ЗА ИНФОРМАЦИЯ И БЪРЗИ ПОРЪЧКИ, МОЛЯ ОБАДЕТЕ СЕ НА 0884 64 43 46

По малко, но всеки ден – безценният цинк

Хромът е един от минералите, от които човешкото тяло изпитва ежедневна необходимост в неголеми количества, за да поддържа нормалното си функциониране. Двадесет и четвъртият елемент в Менделеевата таблица се съдържа в много хранителни продукти, сред които бирена мая, месо, картофи, млечни изделия, зърнени култури, риба, черен дроб, яйца, пресни зеленчуци и плодове. В наши дни част от необходимия ни хром си набавяме и посредством водопроводната вода и храните, приготвяни в съдове от неръждаем метал.
Тъй като човешкият организъм рядко изпитва дефицит на хром, елементът може лесно да бъде набавен при балансирано хранене. Има различни здравословни състояния обаче, при които допълнителният прием на хром е препоръчителен.

Ежедневната нужда от хром при възрастния човек е между 150 и 200 мкг. Обикновено дефицит на хром е налице при хора в напреднала възраст и пациенти с диабет. Допълнителен прием се назначава следоперативно, при активно спортуващи или подложени на много стрес, на бременните жени и кърмещите майки. Хромът е ценен и за онези, чието хранително меню е бедно на протеини.
На висок риск от дефицит на хром е изложен всеки, който консумира прекалено много рафинирана захар. Колкото повече сладки храни ядете, толкова повече се нуждаете от хром.

Защо хромът е важен?

Защото играе ключова роля в профилактиката на захарен диабет и сърдечносъдови болести. Нормализира съдържанието на захар в кръвта, намалява потребността на организма от инсулин и повишава преносимостта на глюкоза при хората, болни от диабет тип II.

Хромът участва също така в изработването на нуклеиновите киселини ДНК и РНК, а във взаимодействие с елемента йод поддържа оптималното функциониране на щитовидната жлеза.

Хромът е ценен не само за диабетици, но и за учениците. Богатите на хром боровинки влияят благоприятно върху зрението и подобряват паметта. Препоръчва се веднъж седмично да даваме на децата за закуска мляко с боровинки и мед. При лечението на анемия пък хромът е полезен като монотерапия.

Оптималното количество хром в човешкото тяло способства повишаването на нивото на „добрия” холестерол, понижава нивото на триглицеридите и „лошия” холестерол.

Хранителни добавки, съдържащи хром, стимулират възстановяването на мускулите и изгарянето на излишните мазнини в тялото. Намалявайки апетита за сладко, хромът позволява да се придържаме по-лесно към нисковъглехидратен режим на хранене.

Хромът помага за предотвратяване на загубата на мускулна маса, когато преднамерено ограничаваме приема на калории. Елементът не позволява на мазнините да се натрупват в тялото ни.

Минералът осигурява изгарянето на калории в процеса на тренировка, като по този начин облекчава процеса на отслабване. Тренировките повишават извеждането на хрома от организма, което повишава препоръчителната ежедневната нужда от хром.

Освен това микроелементът забавя загубата на калций, особено при жените в период на менопауза. Това свойство превръща хрома в отлично средство за предотвратяване на загубата на костна маса.

Какво се случва в тялото ни при дефицит на хром?

Недостатъчният прием на хром води до задържане на развитието и нарушения на нервната система. При мъжете се наблюдава понижаване на оплодителната способност на сперматозоидите. Дефицитът на хром се свързва и с повишен риск от развитие на атеросклероза.

Хроничният недостиг на микроелемента води до влошаване на паметта, зрението и риск от развитие на кожни заболявания – псориазис, екзема, дерматити и др. А също така проблеми със съня, пристъпи на главоболие и понижаване на чувствителността на крайниците.

Дефицитът на хром по време на бременността може да обясни развитието на диабет. Нарушението на взаимодействието на хрома с инсулина може да доведе до бързо качване на килограми, задържане на течности и повишаване на кръвното налягане, които някои жени изпитват през бременността, а също така и след раждането.

СВЪРЗАНИ ПРОДУКТИ

ТЪРСИ В БЛОГА

КАТЕГОРИИ