ЗА ИНФОРМАЦИЯ И БЪРЗИ ПОРЪЧКИ, МОЛЯ ОБАДЕТЕ СЕ НА 0884 64 43 46

Пасифлора при безсъние и тревожност - как може да помогне

Пасифлора (Passiflora incarnata) e очарователно семейство от над 550 вида цъфтящи растения, произхождащи от югоизточните части на САЩ и Централна и Южна Америка. Първоначално местните са използвали пасифлора като седативно средство, а през XVI-ти век е култивирано и в Европа, където става част от народната медицина. Passiflora incarnata е един от видовете, който може да помогне за облекчаване на симптомите на тревожност, безсъние, напрежение, стрес и болка. Какви са възможните ползи от употребата на пасифлора, както и какво казват изследванията за нейната ефективност ще научите в статията ни.

Какво е пасифлора

Пасифлора (позната още като "страстниче") е красиво бързорастящо многогодишно цвете, родом от Америка. Още наричана „passion flower” е част от вида Passifloraceae, като растението се развива под формата на лоза. Всъщност пасифлората се отглежда не само заради красотата си, но и се използва в билколечението за медицински цели. Видът Passiflora incarnata е различен от повечето видове в семейството. Красивото цвете има пет венчелистчета, които са синкаво-лилаво-бели.

“Health Canada” например посочва използването на пасифлора като естествено природно средство при нарушения на съня, безпокойство, стрес и тревожност. Има различни проучвания, при които е установено, че единични дози пасифлора помагат за намаляване на тревожността и успокояване на нервната система. 

Някои изследователи разглеждат ползите на пасифлората за справяне с тревожност, безсъние и определени форми на болка, които се дължат на повишаване нивата на гама-аминомаслена киселина (GABA). Това е невротрансмитер, който мозъкът произвежда, за да регулира настроението и да насърчи релаксацията.

В контролирани проучвания се открива как пасифлората въздейства на централната нервна система. Тя временно се свързва с рецепторите на GABA, за да отпусне тялото. Другите процеси, в които участва, са:

  • Обратно поемане на GABA - това означава, че билката възпрепятства абсорбцията на GABA и увеличава концентрацията ѝ в мозъка. Пасифлора не преминава кръвно-мозъчната бариера;
  • Пасифлората също се свързва с GABA-B рецептора, където действа като модулатор, за да помогне за намаляване на тревожността и да предизвика успокояващ ефект;
  • Пасифлора не се свързва с GABA-A рецептора. Това обяснява липсата на потенциал за пристрастяване за разлика от успокоителните, които се предписват при тревожност, депресия и паник атаки;
  • За разлика от пасифлората, лекарствените медикаменти се свързват с GABA-A рецептора, поради което следват и много странични ефекти от употребата им.

Проблемите със съня 

Пълноценният сън е от съществено значение за благосъстоянието и здравата имунна система на всеки човек. Прекарваме до една трета от живота си в сън и има много основателна причина за това. Повечето хора мислят, че когато затворят очи и потънат в сън, умът и тялото се изключват. В действителност обаче сънят е активен период, в който протичат много жизненоважни процеси, свързани с възстановяване и укрепване на организма, както и с детоксикацията му.

Една от най-важните роли на съня е да ни помогне да запазим спомените. Всеки ден придобиваме нова информация и опит, които трябва да бъдат обработени и запазени. Голяма част от тази обработка се случва именно по време на сън. 

Сънят също ни помага да бъдем по-бдителни, концентрирани и пълноценни на работното си място, както и извън него. Той възстановява и подмладява тялото, необходим е за растежа на мускулите, възстановяването на тъканите и синтезирането на редица хормони. В днешно време поради различни причини не можем да се насладим на пълноценен сън – учим, пътуваме и работим повече, сблъскваме се с много стрес и притеснения, които не позволяват на ума да си почине. 

Природата ни е снабдила с естествен цикъл на заспиване и събуждане, в който съществена роля има мелатонинът. Мелатонинът (N-ацетил-5-метокситриптамин) е хормон, който естествено се произвежда от епифизата в мозъка. Неговата нормална функция може да е нарушена при дисбалансиран циркадиен ритъм, хормонален дисбаланс, пътуване и смяна на часова зона, използване на мобилен телефон, телевизор, компютър и много други фактори. Той е съществено важен за съня поради няколко причини.

Пасифлора или мелатонин

Истината е, че и двете могат да ви помогнат да заспите, но са е много различно действие. Важно е да знаете разликите, за да може да прецените дали някое от тези средства може да ви помогне, ако ви мъчат тревожност и безсъние. Оказва се, че изпитваме все по-често проблеми от такъв произход, особено откакто ни връхлетя пандемията от коронавирус. В множество проучвания е установено, че от проблеми със съня и депресия страдат здравните специалисти, заболелите от COVID-19 и населението като цяло.

Макар и изключително малка, епифизата контролира всичко - от начина, по който човек расте и се развива, до секрецията на мелатонин. Мелатониновите рецептори и хормоните контролират цикъла на сън-събуждане на тялото. Известен също като циркаден ритъм, този модел определя кога да заспите и кога е времето за събуждане. Човешкото тяло активира рецепторите за мелатонин и произвежда повече мелатонин след залез слънце, като пикът е около 21.30 ч. Обратно, нивата на мелатонин се инхибират от светлината. Когато тези процеси са нарушени, може да помогне приемът на хранителна добавка с мелатонин.

Когато се приема като добавка, контролираното освобождаване на екзогенен мелатонин действа чрез увеличаване на производството на мелатонина, който се намира естествено в тялото. Това уточнение е важно, защото добавките с мелатонин са ефективни, когато се използват правилно. Приемът на мелатонин при безсъние и други състояния може да помогне за балансиране на хормоните и редуциране времето на заспиване. Той също така поддържа циркадния ритъм, напомняйки на тялото, че трябва да започне отделянето на мелатонин. 

Какви са разликите с пасифлора тогава? И двете действат бързо и не предизвикват привикване при употреба, но мелатонинът не осигурява отпускане на нервната система, докато пасифлора помага за това. Също така мелатонинът е и хормон, а пасифлора не е, затова той трябва да се приема с повишено внимание и според указанията на опаковката. 

Мелатонин Ликуид е нашето предложение за хранителна добавка, която подпомага заспиването и пълноценния сън. Той е бързо действащ, не дразни стомаха и започва да действа около 30 минути след прием под езика. Една опаковка може да осигури 100 дози пълноценен сън за хора, страдащи от безсъние, работещи нощни смени или пътуващи на големи разстояния. Освен тази форма, в магазина ни ще откриете и Биоидентичен хормон мелатонин (по заявка). 

Пасифлора също е част от нашия асортимент, произведена от испанската фирма Palmeca и в удобно шишенце с капкомер. 

Използвани ресурси

  1. Zhang C, Yang L, Liu S, Ma S, Wang Y, Cai Z, Du H, Li R, Kang L, Su M, Zhang J, Liu Z, Zhang B. Survey of Insomnia and Related Social Psychological Factors Among Medical Staff Involved in the 2019 Novel Coronavirus Disease Outbreak. Front Psychiatry. 2020 Apr 14;11:306. doi: 10.3389/fpsyt.2020.00306. PMID: 32346373; PMCID: PMC7171048. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32346373/ 
  2. Elhadi M, Alsoufi A, Msherghi A, Alshareea E, Ashini A, Nagib T, Abuzid N, Abodabos S, Alrifai H, Gresea E, Yahya W, Ashour D, Abomengal S, Qarqab N, Albibas A, Anaiba M, Idheiraj H, Abraheem H, Fayyad M, Alkilani Y, Alsuwiyah S, Elghezewi A, Zaid A. Psychological Health, Sleep Quality, Behavior, and Internet Use Among People During the COVID-19 Pandemic: A Cross-Sectional Study. Front Psychiatry. 2021 Mar 31;12:632496. doi: 10.3389/fpsyt.2021.632496. PMID: 33868049; PMCID: PMC8044819. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33868049/
  3. Liu Z, Liu R, Zhang Y, Zhang R, Liang L, Wang Y, Wei Y, Zhu R, Wang F. Association between perceived stress and depression among medical students during the outbreak of COVID-19: The mediating role of insomnia. J Affect Disord. 2021 Sep 1;292:89-94. doi: 10.1016/j.jad.2021.05.028. Epub 2021 May 27. PMID: 34107425. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34107425/
  4. Msherghi A, Alsuyihili A, Alsoufi A, Ashini A, Alkshik Z, Alshareea E, Idheiraj H, Nagib T, Abusriwel M, Mustafa N, Mohammed F, Eshbeel A, Elbarouni A, Elhadi M. Mental Health Consequences of Lockdown During the COVID-19 Pandemic: A Cross-Sectional Study. Front Psychol. 2021 Feb 26;12:605279. doi: 10.3389/fpsyg.2021.605279. PMID: 33732181; PMCID: PMC7959813. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33732181/ 
  5. ESCOP 2003: ESCOP Monographs: The Scientific Foundation for Herbal Medicinal Products, 2nd edition. Exeter (UK): European Scientific Cooperative on Phytotherapy and Thieme; 2003. http://webprod.hc-sc.gc.ca/nhpid-bdipsn/monoReq.do?id=145&lang=eng
  6.  Guerrero FA, Medina GM. Effect of a medicinal plant (Passiflora incarnata L) on sleep. Sleep Sci. 2017;10(3):96-100. doi:10.5935/1984-0063.20170018 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5699852/ 

ТЪРСИ В БЛОГА

КАТЕГОРИИ