ЗА ИНФОРМАЦИЯ И БЪРЗИ ПОРЪЧКИ, МОЛЯ ОБАДЕТЕ СЕ НА 0884 64 43 46

Пескетарианство и флекситарианство като начини на хранене - какви са ползите

Веганската, вегетарианската и пескатарската диети са три диетични модела, фокусирани върху намаляване на приема на месо. Все повече хора се насочват към тези диети поради множество причини. Например и трите модела на хранене са свързани с различни ползи за здравето от гледна точка на тегло, кръвно налягане, нива на инсулин и кръвна захар. Ползите са много и за околната среда, тъй като се спестяват много ресурси и животните не са подлагани на груби практики и отношение, за да дават повече продукция.

Тъй като термините са много, а и разлики между режимите има, ще се опитаме да ги изясним за вас, за да вземате най-добрите решения за храненето и здравето си. Също така имайте предвид, че много от продуктите в онлайн магазин Хербамедика, са направени без животински алергени както и без глутен, соя, риба и рибни продукти, лактоза и други, които не са съвместими с тези режими на хранене. 

Каква е разликата между вегетарианец и веган?

Философията на веганската диета изключва всички продукти на животинска основа (месо, пиле, риба, морски дарове, яйца и млечни продукти). Някои хора, които следват философията на веганската диета, дори избягват меда. Това е най-строгата форма, при която може да се отхвърли и употребата на животински материали, използвани за направата на дрехи, обувки, козметика и други цели.

Изборът на вегетарианска диета изключва всички животински продукти, но включва храни, добити от животни, като яйца и млечни продукти (което наричаме с уважение ово- и лакто- вегетарианство).

Има няколко вариации на вегетарианската диета. Те включват:

 • Ово-вегетариантво – вегетариански режим, който включва яйца
 • Лакто-вегетарианство – вегетариански режим и млечни продукти
 • Пескетарианство – вегетариански режим  и морски дарове
 • 100% веган – само растителни храни

Каква е ползата при вегетарианство и веганство?

С нарастващия фокус върху изменението на климата и нашата околна среда веганските и вегетариански диети със сигурност водят до реализиране на по-малък въглероден отпечатък чрез намаленото си въздействие върху производството и селското стопанство. 

По отношение на здравето, веганските и вегетарианските диети обикновено са с по-ниско съдържание на общи и наситени мазнини и с по-високо съдържание на диетични фибри (на базата на разнообразие от зеленчуци и плодове). Да си „веган“ или „вегетарианец“ обаче не гарантира, че някой се храни „по-здравословно“. Възможно е да не се осигуряват достатъчно белтъчини в диетата, да липсват комплексни въглехидрати или полезни мазнини, а всички те са ни необходими за добро здраве.

Значи вегетарианците ядат повече зеленчуци?

Така изглежда, но само на пръв поглед. Често може да има нисък прием на плодове и зеленчуци и драматично по-висок прием на въглехидрати (като ризото с гъби, мазен чипс или спагети например). Бозайниците (включително хората) инстинктивно се хранят до точката, в която сме консумирали достатъчно протеини и освен ако не е добре балансиран, адекватният прием на протеин може да бъде труден при вегански и вегетариански диети. Това е един от съществените моменти, които не бива да се пропускат от всеки вегетарианец или веган почитател.  

Потенциалният дефицит на витамин В12 също е проблем, с който може да се сблъскаме при веганство, по-рядко при вегетарианството. В такива случаи може да се приема под формата на суплемент като Витамин В12 - Акти Б12 хидроксокобаламин, който представлява маслена суспензия с липозомален В12. Липозомите са отлична метаболитно активна форма, която позволява оптимално усвояване на витамина и доставяне на цялото количество. Течната му форма винаги е за предпочитане, тъй като осигурява много по-бърза абсорбция от таблетките и със сигурност е за предпочитане пред инжекционната форма. 

Друг проблем, който може да възникне при вегански режим, е набавянето на колаген. Той присъства в животинските тъкани и обикновено се извлича от кожа или кости. Въпреки това има вегански алтернативи като нашия Веган колаген с хиалуронова киселина. Той е със 100% растителен произход и осигурява витамин В комплекс, витамин С, Е, биотин и хиалуронова киселина.

Какво е флекситарианството тогава?

Флекситарианската диета се отнася за човек, който е нещо като вегетарианец с гъвкав режим“. Флекситарианството не насърчава пълното премахване на храни от животински произход. Вместо това, то насърчава яденето на много цели растителни храни, като същевременно има възможност за добавяне на месо в малки количества и само по желание на човека.

Флекситарианската диета стана популярна благодарение на Доун Джаксън Блатнер, регистриран американски диетолог. Философията, която тя проповядва, е да не се съсредоточаваме върху това, което трябва да се премахне от диетата, а по-скоро да запазим това, което искаме, например месо 2 пъти седмично, като същевременно ядем повече храни на растителна основа. 

Какви са ползите от флекситарианската диета?

Ползите от диета само с цели растителни храни са проучени отдавна. Според научните данни този гъвкав режим на хранене допринася за:

 • Поддържане на нормално тегло
 • Подобрено кръвно налягане
 • Намален риск от диабет тип 2, затлъстяване, метаболитен синдром
 • По-благоприятен ефект върху стомашно-чревни състояния, като болестта на Крон, синдром на раздразненото дебело черво и други.

Какво е пескетарианството и какви са ползите

Пескетарианското хранене означава избягване на животинско и птиче месо, но позволява яденето на риба и морски дарове. Тази диетична стратегия добавя много повече гъвкавост (особено при хранене навън) без въглеродния отпечатък на животновъдството. Този начин на хранене може да направи много по-лесно задоволяването на вашите хранителни нужди, особено в динамичното ежедневие. Например, морските дарове са богати на много хранителни вещества, които често липсват в растителните храни, включително омега-3 мастни киселини, йод и витамин D. Водорасли като спирулина и хлорела също изобилстват от хранителни вещества, например цинк, фосфор, калий, сяра, калций, магнезий, йод и други.

Тук особеният момент е, че рибите могат да са носители на токсични метали, с които водите се замърсяват непрестанно. Ако това ви притеснява, то може да приемате продукт на базата на крил като Нордик Крил Ойл. Крилът представлява малки ракообразни, които са източник на омега-3 мастни киселини, омега-6 и омега-9 мазнини, витамин А и Е, холин и други. Според различни изследвания, маслото от крил е посочено като естествено свободно от токсини и замърсители, което го прави много по-добро от рибеното масло например. 

И така, вегетарианец, веган, пескетарианец или флекситарианец - кое е най-доброто? Както е в случая с повечето неща в живота, ние предлагаме здравословният баланс да е “най-доброто”, което да търсите. Твърде много от който и да е вид храна не ни дава никакви предимства пред балансираната, здравословна диета. А тя трябва да включва антиоксиданти, витамини и минерали, фибри, белтъчини, полезни противовъзпалителни мазнини и други важни елементи. Те могат да се набавят както от животинска, така и от растителна храна, а финалният избор оставяме на вас. 

Използвани ресурси

 1. Wozniak, H., Larpin, C., de Mestral, C., Guessous, I., Reny, J. L., & Stringhini, S. (2020). Vegetarian, pescatarian and flexitarian diets: sociodemographic determinants and association with cardiovascular risk factors in a Swiss urban population. The British journal of nutrition, 124(8), 844–852. https://doi.org/10.1017/S0007114520001762 
 2. Bengtson Nash, S. M., Schlabach, M., & Nichols, P. D. (2014). A nutritional-toxicological assessment of Antarctic krill oil versus fish oil dietary supplements. Nutrients, 6(9), 3382–3402. https://doi.org/10.3390/nu6093382 
 3. Kim, H., Rebholz, C. M., Hegde, S., LaFiura, C., Raghavan, M., Lloyd, J. F., Cheng, S., & Seidelmann, S. B. (2021). Plant-based diets, pescatarian diets and COVID-19 severity: a population-based case-control study in six countries. BMJ nutrition, prevention & health, 4(1), 257–266. https://doi.org/10.1136/bmjnph-2021-000272 
 4. van Doormaal, P., Warendorf, J. K., Visser, N. A., de Vries, J., Notermans, N. C., & Vrancken, A. (2022). Vegetarians, Pescatarians and Flexitarians with Adequate Vitamin B12 Levels Have No Increased Risk of Polyneuropathy. Journal of neuromuscular diseases, 9(3), 383–388. https://doi.org/10.3233/JND-210775
 5. Hargreaves, S. M., Raposo, A., Saraiva, A., & Zandonadi, R. P. (2021). Vegetarian Diet: An Overview through the Perspective of Quality of Life Domains. International journal of environmental research and public health, 18(8), 4067. https://doi.org/10.3390/ijerph18084067
 6. Moreno, L. A., Meyer, R., Donovan, S. M., Goulet, O., Haines, J., Kok, F. J., & Van't Veer, P. (2021). Perspective: Striking a Balance between Planetary and Human Health: Is There a Path Forward?. Advances in nutrition (Bethesda, Md.), 13(2), 355–375. Advance online publication. https://doi.org/10.1093/advances/nmab139

Свързани продукти

ТЪРСИ В БЛОГА

КАТЕГОРИИ