ЗА ИНФОРМАЦИЯ И БЪРЗИ ПОРЪЧКИ, МОЛЯ ОБАДЕТЕ СЕ НА 0884 64 43 46

P5P (пиридоксал-5-фосфат): ползи за здравето на бионаличния витамин B6

Обикновено сме заобиколени от реклами и информация за калций, магнезий, витамин С и пробиотици. Особено сега по време на летния сезон, пробиотиците са едно от най-търсените решения на фона на честите чревни инфекции. Освен тях обаче, има и други хранителни вещества с множество полезни действия за здравето ни. Едно по-малко известно такова вещество е пиридоксал-5-фосфат. Може да сте срещали P5P като активиран витамин B6, който е ключов хранителен елемент за протеиновия метаболизъм, но знаете ли нещо повече за него? 

Какво е Р5Р - пиридоксал-5-фосфат?

Пиридоксал фосфат, известен още като пиридоксал 5 фосфат или P5P, е активната форма на витамин B6 и коензим в различни ензимни реакции. PLP, както понякога се нарича в научните среди, е необходим за синтеза на аминокиселини и аминокиселинни метаболити. Също е нужен и за синтеза и/или катаболизма на някои невротрансмитери, включително превръщането на глутамат в гама-аминомаслена киселина (GABA) и леводопа (прекурсор на допамин, използван при лечението на болестта на Паркинсон) в допамин.

Казано на по достъпен език, PLP може да се използва като хранителна добавка в случаи на дефицит на витамин B6, както и при състояния, характеризиращи се с ниски нива на витамина. Намалените нива на PLP в мозъка например могат да причинят неврологична дисфункция. Болестта на Паркинсон е именно такова неврологично заболяване.

Витамин B6 е водоразтворим витамин, необходим за много аспекти на здравето, включително метаболизма на протеини и аминокиселини, образуването на червени кръвни клетки и синтеза на антитела, важни за оптималния имунен отговор. Той също така помага за поддържане на нормалната мозъчна функция, тъй като е необходим за производството на няколко жизненоважни невротрансмитери, както споменахме преди малко. Основните хранителни източници на витамин B6 включват пълнозърнести храни, банани, ядки и месо. Той може да се набави и чрез хранителна добавка като Пиридоксал-5-фосфат на Nutrined. За него ще говорим малко по-късно, тъй като преди това е важно да изясним защо може да изпитваме дефицит на витамин В6.

Недостиг на витамин В6 - често срещан или не

Хранителният дефицит на витамин B6 може да се развие, тъй като интензивната обработка на храните може да наруши съдържанието им на витамин B6, както и на други хранителни вещества. Вторичният дефицит на витамин B6 най-често е резултат от някои от следните фактори:

 • Белтъчно-енергиен недоимък 
 • Малабсорбция
 • Алкохолизъм
 • Използване на лекарства, инактивиращи пиридоксин (такива са лекарства против гърчове, изониазид и други).

Дефицитът на витамин B6 причинява периферна невропатия и подобен на пелагра синдром със себореен дерматит, възпаления като глосит и хейлоза.  При възрастни може да причини депресия, объркване, нарушение на когнитивната функция и други симптоми.

Защо P5P е най-добрата форма на витамин B6?

Витамин В6 се намира в храните в различни форми. В храните се срещат следните форми: пиридоксал, пиридоксин и пиридоксамин.

След като тялото ни абсорбира витамин B6, той се активира от черния дроб във форма, наречена пиридоксал 5 фосфат или P5P или PLP, както обикновено се съкращава. 

Както можете да си представите, ако някой има генетична вариация в метаболизма на B6, възпаление или променена чернодробна функция, B6 не се активира в тялото. Поради това има смисъл и голяма полза да се приема продукт с активиран витамин B6 или P5P при нужда.

Ползите на пиридоксал-5-фосфат за здравето

Като важна част от здравословното функциониране на мозъка и тялото, P5P носи множество възможни ползи, като някои от най-забележителните са:

 • Повече физическа енергия – P5P може да помогне за подобряване на цялостната физическа енергия, тъй като е критичен компонент на енергийния метаболизъм в клетките. Бърза промяна в диетата или употребата на хранителни добавки, които включват P5P, може да промени нещата към по-добро и да ви помогне да се чувствате по-енергични.
 • Формиране и защита на паметта – В допълнение към повишената умствена яснота, P5P може също да помогне за формирането на спомени, това предимство произтича от гореспоменатите невротрансмитерни свойства, наблюдавани в P5P. Все пак, пиридоксал 5 фосфатът също може да се похвали със способности за неврозащита, като вероятно играе роля в подобряването на цялостното здраве на мозъка. 
 • Важният B6 витамер (форма на витамин) пиридоксал-5-фосфат притежава известни свойства за противодействие на гликирането, по-специално за намаляване гликирането на липидите. Актуални изследвания предполагат, че ползите срещу гликирането се срещат както при пиридоксал-5-фосфат, така и при пиридоксамин (друга форма на витамин В6). 

Какво е гликацията? Реакцията на глюкозата с протеините и липидите, които изграждат клетъчните мембрани и тъканните структури, се нарича гликация. Тя предизвиква коварно разграждане както на структурата, така и на функцията на жизненоважни органи. Гликацията е ключов фактор за усложненията на диабета, но се появява постепенно, макар и по-бавно, дори при иначе здрави възрастни с напредване на възрастта. Колкото по-бързо протича гликирането, толкова по-бързо стават видими проявите на стареенето. 

При постоянно постъпване на крайни продукти на гликация (AGE) в организма това води до повишени нива на оксидативен стрес, който е предпоставка за стареене, развитие на дегенеративни заболявания, като диабет, атеросклероза и Алцхаймер. По принцип тялото разполага с механизми за отстраняването им, но при твърде високи количества AGE те може да се натрупат и да увеличат вредния си ефект.

Как да си осигурите пиридоксал-5-фосфат чрез суплемент

На първо място най-добрият източник на кое да е хранително вещество е храната. За съжаление съвременните земеделски и производствени практики значително могат да нарушат състава и качеството на храните, като ги прави недостатъчен източник на нутриенти. В това число са употребата на пестициди и хербициди, замърсена вода, влагане на некачествени суровини, използване на емулгатори, консерванти, подобрители и други.

Така или иначе витамин В6 може да се набави от храни като хляб, свинско месо, риба, яйца и пълнозърнести зърнени храни, както и от хранителна добавка, която да подпомогне осигуряването на оптимални количества, но не и като основен източник.

Пиридоксал-5-фосфат/Pyridoxal 5-Phosphate 18 mg/100 Капс е продукт на холандския производител “Nutrined”. Гамата от продукти на този производител, която е достъпна в онлайн магазин Хербамедика, включва още метилирани форми на В12, глицин, В-комплекс, магнезиев малат, натриев бутират и много други комплексни формули като ТПО Съпорт, с фокус върху осигуряване на оптимални количества съставки в удобна таблетна форма. 

Суплементирането на тази форма на витамин B6 може да помогне при:

 • Отпадналост и липса на енергия
 • Гадене и повръщане 
 • Предменструален синдром
 • Депресия
 • Безсъние
 • Нервна болка и увреждане
 • Атеросклероза
 • Някои видове анемия
 • Пиридоксин зависими гърчове (в комбинация с магнезий)

Използвани източници

 1. National Center for Biotechnology Information (2022). PubChem Compound Summary for CID 1051, Pyridoxal phosphate. Retrieved July 12, 2022 from https://pubchem.ncbi.nlm.nih.gov/compound/Pyridoxal-phosphate. 
 2. Abosamak NER, Gupta V. Vitamin B6 (Pyridoxine) [Updated 2022 May 8]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2022 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK557436/
 3. Brown MJ, Ameer MA, Beier K. Vitamin B6 Deficiency. [Updated 2021 Dec 29]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2022 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK470579/
 4. Cortès-Saladelafont, E., Molero-Luis, M., Hsjd Working Group, Artuch, R., & García-Cazorla, À. (2016). Pyridoxal Phosphate Supplementation in Neuropediatric Disorders. Seminars in pediatric neurology, 23(4), 351–358. https://doi.org/10.1016/j.spen.2016.11.009
 5. Wilson, M. P., Plecko, B., Mills, P. B., & Clayton, P. T. (2019). Disorders affecting vitamin B6 metabolism. Journal of inherited metabolic disease, 42(4), 629–646. https://doi.org/10.1002/jimd.12060 
 6. Ebrahimi, E., Khayati Motlagh, S., Nemati, S., & Tavakoli, Z. (2012). Effects of magnesium and vitamin b6 on the severity of premenstrual syndrome symptoms. Journal of caring sciences, 1(4), 183–189. https://doi.org/10.5681/jcs.2012.026 
 7. Morris, M. S., Sakakeeny, L., Jacques, P. F., Picciano, M. F., & Selhub, J. (2010). Vitamin B-6 intake is inversely related to, and the requirement is affected by, inflammation status. The Journal of nutrition, 140(1), 103–110. https://doi.org/10.3945/jn.109.114397 
 8. Vermeulen, E. G., Stehouwer, C. D., Twisk, J. W., van den Berg, M., de Jong, S. C., Mackaay, A. J., van Campen, C. M., Visser, F. C., Jakobs, C. A., Bulterjis, E. J., & Rauwerda, J. A. (2000). Effect of homocysteine-lowering treatment with folic acid plus vitamin B6 on progression of subclinical atherosclerosis: a randomised, placebo-controlled trial. Lancet (London, England), 355(9203), 517–522. https://doi.org/10.1016/s0140-6736(99)07391-2 

Свързани продукти

ТЪРСИ В БЛОГА

КАТЕГОРИИ