ЗА ИНФОРМАЦИЯ И БЪРЗИ ПОРЪЧКИ, МОЛЯ ОБАДЕТЕ СЕ НА 0884 64 43 46

Отслабване – не всичко опира до калориите

Отслабване – една дума, която запълва голяма част от мислите на повечето жени по земното кълбо. Все по-често чуваме и за мъже, които се „борят с килограмите“. Има ли някаква надежда?

Идеалното време за пречистване и отслабване. Много често този процес се свързва с представата за нечовешки усилия, много воля и несигурни резултати.

Мъчение ли е отслабването днес или има нещо, което пропускаме?

Днес ще те запознаем с някои истини за отслабването, които може да ти се сторят „трудни за преглъщане“… а кой знае – може да ти дадат повече надежда и спокойствие.

Независимо дали искаш да отслабнеш, или не – тази статия ще ти помогне да разбереш тялото си по-добре.

Манията по калориите

Отдавна се натяква на хората по света от експерти, че са „дебели“, защото ядат много. Какъв е техният съвет?

Яж по-малко и спортувай повече!

За съжаление, тази формула не работи. Повече от всякога хората са затлъстели или смятат, че имат проблеми с теглото. Това често води до изменение в мисленето и поведението. Най-опасната последица е развитието на хранителни разстройства.

Статистиките не звучат добре:

 • Една от две жени развива комплекс за начина, по който изглежда тялото ѝ.
 • 94 милиона от хората по света страдат от хранително разстройство. Това е броят на хората, които са клинично диагностицирани. Цифрите биха били различни, ако всички търсеха помощ.
 • Един от десет човека с хранителни проблеми търси помощ.
 • На всеки 62 минути някой някъде умира вследствие на хранително разстройство.
 • 91% от жените по света са се опитвали да контролират теглото си с диета (хранителен режим), а 20% от тях спазват диети до края на живота си.

Къде е заблудата?

Твърдението, че проблемът е в калориите е много удобно за цялата комерсиализация, в която живеем. Това, което забравяме е, че…

Човекът не е робот и организмът не функционира с помощта на предварително изчислена от нас математическа формула.

„Калория“ е само и единствено мерна единица за енергия. Вярно е, че ако консумираме повече енергия, отколкото изразходваме, ще качим килограми. Но важният въпрос е съвсем друг:

Защо консумираме повече калории?

Защо консумираме повече калории и не се поддаваме на отслабване?

Метаболизмът е съвкупност от множество биохимични реакции. Всяка една от тях се ръководи от хормони и невротрансмитери. Всяка една храна се преобразува в енергия по различен метаболитен път. Например, фруктозата се обработва от черния дроб. Тя се превръща в глюкоза, която се използва за енергия.

Фуктозата също така не задейства инсулина, но покачва кръвната захар. Ако диетата съдържа много фруктоза (обикновена скрита в полуфабрикатите), в дългосрочен план може да се развие инсулинова резистентност. Другата подробност е, че фруктозата не повлиява нивата на хормона на ситостта – лептин. С други думи, храните с фруктоза не са за „наяждане“.

Протеините, от друга страна, се метаболизират по съвсем различен начин. Те се разграждат на аминокиселини и поне 30% калориите, които носят, се изразходват за усвояването им. Излишният протеин се извежда извън организма, посредством отделителната система. Протеините имат добър засищащ ефект и главно изграждат мускулатурата, но не са добър източник на енергия.

Как ти струва – дали 100 калории от фруктоза са равни на 100 калории от протеин?

Всеки организъм усвоява храната и изразходва калориите от нея по различен начин, в зависимост от начина на живот, който води. И тук не става въпрос само за хранене и спорт.

Отделно, теглото се влияе от множество други процеси, които изискват холистични решения:

 • „задръстване“ на системи от органи с токсини (от околната среда, цигари, алкохол, некачествена храна и други субстанции).
 • Стрес.
 • Вътрешни възпаления.
 • Прием на лекарства, които изменят хормоналната среда (като антидепресанти и противозачатъчни).

Всеки един външен фактор задейства верижна реакция в нашите тела и днес все повече се говори, че ние ядем повече, защото хормоналната среда на организма е извън баланс.

Днес качването на килограми не е нито причина, нито заболяване, а симптом.

Затова прибери калкулатора и продължи с четенето.

Бързо отслабване и диети за бързо отслабване

Ефектът йо-йо е до болка познат на почти всеки човек. Това е резултатът, до който води сляпото следване на диети, които обещават бързи резултати.

Храненето не е процес, който се ръководи от логическото мислене. То е съчетание от емоции, чувства и нагласа. То е досущ като дишането. Става на подсъзнателно ниво, въпреки че може да бъде съзнателно контролирано, но не изцяло.

Така както можеш да се съсредоточиш върху дишането си за няколко минути, така можеш и да контролираш храненето си за определено време – дни, седмици, месеци, години. Евентуално, както по време на всяка медитация – ти се разсейваш и забравяш за дишането. Храненето не прави изключение – не можеш да насилиш организма да спазва, наложени от теб правила до края на живота си. Евентуално ги нарушаваш.

И в това няма нищо лошо.

Здравословно отслабване

Отслабването е по-скоро психологически процес, отколкото физиологически. Безспорно мотивацията е част от този процес, но позволи ни да ти зададем няколко въпроса:

 • Вярваш ли, че можеш да отслабнеш и да задържиш килограмите си?
 • Обичаш ли тялото си, независимо как изглежда и колко тежи?
 • Наказваш ли се след като „нарушиш“ правилата на режима, който спазваш?
 • Вярваш ли, че всяка хапка, която слагаш в устата си е здравословна, независимо каква е?
 • Гледаш ли на процеса като на полезен опит?
 • Слушаш ли тялото си, когато ти подава сигнали, че иска определена храна?

Ако твоите отговори са предимно отрицателни, е време да се замислиш дали причината за проблемите ти с теглото не се крият някъде по-надълбоко.

Здравословно е отслабването, което е в синхрон с индивидуалните дадености на тялото.

Здравословно е отслабването, което проявява търпение и разбиране към тялото.

Здравословно е това отслабване, което е осъзнато.

Здравословно е това отслабване, което ти дава възможност да опознаеш тялото си, да го разбереш и да се грижиш за него според нуждите му.

Отслабване с вода и хранителни добавки за отслабване

Водата е най-добрият приятел на всяко тяло. Тя помага на всеки процес в тялото да бъде оптимален:

 • Хидратира органите и подпомага функциите им.
 • Пречиства кръвта, лимфата, всеки орган, всяка клетка.
 • Балансира течностите в тялото за по-добро храносмилане, оптимална температура, бърза транспортация на нутриентите и др.
 • Явява се двигател на бъбреците.
 • Зарежда мускулите с енергия.
 • Подобрява перисталтиката.
 • Помага ти да регулираш апетита си.

Лесен трик за сигурен прием на повече течности е обогатяването на чистата вода за пиене с натурални растителни екстракти, които подсилват ефекта от консумацията на вода. Те ще ти помогнат да изведеш излишните токсини от тялото и да свалиш килограмите, които ти е писнало да носиш.

Достатъчния прием на вода е най-сигурният начин не само да си в отлична форма, но и да поддържаш здравето си на ниво!


Екипът на Хербамедика ти пожелава много сила и увереност, за да обичаш тялото си такова, каквото е.

А отслабването ще дойде естествено!

Ние вярваме в теб!

Свързани продукти

ТЪРСИ В БЛОГА

КАТЕГОРИИ