ЗА ИНФОРМАЦИЯ И БЪРЗИ ПОРЪЧКИ, МОЛЯ ОБАДЕТЕ СЕ НА 0884 64 43 46

Отново на работа

Лятната почивка свърши, а Вие се усещате извън релси. Нямате нужната енергия, мислите Ви хвърчат в друга посока, а усещането, че и тази година не успяхте да си дадете заслужена почивка, прави настроението Ви мрачно.

Причини за следотпускарския синдром

Не ни е посилно да изясним всички причини за депресията и нервността след годишния отпуск, но условно специалистите очертават три основни причини:
Първо, продължителността на почивката. Прекалено краткият отпуск не дава възможност за пълноценна почивка и възстановяване на силите. Прекалено дългият отпуск, от своя страна, прави завръщането към работния ритъм много трудно и болезнено. Според учените оптималният срок на почивката трябва да е три седмици. През първата седмица организмът се адаптира към новия режим, през втората се отпуска, а през третата плавно се завръща към обичайния начин на живот. Минималният срок на отпуската трябва да е две седмици – по-кратка почивка е предпоставка за следотпускарска депресия.

Втората причина да развиете синдрома е свързана с биологичните ритми. Вътрешният часовник е тънка и чувствителна конструкция, не я пренебрегвайте!
Третата причина е напълно субективна. Прекалено големият контраст между лекия отпускарски начин на живот и активния и стресиращ работен ритъм оказва своето влияние върху човешката психика.

Как бързо да се настроим на работен режим

Съществуват много начини, но само Вие можете да разберете кой е най-подходящият за Вас. Затова ще Ви предложим няколко варианта, които да изпробвате!

1. Завръщането от плажа или планината към работното място трябва да стане без капка съжаление. Настройте се позитивно и възвърнете интереса към работата си

2. Веднага след стъпването в офиса помислете къде и как ще прекарате следващата си почивка. Планирането ще Ви позволи да отвлечете вниманието си от критичната ситуация.

3. Аклиматизацията след почивка е неизбежна. В съчетание с депресия тя може да навреди на организма, като провокира изостряне на хронични заболявания или отслабване на имунната защита. В такива моменти можете да подпомогнете организма си с хранителна добавка като real SAM-e. Естественият антидепресант повлиява благоприятно симптоми като депресия, понижено настроение, умора, тревожност и стрес.

4. Завърнали се от лятната ваканция, отделете повече време за почивка. Да, звучи някак не на място, но в този момент трябва да си осигурите здравословен сън. Наспивайте се и спазвайте определен график през деня. Така ще настоите организма си на работен режим. Ако трудно заспивате или пък имате нервен сън, препоръчваме Ви Мелатонин Ликуид. Той осигурява пълноценен сън, като регулира ритъма на бодрост и сън.

5. Разбира се, няма как да не обърнем внимание на храненето. Заложете на зеленчуци, млечни продукти и черен шоколад в разумни количества – той подобрява настроението.

6. Специалисти съветват да планираме още два-три почивни дни след връщането от почивка. Този на пръв поглед кратък период е напълно достатъчен, за да задоволи необходимостта от адаптиране към обичайния начин на живот. Пристъпването към работа трябва да бъде постепенен и плавен процес, без излишно втурване към ежедневните задачи.

7. Започвайте работния ден със стриктно съставен план за изпълнение.

8. Спестете си излишното натоварване. Върнали сте се от почивката, но това не означава, че сега е точният момент да оповестите завръщането си на всички роднини и приятели. Докато Ви е нямало, може да са се случили много добри, но и лоши неща, спестете си излишното емоционално и психическо натоварване, идващо от проблемите на другите. За всяко нещо има подходящо време!

В случай че се чувствате напрегнати и не можете да се справите със стреса от връщането на работното място и края на летния отпуск, заложете на хранителна добавка като „Релакса”. Тя тонизира и успокоява нервната система, подобрява съня и общото психическо състояние.

СВЪРЗАНИ ПРОДУКТИ

ТЪРСИ В БЛОГА

КАТЕГОРИИ