ЗА ИНФОРМАЦИЯ И БЪРЗИ ПОРЪЧКИ, МОЛЯ ОБАДЕТЕ СЕ НА 0884 64 43 46

Oстеопорозата - мълчаливата епидемия

В цял свят заболяването остеопороза е наричано „мълчаливата епидемия”, тъй като прогресира без видими проявления и често се диагностицира след първото счупване на кост. Заболяването се характеризира с понижаване на костната маса и нарушаване на микроархитектониката на костната тъкан, водещо до увеличаване на чупливостта на костите и повишен риск от счупване.

Остеопорозата е сериозно заболяване, което засяга предимно жени на възраст 50+ години, а също така и мъже в напреднала възраст. Характерно за „мълчаливата епидемия” е, че най-често се чупят бедрата, гръбначният стълб и предмишниците.

Към днешна дата се смята, че в България над 300 000 жени страдат от остеопороза, като едва 4% от всички пациенти се лекуват активно.

Фактори, предразполагащи към развитие на остеопороза

Комплексното заболяване на костите може да бъде провокирано от вродени или генетично наследени фактори, но също така и от всекидневните ни навици, или с други думи казано, от начина ни на живот.

Остеопорозата застрашава всички хора, но най-голям риск има за жените на възраст 40 – 55 години. Под влияние на менопаузата в организма на жените настъпват съществени промени в хормоналния баланс, които понякога стават причина развитие на „мълчаливата” болест. Други фактори, водещи до нея, са заседналият начин на живот, вътрешни заболявания и употребата на някои медикаменти. Сред предпоставките за развитие на остеопороза са още нарушения на храносмилателната система, на функциите на щитовидната жлеза и панкреаса, хормонални изменения, нарушения на функциите на яйчниците и други заболявания, свързани с жлезите с вътрешна секреция.

Прието е факторите за риска от остеопороза да се делят на две групи: потенциално модифицируеми и немодифицируеми. Немодифицируемите фактори са възраст, пол и счупвания при роднини първа степен. Потенциално модифицируемите фактори са пушене, критично ниско тегло, дефицит на естроген, ранна менопауза (която настъпва преди 45-ата година), аменорея преди настъпване на менопаузата, премахване на двата яйчника, недостатъчен прием на калций и витамин D, прекомерна консумация на алкохол, нарушено зрение, недостатъчно активен начин на живот и влошено общо здравословно състояние.

Симптоми на остеопорозата

Когато заболяването не е открито и лекувано, обичайни оплаквания са болката в гърба, намаляване на ръста с до 3 см, счупвания на костите и др. Често диагностицирането на заболяването става на етап, в който счупването вече е факт. По данни на статистиката при една трета от жените над 50-годишна възраст и при половината от жените над 70-годишна възраст поне едно счупване е било резултат от остеопороза. Тези счупвания обикновено възникват вследствие на незначителни травми.

При остеопорозата се наблюдава също така болка и деформация на костите, тъй като плътността на костите е намалена.

Как да избегнем остеопорозата?

Голяма част от профилактиката изисква да се откажете от лоши навици като пушенето и злоупотребата с алкохолни напитки.

На второ място, постарайте се да бъдете физически активни – натоварването на всички кости на тялото е сред основните ефективни начини за предотвратяване понижаването на плътността на костните тъкани. Заложете на подвижни игри, разходки на чист въздух, качване на стълби и други приятни за Вас физически занимания.

Трети изключителен важен момент в профилактиката на „мълчаливата епидемия” е спазването на балансирано хранене, за което вече сме Ви разказвали. Балансираното хранене е предпоставка за оптималното функциониране на храносмилателната система, пълноценния обмен на веществата и укрепване на имунната система. Подчертаваме, че основна причина за остеопорозата са нарушения в обменните и хормоналните процеси в организма!

Полезни продукти при остеопороза: всички видове зеле и особено броколи, всички ядки, пълнозърнести продукти, млечни продукти, сушени плодове и пресни плодове и зеленчуци.

СВЪРЗАНИ ПРОДУКТИ

ТЪРСИ В БЛОГА

КАТЕГОРИИ