ЗА ИНФОРМАЦИЯ И БЪРЗИ ПОРЪЧКИ, МОЛЯ ОБАДЕТЕ СЕ НА 0884 64 43 46

Отключване на терапевтичния потенциал на квeрцетина при 3 състояния

Кверцетинът, естествено растително съединение, принадлежащо към семейството на флавоноидите, привлича все по-голямо внимание през последните години поради потенциалните си терапевтични ползи за човешкото здраве. В тази публикация ще обърнем внимание на многобройни ползи за здравето на кверцетина, хранителни източници, богати на кверцетин и потенциалната му синергия с други съединения, витамини и минерали. 

Какво е кверцетинът?

Кверцетинът е мощен антиоксидант, който проявява противовъзпалителни, антивирусни и противоракови свойства. Намира се в различни плодове, зеленчуци, зърнени храни и билки. Като диетичен флавоноид, кверцетинът играе решаваща роля в поддържането на цялостното здраве и благополучие, и може да се осигури от тази палитра от храни в известна степен. 

Кверцетин се използва широко във фармацевтичната и хранително-вкусовата промишленост като важна съставка в хранителните добавки, тъй като много хора нямат оптимални нива на кверцетин. Антиоксидантът помага за намаляване на възпаленията, противодействие на алергиите, намаляване на телесните мазнини. 

Според данни от направени проучвания, кверцетинът е ефективен при лечение на невродегенеративни заболявания, вирусни инфекции, сърдечно-съдови състояния, диабет, дисфункция на кръвообращението, разстройства на настроението и други.

Кверцетинът предлага ползи за здравето на хора от всички възрасти. Неговите антиоксидантни свойства помагат в борбата с оксидативния стрес и увреждането от свободните радикали, което може да допринесе за различни здравословни състояния, включително сърдечно-съдови заболявания, невродегенеративни заболявания и някои видове рак. Освен това, неговите противовъзпалителни ефекти могат да помогнат за намаляване на възпалението, свързано с хронични заболявания, като артрит и възпалителни заболявания на червата.

Храни, богати на кверцетин

Кверцетинът може да се набави чрез балансирана диета, която включва различни плодове, зеленчуци, зърнени храни и билки. Някои отлични източници на кверцетин включват ябълки, горски плодове (като боровинки), цитрусови плодове, лук, зеле, броколи. Включването на тези храни в диетата всеки ден може да помогне за увеличаване на приема на кверцетин по естествен път. 

Понякога обаче тези източници не са достатъчни, дали поради метаболитни нарушения в организма или недостатъчно съдържание на кверцетин в самите храни. Разбира се, допълнителният прием на кверцетин може да осигури повече от неговите ползи.

Повече за ползите на кверцетина

Сърдечно-съдово здраве: Кверцетинът се свързва с различни ползи за сърдечно-съдовото здраве. Неговите антиоксидантни свойства спомагат за намаляване на оксидативния стрес и насърчават здравето на кръвоносните съдове, което потенциално води до подобрена сърдечно-съдова функция. 

Освен това, кверцетинът е свързан с по-ниски нива на кръвно налягане, което може да допринесе за по-добро цялостно здраве на сърцето. Изследванията показват, че кверцетинът може да помогне за подобряване на ендотелната функция, която играе жизненоважна роля за поддържането на здрава сърдечно-съдова система.

Кверцетинът е показал потенциал и в подкрепа на имунната система. Неговите противовъзпалителни свойства помагат за намаляване на възпалението, което е от решаващо значение за добре функциониращия имунен отговор. 

Също така, кверцетинът проявява антивирусни свойства, което го прави популярен обект на изследване заради потенциалната му роля в инхибирането на вирусната репликация. Чрез модулиране на имунните отговори и засилване на антиоксидантната защита, кверцетинът може да помогне за поддържане на цялостната имунна функция.

Не по-малко важни са свойствата на растителния компонент за профилактика на рака. Проучванията показват, че кверцетинът може да има противоракови свойства. Способността му да инхибира растежа и да предизвиква клетъчна смърт в някои ракови клетки е обещаваща. 

Антиоксидантната активност на кверцетина помага за неутрализиране на вредните свободни радикали, които могат да допринесат за развитието на рак. Освен това, изследванията показват, че кверцетинът може да има химиопревантивни ефекти, потенциално подпомагащи превенцията на някои видове рак.

Тук идва и следващата добра новина за всички хора, измъчвани от алергичните симптоми. Кверцетинът проявява антихистаминови свойства, които могат да осигурят облекчаване на симптомите на алергия. Като инхибира освобождаването на хистамини, кверцетинът помага за намаляване на алергичните реакции като кихане, сърбеж и възпаление. 

Това естествено съединение е изследвано за потенциала му да облекчава симптомите, свързани с различни алергии, включително сенна хрема и алергична астма. Способността на кверцетина да модулира имунните отговори може да допринесе за неговата ефективност при управлението на алергични реакции.

Препоръки за суплементиране с кверцетин

Въпреки че осигуряването на кверцетин чрез балансирана диета е идеално, добавките могат да бъдат допълнителен източник за хора, които се нуждаят от по-високи дози или изпитват затруднения да консумират достатъчни количества чрез диетата си. Препоръчително е да се консултирате със здравен специалист, преди да започнете какъвто и да е прием на добавки, тъй като те могат да предоставят персонализирани препоръки въз основа на индивидуалните нужди и актуално състояние.

Нашият избор за допълнителен отличен източник е Акти Кверцетин, като добавката е със 100% натурален състав и осигурява само кверцетин под формата на кверцетин дихидрат. Капсулите са без съдържание на алергени от животински произход, така че могат да се приемат от вегетарианци и вегани. 

Синергия с други съединения, витамини и минерали

Кверцетинът работи синергично с други съединения, витамини и минерали, повишавайки общата му ефективност. Например, комбинирането на кверцетин с витамин С може да увеличи неговия антиоксидантен капацитет. 

По същия начин, противовъзпалителните свойства на кверцетин могат да бъдат допълнени от куркумин, активното съединение в куркумата. Такива комбинации са показали обещаващи резултати в различни проучвания, подкрепящи тяхната потенциална синергия за насърчаване на здравето и благосъстоянието. 

Кверцетинът предлага набор от терапевтични ползи, които могат да поддържат и подобрят цялостното здраве на човек, особено в напрегнати периоди или периоди на боледуване. Неговите антиоксидантни, противовъзпалителни и антивирусни свойства го правят ценна добавка към балансирана диета. Чрез включването на богати на кверцетин храни или приемът на подходяща добавка, хората могат потенциално да се възползват от ползите за здравето от това мощно съединение. 

Използвани ресурси

Salehi, Bahare et al. “Therapeutic Potential of Quercetin: New Insights and Perspectives for Human Health.” ACS omega vol. 5,20 11849-11872. 14 May. 2020, doi:10.1021/acsomega.0c01818 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7254783/ 

Dajas, F., & Abin-Carriquiry, J. A. (2015). Neuroprotection by flavonoids. Brazilian Journal of Medical and Biological Research, 48(9), 768-775

Thangam, E. B., et al. (2016). Modulation of leukotriene B4 receptor 1 expression and function by quercetin: a potential anti-inflammatory mechanism. Inflammation Research, 65(11), 859-871. 

Pérez-Vizcaíno, F., & Duarte, J. (2016). Modulation of endothelial function by soy-derived compounds: possible mechanisms. Vascular Pharmacology, 77, 22-32. 

Kim, J., et al. (2016). Quercetin Reduces Blood Pressure via Reduction of Endothelial Nitric Oxide Synthase Expression and Oxidative Stress in Spontaneously Hypertensive Rats. Journal of Medicinal Food, 19(4), 346-352.

Li, Y., et al. (2016). Quercetin protects against OKT3-induced cytokine release syndrome by inhibiting the overactivation of T cells. Biochemical and Biophysical Research Communications, 477(4), 887-892.

Свързани продукти

ТЪРСИ В БЛОГА

КАТЕГОРИИ