествен стабилизатор на настроението, регулиращите свойства на невротрансмитери като този работят чрез предаване на комуникации от една част на мозъка към друга, създавайки чувство за баланс и стабилност.

На следващо място, семената на Грифония намаляват глада. Можете да благодарите и на серотонина за това, всъщност на тяхната обща работа. Регулирайки съобщенията, предавани в мозъка, серотонинът активира невроните, ограничаващи апетита, като същевременно блокира невроните, усилващи чувството за глад.

Високите нива на серотонин в семената на Грифония също подкрепят здравословния цикъл на сън. Често използван за лечение на безсъние, серотонинът се синтезира от епифизната жлеза за производство на мелатонин - хормон, който осигурява добра нощна отмора. И докато тази аминокиселина регулира моделите на съня, тя не ви прави сънливи.

Освен семената от растението, в S-Tonin има добавен витамин В6. Той има основно значение за централната нервна система и участва в производството на невротрансмитерите серотонин и норепинефрин и във формирането на миелин. 

Заедно те сформират мощна формула за оптимално съотношение на серотонин в организма. Той е от съществено значение за работата на централната нервна система, както и за здравословното състояние на гастроинтестиналния тракт.

Същност и роля на серотонина

Серотонинът е невротрансмитер, както вече изяснихме. Това е вид мозъчен химикал, който помага за активиране на комуникацията между мозъчните клетки. Невротрансмитерите работят чрез свързване към рецептори (молекули на протеин, които приемат външни сигнали) на повърхността на клетките. Смята се, че серотонинът има поне 13 от тези рецептори, така че можете да си представите колко различни роли има серотонина в организма.

Като за начало, серотонинът подобрява настроението ви и най-вероятно сте запознати с тази негова роля. Проучванията показват, че ниските нива на серотонин са свързани с депресия, за която вече е ясно, че е сериозно заболяване. Тя може да повлияе на цялостното ви здраве, както и на вашето психично здраве. 

В някои случаи хората, които страдат от депресия, приемат лекарства, наречени селективни инхибитори на обратното поемане на серотонин (SSRI), които повишават нивата на серотонина. Това води до временно и частично облекчение на състоянието, но със сигурност не е най-доброто решение в дългосрочен план.

Серотонинът също поддържа нивото на бдителност, когато сте будни, и помага за регулирането на апетита, а това е наистина важна отговорност, нали? Що се отнася до последното, нещо, което може да не знаете за серотонина е, че повечето от него всъщност се намира в стомашно-чревния тракт. Въпреки това не може да премине в мозъка ви от стомашно-чревния тракт поради функциите на кръвно-мозъчната бариера. Този слой плътни мастни клетки покрива кръвоносните капиляри на мозъка, променяйки тяхната пропускливост и предотвратявайки някои химикали в кръвния поток да проникнат и засегнат мозъчната тъкан. Въпреки че на пръв поглед устойчивостта на кръвно-мозъчната бариера е предимство, тя е и една от причините, поради които мозъчните тумори са толкова трудни за лечение.

Последните изследвания разкриха други интересни данни за ролята на серотонина в организма. Проучванията показват, че костната плътност и серотонинът са свързани в известна степен. По-специално, високите циркулиращи нива на серотонин в червата могат да бъдат свързани с остеопороза. Всъщност изследванията показват, че антидепресанти и по-специално селективните инхибитори на обратното поемане на серотонин, са свързани с намалена костна минерална плътност и повишен риск от фрактури. Това не означава, че трябва да спрете приема им на своя глава, а по-скоро да потърсите лекарско мнение, особено ако са налице обременяващи фактори като близък с остеопороза или пък ако сте пушач.

Проучване от 2017 г. открива възможна връзка между загубата на паметта и ниските нива на серотонин. Това дори не е първото проучване, което предполага такава връзка. Има по-стари изследвания, които показват, че хората, страдащи от болестта на Алцхаймер, имат ниски нива на серотонин. При по-ранните проучвания обаче не става ясно кое е от двете възниква първо - дали ниските нива на серотонин са причина за болестта на Алцхаймер или самата болест предизвиква намаляване на невротрансмитера.

6-те признака за недостиг на серотонин

Тъй като недостигът на определени вещества, витамини, минерали, ензими или полезни бактерии в микробиома, винаги дава отражение, при недостига на серотонин също има такова. Отличават се признаци, по които може да се разпознае дефицит на точно този невротрансмитер.

  1. Ако страдате от, депресия има ли негативен почерк? Мислите ви често ли са песимистични, мрачни, тъжни? С ниски нива на серотонин, усещането за депресия може да се задълбочи и да предизвика такива мисли;
  2. Ако сте жена, донякъде това е предразполагащ фактор. Жените страдат от депресия по-често от мъжете и когато го правят, дефицитът на серотонин е по-често налице, отколкото при мъжете. От друга страна, когато мъжете са депресирани, те имат липса на допамин. Тогава депресията се изразява като апатия или липса на интерес или липса на способност за фокусиране;
  3. Търсите ли по-често бързи въглехидрати и подобни продукти, които ги съдържат? Това има обяснение - тези храни временно повишават нивата на серотонин и ви карат да се чувствате по-добре, така че организмът ви кара да ги търсите;
  4. Имате ли проблеми със съня и безсъние? Симптомите на дефицит на серотонин включват събуждане по средата на нощта и невъзможност да заспите отново или да се въртите в различни позиции дълго време;
  5. Обзело ви е ниско самочувствие? Това означава, че сте загубили доверието и чувството си за собствено достойнство и лесно ставате критични към себе си или се чувствате виновни за нещо, което правите или пък не правите.

Преживяването на паник атаки, по-агресивно и нападателно поведение или фибромиалгия и синдром на раздразненото дебело черво също се свързват с недостиг на серотонин. При всички случаи е необходимо да се търси причината, като се започне с изследване за нивата на серотонин. Изследването на серумен серотонин е първата стъпка от диагностиката, а на следващо място специалист трябва да определи и конкретните дози и времетраенето му. 

Като допълнение в терапията може да включите хранителна добавка S-Tonin. Пълна информация за нея ще откриете, като кликнете върху снимката на продукта.

Свързани продукти

19.50 лв

ТЪРСИ В БЛОГА

КАТЕГОРИИ