ЗА ИНФОРМАЦИЯ И БЪРЗИ ПОРЪЧКИ, МОЛЯ ОБАДЕТЕ СЕ НА 0884 64 43 46

Отключване на ползите за здравето с Бетаин Комплекс (Betaine HCL)

Стомашната киселина помага за разграждането на хранителните вещества, така че те лесно да се абсорбират от организма. Тя също така убива голяма част от вредните бактерии и паразити в храната, която приемаме. Понижените нива на стомашна киселина могат да попречат на разграждането и усвояването на храната и да причинят множество храносмилателни проблеми. А какво е общото между бетаинът и стомашната киселинност? Бетаин хидрохлорид доставя на организма естествена солна киселина, която се намира в стомашните сокове и има основна роля за поддържането на нормална храносмилателна функция.

Какво е бетаин хидрохлорид

Солната киселина се открива нормално в стомаха и е необходима за протичането на много процеси, свързани със здравето и функциите на храносмилателната система. За съжаление при някои видове заболявания на гастроинтестиналния тракт и с напредването на възрастта производството на солна киселина намалява. Това може да увеличи стомашно-чревните проблеми като киселини, подуване на корема и лошо усвояване на хранителни вещества. 

Освен това липсата на достатъчно солна киселина (HCL) може да доведе до кожни проблеми, включително акне или розацея, дефицит на протеин, някои витамини и минерали и автоимунни реакции. 

HCL е изключително силна киселина с ниско ниво на рН, което помага да се запази киселата среда в стомаха. Киселинността на стомаха трябва да бъде поддържана между 1 и 2 рН, защото киселината помага болестотворните микроби и патогени да бъдат унищожени и да не успеят да навредят на организма.

Хипохлорхидрия – какво представлява това състояние

Бетаин хидрохлорид помага за повишаване нивото на киселина в стомаха, както и при някои проблеми с червата. Състоянието, при което нивата на солна киселина са твърде ниски, се нарича хипохлорхидрия. Недостигът на солна (хидрохлорна) киселина води до нарушаване на храносмилателните функции и може да причини гадене, повръщане, рефлукс, диария, запек и други неприятни симптоми. 

Понижената киселинност на стомашните сокове означава ниски нива на солна киселина и е свързана с много здравословни състояния - включително повишено отделяне газове и подуване на корема, киселини, симптоми на киселинен рефлукс, бактериален свръхрастеж в червата и други. 

Дали можете естествено да подпомогнете производството на HCL? Да, възможно е, като се ограничат рисковите фактори, свързани с понижена киселинност на стомашните сокове. Такива фактори са непълноценна диета, хроничен стрес, автоимунни и възпалителни процеси и прием на някои лекарства. 

Можете естествено да подкрепите способността на организма да произвежда достатъчно количество HCL, като избягвате прием на храни, причиняващи възпаление като рафинирани въглехидрати, трансмазнини, продукти съдържащи глюкозо-фруктозен сироп и захар. Препоръчва се приемът на хранителна добавка като Бетаин Комплекс, който доставя на организма естествена солна киселина и пепсин.

Бетаин хидрохлоридът се препоръчва от медицинските специалисти като допълнителен източник на солна киселина за хора с установена понижена киселинност на стомашните сокове.

Признаци, които сочат за понижено количество на стомашна киселина


Киселини в стомаха и рефлукс

Противно на общоприетото схващане, киселините не винаги се причиняват от повишена стомашна киселинност. Много вероятно е тези неприятни изгарящи симптоми да са свързани със стомашно-чревни нарушения, причинени от ниски нива на стомашната киселина. Повечето хора страдащи от стомашни киселини предполагат, че имат твърде много стомашна киселина, но понякога причината е точно обратната. 

Проблем с храносмилането на месото

Хората с ниски нива на стомашна киселина обикновено имат затруднения с усвояването на месото и други високо протеинови храни. Без достатъчно стомашна киселина тялото не може да разгради протеините до изключително важни за организма аминокиселини. Това може да доведе до дефицит на протеин, което от своя страда води до дефицит на витамин В12, магнезий и желязо. Когато не получавате достатъчно от тези хранителни вещества за продължителен период от време, могат да се отключат сериозни здравословни проблеми. Част от симптомите, с които те се свързват са: лесна уморяемост, замайване, слабост, гадене и други.

Метеоризъм и подуване след хранене

Това обикновено е знак, че храносмилателната система не функционира правилно. Също може да означава прекомерен растеж на патогенни бактерии или хранителна алергия. С понижаването на нивата на стомашната киселина рискът от инфекции на стомашно-чревния тракт (напр. Е. coli, салмонела, H. pylori) нараства многократно.

Хранителни алергии и непоносимости

Ако сте алергични или имате непоносимост към определени храни, това често е свръзано с нивата на стомашната киселинност. Когато нивата на солна киселина са нарушени, това може да доведе до повишена пропускливост на чревната лигавица (състояние, при което се образуват малки процепи в лигавицата на чревния епител) или дисбиоза (дисбаланс на чревната микрофлора). Тези състояния от своя страна объркват имунната система и в дългосрочен план водят до автоимунни заболявания и кожни проблеми.

Недостиг на хранителни вещества

Може би смятате, че вашата диета съдържа всички основни хранителни вещества и е пълноценна. Но лабораторните тестове показват, че имате недостиг на хранителни вещества като магнезий, цинк, витамин В12 или други? 

Ниските нива на стомашна киселина може да възпрепятстват усвояването на хранителните вещества в тялото. Затова първата стъпка за коригиране на дефицитите на хранителни вещества и облагородяване на чревната микрофлора с полезни бактерии.

Някои от другите причини за недостиг на солна киселина, стомашни сокове и стомашна киселина са:

  • Хроничен стрес
  • Прием на антибиотици и някои други лекарства
  • Липса на редовна физическа активност
  • Алкохолизъм, тютюнопушене и излагане на токсини
  • Бременността и хормоналните промени също могат да причинят промени в производството на стомашна киселина и да предизвикат смущения в работата на стомашно-чревния тракт

Пепсин в Бетаин Комплекс

Пепсинът се счита за един от основните храносмилателни ензими, важен за здравето на цялата гастроинтестинална система. За хората е от съществено значение да усвоят правилно протеините, съдържащи се в приетата храна, а пепсинът играе важна роля точно в това. Той спомага разграждането на протеини до аминокиселини и полипептиди. Този ензим помага храносмилателния процес като разкъсва връзките, които свързват аминокиселините в протеините.

Пепсинът е ензим, който функционира и се произвежда в стомаха. Как става това? Жлезите в стомашната лигавица, наречени пептични главни клетки, са отговорни за производството на пепсиноген. Под влияние на стомашната киселина неактивният белтък, наречен пепсиноген се активита и се превъръща в пепсин. Бетаин Комплекс съдържа оптимални количества естествена солна киселина и пепсин.

Финални думи

Различни здравословни състояния, отстранен жлъчен мехур, прекомерна употреба на антиациди и остаряването могат да допринесат за недостатъчна секреция на солна киселина от стомашната лигавица. Това от своя страна може да повлияе неблагоприятно на храносмилателната ензимна активност и да доведе до нарушено храносмилане, газове, подуване на корема и други форми на стомашно-чревен дискомфорт. Осигуряването на достатъчно храносмилателни ензими като пепсин и важната солна киселина може да предотврати тези проблеми и да подпомогне нормалния баланс на чревната флора.

Използвани ресурси

Yago MR, Frymoyer AR, Smelick GS, et al. Gastric reacidification with betaine HCl in healthy volunteers with rabeprazole-induced hypochlorhydria. Mol Pharm. 2013;10(11):4032-4037. doi:10.1021/mp4003738


Свързани продукти

ТЪРСИ В БЛОГА

КАТЕГОРИИ