ЗА ИНФОРМАЦИЯ И БЪРЗИ ПОРЪЧКИ, МОЛЯ ОБАДЕТЕ СЕ НА 0884 64 43 46

Осем оръжия срещу хроничната умора

Всеки зрял човек е изпитвал силна умора. Тя се провокира след тежка и напрегната активност и при недоспиване. Обичайната умора преминава бързо – след пълноценна почивка и здравословен сън. Когато симптомите на преумората продължават да са налице, организмът е болен. Според специалисти продължителните периоди на умора могат да бъдат признак на сериозно заболяване – синдром на хроничната умора (СХУ). Статистически данни сочат, че най-застрашени от заболяването са жените на възраст 25 – 45 години.

Какви могат да бъдат причините за настъпването на хронична умора?
Преумората може да бъде свързана с приема на различни лекарства срещу простуда, кашлица, алергии, а също и на сънотворни, противозачатъчни и подобни средства. Друга причина за липсата на енергия е прекарването на болести, свързани със затруднено дишане (хроничен бронхит, астма и емфизема) или със сърдечносъдовата система. СХУ може да бъде провокиран и от депресия и тревожни състояния, лошо настроение, нарушения в съня и режима на хранене, вирусно заболяване, диабет, хипогликемия, затлъстяване, ревматоиден артрит, анемия, алкохолизъм, хепатит, рак и др.

Какви са характерните симптоми на хроничната умора?

– необяснима болка в мускулите;
– болки в ставите;
– силно главоболие;
– фарингит;
– отслабване на паметта и способността за концентрация;
– проблеми със съня;
– необяснимо изтощение дори след продължителна почивка.

Как да се справите с хроничната умора?

1. Организирайте ежедневието си. Ставайте рано, за да не се налага да бързате и да чувствате преумора и пренапрягане. Научете се да редуцирате ежедневния стрес, като прехвърляте част от отговорностите си на други хора.

2. Здрав дух в здраво тяло. Физическата активност е важна за работата на всички системи в човешкото тяло. Тридесет минути упражнения всеки ден ще ви заредят с енергия и настроение. След уморителен ден задължително се наспивайте добре, което ни навежда на третото правило.

3. Обикновено зрелите хора се нуждаем от между 6 и 8 часа сън на денонощие. Ако се събудите и се чувствате достатъчно добри, за да работите, значи сте спали достатъчно. Някои специалисти съветват да намираме време през деня за кратка дрямка. Опитайте, може да Ви помогне да сте винаги енергични.

4. Пушенето е враг на организма, тъй като нарушава приема на достатъчно кислород.

5. Като сме заговорили за врагове, нека споменем кофеина и алкохола. Спиртните напитки действат като депресант – те не ни зареждат с енергия, а напротив, уморяват ни. Кофеинът от своя страна ни дава кратковременен подем на активността, последван от рязка умора.

6. Златно правило за профилактика и лечение на хроничната умора е съставянето на балансирано хранително меню. Писали сме преди за плюсовете на балансираната диета. Ще Ви напомним да ядете често, но по малко, и да избягвате мазната храна, тъй като понижава енергийното ниво.

7. Вземете си отпуск. Организирайте си пълноценна почивка – както физическа, така и умствена и емоционална. Изключете телефона, не включвайте телевизора и се отдайте на приятно излежаване в тишина. Разбира се, проветрете преди това за малко. Зима е, но свежият въздух ще прогони болестотворните бактерии от дома Ви.

8. Споменавали сме преди за полезните свойства на етеричните масла. При безсъница и главоболие ще Ви помогне маслото от здравец. Необходими са Ви само 3 капки, които да разтворите в малко мед. Излейте получената смес във вана с температура на водата около 37 градуса по Целзий. Релаксирайте във ваната около 20 минути. Процедурата може да правите всеки ден в продължение на 2 седмици или през ден в продължение на месец.

Хроничната умора отслабва имунната защита на човешкия организъм и го прави податлив на вирусите. Не я подценявайте!

СВЪРЗАНИ ПРОДУКТИ

ТЪРСИ В БЛОГА

КАТЕГОРИИ