ЗА ИНФОРМАЦИЯ И БЪРЗИ ПОРЪЧКИ, МОЛЯ ОБАДЕТЕ СЕ НА 0884 64 43 46

Пътеводител в различните форми на магнезий - как да изберете най-добрата форма

Магнезият е жизненоважен минерал, който участва в активирането на огромен брой ензими. Те отговарят за много важни функции в организма, включително синтез на протеини, контрол на кръвната захар и регулиране на кръвното налягане. Но значението на магнезия не се обяснява само с това – той участва в метаболитни процеси свързани с обработката на въглехидрати, мазнини и протеини, помага ни да сме съсредоточени и да се възстановяваме в следствие на стрес. 

Не е изненадващо, че хронично ниските нива на магнезий в организма са свързани с широк спектър от здравословни проблеми, включително хипертония и сърдечно-съдови заболявания, диабет тип 2, остеопороза и други. Липсата на този минерал значително може да повлияе и на наличието на други витамини и минерали в организма, с които е обвързан, като например витамин Д3, витамин К и други. 

Освен това е важно да знаете, че магнезият се среща в различни форми и всяка от тях има своите предимства и недостатъци, както и предназначение. Именно на различните форми магнезий ще обърнем внимание по-подробно тук.

Какво е магнезий

Магнезият е основен минерал за правилния метаболизъм и функционирането на нервната система. Въпреки че магнезият може лесно да се получи чрез диетата и явният дефицит на магнезий не е често срещан, много хора не получават адекватни количества магнезий и могат да се възползват от увеличаването на приема на магнезий от храни или добавки. Условията, които могат да изчерпват магнезия, включват злоупотреба с алкохол, диабет, заболявания на храносмилателния тракт и употреба на лекарства

Причините за магнезиев дефицит

Според статистически данни почти 80% от хората страдат от дефицит на магнезий. Това е така поради няколко причини. Първо, прекомерното отглеждане на селскостопански продукти и употребата на пестициди намаляват съдържанието на магнезий в почвата. И второ – дори да го извличат от храната не го употребяват ефективно в организма или има нарушения в усвояването му.

По същия начин храните, обработени при високи температури, са загубили хранителната си стойност, в това число и количествата на някои нутриенти. Оказва се, че е трудно хората да си набавят магнезий, но лесно го губят.

Причините за недостига на магнезий и неправилното му използване или метаболизиране са:

 • Стрес – номер едно възпиращ фактор;
 • Консумация на алкохол;
 • Консумация на Кафе;
 • Консумация на прекалено много сладки храни и захар;
 • Прием на антибиотици;
 • Прием на диуретици;
 • Слабителни медикаменти;
 • Недостиг на витамин Е, Д3, калций и други.

Признаците на магнезиевия дефицит са доста добре познати и могат да бъдат:

 • Спазми на краката и усещане за мравучкане;
 • Напрежение в тялото;
 • Потрепващи клепачи;
 • Постоянна умора и нервност.

Защо магнезият е толкова важен за нашите органи

Магнезият е критичен минерал за Вашето здраве. Всъщност от всички минерали в тялото ви, това е четвъртият най-разпространен по ред. За съжаление, магнезият често се пренебрегва, тъй като не е част от рутинните кръвни тестове, което може да затрудни диагностицирането на дефицит на магнезий.

Магнезият е важен за много различни функции на тялото, включително:

 • Активиране на мускулите и нервите;
 • Създаване на енергия в кръвта;
 • Подпомагане усвояването на протеини, въглехидрати и мазнини;
 • Служи като градивен елемент за синтеза на РНК и ДНК.

Освен действието на минерала е добре да познавате и различните форми, в които е достъпен. Как работят различните форми на магнезий и как да изберете най-добрата за вас отговаряме на следващите редове.

Форми на магнезий

Магнезиев цитрат

Магнезиевият цитрат е една от най-популярните и лесно усвоявани магнезиеви добавки. В тази форма магнезият се свързва с лимонената киселина, така че има по-малко количество елементен магнезий в капсула. Тъй като лимонената киселина има леко слабителен ефект, магнезиевият цитрат е чудесен избор за хора страдащи от запек.

Хубавото на тази форма е, че се усвоява много добре от организма. Някои източници твърдят, че има приблизително 90 процента бионаличност. Но имайте предвид, при високи дози може да предизвика проблеми със стомаха и диария.

Магнезиев глицинат

Този вид магнезий е особено почитан заради способността си да облекчава стреса и безпокойството и да насърчава по-добрия сън. Многократно е доказано, че магнезият в многобройните си форми спомага за естествена мускулна релаксация, а магнезиевият глицинат може спокойно да заеме първото място по този признак. 

Да отбележим нещо важно: аминокиселината глицин е известна с успокояващото си действие върху ума и тялото). Освен това, той има оптимална бионаличност и за разлика от някои от подобните форми си не е известен със слабителни свойства.

Също така глицинатът има множество други предимства в подкрепа на детоксикацията и клетъчната функция. Поради тези характеристики магнезиевият глицинат се превърна в невероятно популярна форма за магнезий и това е една от причините да вложим хелатна форма на магнезиев бисглицинат в Магне Хелате

Magne Chelate е устойчива форма на магнезий, която успешно преминава чревната бариера и не може да бъде унищожена от киселинността на стомаха. Хелатна форма означава, че магнезиевият йон е свързан с два „-„ заредени йона глицин. 

Това е неутралната хелатна формула, която достига до вас във всяко шишенце. Магне Хелате не предизвиква стомашно дразнение или дискомфорт както с други сродни продукти.

Клинично успешно се използва при хронична болка, тревожност, безсъние и напрегнати мускули. Тази комбинация има и добра бионаличност с минимални слабителни ефекти, тъй като глицинът активно се транспортира през чревната стена чрез клетъчен транспортер. 

Магнезиев малат

Тази форма на магнезий е много добре усвоима от организма, но може да причини диария при някои хора. Обикновено се използва за лечение на мускулна болка и фибромиалгия. Магнезиевият малат е комбинация от ябълчена киселина и магнезий, известна с това, че повишава усвояемостта на минерала. Тази киселина се намира в много плодове като портокалите и има известни ползи за здравето.

Магнезиев аспартат

Тази уникална форма на магнезий първоначално е изследвана през 60-те години. Изследователите откриват, че комбинацията от магнезиев и калиев аспартат има положителен ефект върху умората и че може да намали хипервъзбудимостта на мускулите. Това има смисъл от физиологична гледна точка, тъй като и магнезият, и аспарагиновата киселина са критични участници в производството на клетъчна енергия. 

Основното приложение на тази форма е при състояния като на синдром на ниска енергия и синдром на хронична умора. 

Според сравнителни проучвания, формата също има повишена бионаличност в сравнение с оксид и цитрат.

Магнезиев оксид

Магнезиевият оксид е една от най-малко усвоените форми, но тъй като молекулата на оксида е малка и компактна, тя доставя един от най-високите проценти елементен магнезий на доза. Това го прави ефективен избор за хора, които не харесват капсулите като форма на прием.

Магнезий L-Треонат

За този вид магнезий се сочи, че има висока бионаличност и е особено полезен за когнитивната функция. Тази форма позволява на магнезия лесно да премине кръвно-мозъчната бариера и да участва в множество метаболитни процеси.

Магнезиев хидроксид

Според Американската национална агенция за медицински изследвания (NIH) „Магнезиевият хидроксид е разтвор на магнезиев хидроксид с антиацидни и слабителни свойства.“ Приемът на магнезиев хидроксид обикновено може да помогне при прекомерно количество стомашна киселина, тъй като е в състояние да неутрализира излишната киселина и да облекчи симптомите.

След като знаете, че има различни форми на магнезий, от които да избирате, при посещение на лекар го информирайте, че сте запознати с тези разновидности и че искате да ви консултира кой вид е най-подходящ за вас.

Например, ако изпитвате болка в стомаха, гадене или повръщане, най-добре е да избягвате магнезиевия хидроксид и по-скоро да се насочите към по-щадяща форма като магнезиев глицинат.

Бъдете здрави!

Свързани продукти

ТЪРСИ В БЛОГА

КАТЕГОРИИ