ЗА ИНФОРМАЦИЯ И БЪРЗИ ПОРЪЧКИ, МОЛЯ ОБАДЕТЕ СЕ НА 0884 64 43 46

От кухнята: Техники на готвене за начинаещи (1)

Чудесата в кухнята се случват благодарение на страст, усет и много знания, практикувани безброй пъти. За съжаление не всеки е способен на кулинарни подвизи в кухнята, а и всъщност няма нужда от луксозни и трудоемки изпълнения всеки ден. Понякога и най-простичките техники на готвене могат да осигурят много добър вкус и здравословен завършек. Идеята на тази публикация е да помогне на всяка жена, майка, мъж и въобще на всеки, който иска да усвои основни техники на готвене. С тези техники на готвене ще се чувствате уверени и спокойни за това кое как трябва да се направи и може да се научите да готвите най-накрая.

Подготовка на продукти

Във всички рецепти се описват подробно необходимите продукти за избраното ястие. Някои от тях ще претърпят обработка, за да придобият необходимия за целта вид. И така, да започнем с основните техники на готвене:

Мариноване

Накисването на храна в микс от масла, оцет, подправки се нарича мариноване. То може да се прави за около час-два или няколко дни.

Паниране

Това е метод на готвене, при който предварително храната се овалва в галета или брашно, също корнфлейкс или яйца и се потапя в тиган с мазнина, загрята на висока температура. В повечето случаи се използват три купи за 3-те стъпки на панирането – брашно, яйца и галета/корнфлейкс.

Жулиен

Една наистина колоритна дума, която означава нещо много простичко – рязане на продълговати лентички. Използва се главно за зеленчуци.

Филетиране

Иначе казано на разговорен език – това е отделяне на месо от костите му. В случая такива продукти са риби, пилешко, телешко, свинско. Прави се много внимателно и с определен за целта нож.

Ал Денте

Това означава варене на паста, ориз или други варива до средна плътност без да стават много твърди. Важи и за зеленчуци.

Застройване

Ако самите вие обичате супа със застройка, значи знаете за какво говорим. Но за всички останали – това е техника за придаване на плътност на супата след варенето. Възможните варианти за застройка са с кисело мляко или яйце, които се изсипват внимателно на тънка струя и с постоянно бъркане.

Пасиране

Тук се използват кухненските принадлежности и ги оставяте да се вихрят. Блендер, пасатор или кухненски робот, тяхна е задачата да пасират в хомогенна смес продуктите ви.

Кълцане

Способността да нарежете малки елегантни и сходни по размер парченца се нарича кълцане.

Пюриране

Тя е от най-лесните техники на готвене и се изразява в намачкването на сварени зеленчуци.

Винегрет

Овкусяването на ястията си е цяло изкуство и винегретът е само една от възможностите. Представлява вид заливка на основата на растителна мазнина (зехтин, соево, фъстъчено, царевично олио) и оцет в съотношение 1:3.

Основни техники на готвене за всеки

Заедно с предишните умения, които никак не са малко и не са за подценяване, трябва да усвоите и следните техники:

Водна баня

Вземате малък съд, в който поставяте това, което готвите и го слагате в друг голям съд с вряща вода. Това е похват, често срещан за приготвяне на сладкиши и кремове.

Варене

Една от най-предпочитаните техники на готвене е варенето, при което продуктите се покриват изцяло с вода, бульон, мляко, доматен сос или друго и се оставя водата да заври.

Пържене

Подобно на панирането, но без предварително овалване. Нарязаните продукти директно се потапят в нагрята вече мазнина и се готвят до крайна точка без да става черно като въглен.

Задушаване

Това е процес, при който продуктите се нагряват в собствен сок или в малко количество течност, като целта е крайна кулинарна готовност.

Печене

Тук имаме нагряване на продукти с горещ въздух, обикновено във фурна.

Варене на пара

Това е най-добрият избор за варене сред всички техники на готвене, защото се съхраняват ценните вещества на продуктите. Използва се решетка, подобно на тенджера, върху която се поставя храната. В тенджерата се кипва вода и варенето се случва под капак, като внимавате да не падне във водата.

Бланширане

За няколко броени минути се потапят във вряща вода продуктите, след което се охлаждат със студена течаща вода. Използва се най-вече за зеленчуци.

Плънки

Плънки от ориз, кайма, някакви зеленчуци или комбинация от тях – това са примери за плънки. Ние казваме и „плънка за баница“, така че сиренето, содата, корите, киселото мляко и яйцата също са вид плънка.

Да вдигнем нивото - сложни техники на готвене

А дали още не е рано да бързаме за по-сложни изпълнения? Пропуснахме ли някой метод или техники на готвене, които вие използвате? Споделете ни как обичате да приготвяте любимите си ястия, а съвсем скоро ще продължим темата с техники на готвене за напреднали – поширане, шпиковане и още много такива благозвучни методи.

ТЪРСИ В БЛОГА

КАТЕГОРИИ