ЗА ИНФОРМАЦИЯ И БЪРЗИ ПОРЪЧКИ, МОЛЯ ОБАДЕТЕ СЕ НА 0884 64 43 46

Палео диета – да се завърнем към корените си

В днешни дни все по-голяма част от населението е с наднормено тегло и в недобра физическа форма. А спомняте ли си картинките на нашите прадеди от учебниците по биология? Те са били атлетични, мускулести и пъргави благодарение на своята обикновена палео диета, известна още като диетата на доктор Кордейн.

Защо палео диета

Генезисът на наименованието палео се крие в древен етап от развитието на човечеството – палеолит. Тогава хората са планирали ловни стратегии, обикаляли са от сутрин до вечер в търсене на прехрана и са консумирали няколко групи храни. Преди да изясним кои са те ще отделим внимание на основните правила за спазване на палео диета .

Основни принципи на палео диета

Казано накратко, при палео диета се яде истинска и необработена индустриално храна. Привържениците на този режим подкрепят идеята, че телата ни така и не са се приспособили към всички изкуствени култури, които отглеждаме и консумираме. Освен това, те причиняват голяма част от здравословните проблеми, за които търсим лечение или потискаме с други препарати. В идеологията на режима се забелязва стремеж към живот без хронични заболявания и алергии, които предизвикват промишлено произвежданите храни. За да се доближим максикално към храненето такова, каквото природата го е определила в палеолита, можем да изпробваме палео диета и изчистен хранителен план. Основополагащ принцип на палео диета е нулева или минимална термична обработка на храната. По време на този модел на хранене се консумират естествени храни, които могат да се намерят в природата и продукти на биоземеделието. Те са лишени от стероиди, антибиотици, ГМО и други вредни за здравето вещества. Методите на готвене при палео диета се свеждат до базовите варене и печене, като не бива да замразявате или изсушавате храна. По време на палео диета избягвайте модерни подправки, овкусители и всички консерванти. Отхвърлят се и продуктите на модерното време от зърнени и бобови култури, както и млечните продукти. Всичко това спомага за регулиране на кръвната захар и нивата на инсулина, като по-рядко ще изпитвате глад.

Позволени храни при палео диета

Най-важните хранителни компоненти на палео диета, разрешени в неограничени количества, са:
 • Месо – прясно червено месо, птиче, риба, морски дарове;
 • Яйца;
 • Зеленчуци, предимно домати, чушки, лук, краставици, тиквички, моркови, гъби;
 • Плодове без изключение;
 • Сушени плодове и мед – до 150 гр./седмица;
 • Растителни масла - зехтин, кокосово масло;
 • Чай и неподсладени сокове.

Забранени храни при палео диета

Основните храни, които трябва да зачеркнете от списъка за пазаруване,са :
 • Зърнени – пшеница, царевица, ориз;
 • Бобови – боб, леща, нахут;
 • Картофови – пипер,
Представете си ги само под формата на боб яхния, мусака или картофи по селски … За съжаление, тук не се считат като естествена част от човешката храна. Това се дължи на голямото съдържание на въглехидрати, които се складират в мастните депа, ако не се изразходят. Освен тях, при палео диета ще трябва да забравите за:
 • Млечните продукти, включително сирене, кашкавал, извара;
 • Брашнени и тестени изделия;
 • Преработени меса – колбаси, пастети и подобни;
 • Шоколадови изделия;
 • Продукти от царевица и соя;
 • Майонеза, сол, мая и оцет.

Предимства и недостатъци на палео диета

Комбинацията от протеини – меса, яйца и морски деликатеси, в комбинация с богати на фибри плодове или зеленчуци, може да се окаже изключително засищаща. Пробвайте да вечеряте с голяма пържола и салата докато сте на палео диета и ще се сити часове наред. След диетата пробвйте експеримента с порция спагети и до 2-3 часа отново ще сте гладни, защото кръвната захар скача и пада рязко с тези въглехидрати. Основна трудност по време на палео диета е да се осигурят нужните въглехидрати, които няма как да дойдат от големи порции плодове и зеленчуци. Трудно е, защото всички толерирани от палео диетата храни рядко надхвърлят 20% въглехидратно съдържание и не може да се впишете в равномерно балансирано хранене. Е, надали в палеолита хората са следяли калориите си, но в днешно време това е фикс идея на много трениращи хора. Но донякъде има решение на проблема – мазнините в месото, яйцата и рибата са енергийният буфер, който ви е необходим. Друг видим риск при избор на палео диета е недостиг на витамин Д и магнезий, които може да си набавите допълнително. С правилно изготвена палео диета ще успеете да си доставите умерени към високи дози от всички витамини и макроелементи. Ако все пак усетите, че нещо ви липсва, винаги можете да разгледате асортимента и да изберете най-подходящите за вас витамини и минерали. За финал: започнете леко и стъпка по стъпка, защото в началото може да се почувствате обезверени от липсата на чаша кафе или вино. На други пък много им липсва баницата и напълно ги разбираме. За да смекчите стреса от новата палео диета пробвайте здравословни закуски като омлет и сочно пуешко филе, пийте достатъчно вода и се движете. Може да си предвидите и един разтоварващ ден, в който е позволено да си изберете нещо от забранената графа, но нека да не ви става навик. Все пак сте на диета. Пожелаваме ви успех, по-малки прегрешения и повече воля за древната палео диета!

Препоръчани продукти

СВЪРЗАНИ ПРОДУКТИ

ТЪРСИ В БЛОГА

КАТЕГОРИИ