ЗА ИНФОРМАЦИЯ И БЪРЗИ ПОРЪЧКИ, МОЛЯ ОБАДЕТЕ СЕ НА  0884 64 43 46

По малко, но всеки ден – безценният цинк

Zink

Цинкът е тридесетият елемент в Менделеевата таблица и е открит от учени още през XVI в. Необходимостта и важността му за хората, другите живи същества и растенията става известна преди около век, въпреки че още древните египтяни са имали практиката да използват кремове на основата на цинк за лечение на рани. Историята пази данни и за самата Клеопатра, която с помощта на цинка е съхранявала красотата, еластичността и мекотата на кожата на лицето и тялото си.

Съдържанието на цинк в човешкото тяло е малко – 1,5-2 грама. По-голямата част от него се съдържа в мускулите, черния дроб, простатата и кожата. Ежедневната потребност на човека от цинк възлиза на 10-15 мг, като горната граница може да достигне до 25 мг дневно. В зависимост от начина на живот дневната норма може да се повиши. Например при хора, които активно спортуват, и при обилно потене.

Цинкът бързо се извежда от организма на човека при стресови ситуации и под въздействието на токсични метали и пестициди. Характерно за него е, че с напредването на възрастта усвояването му от човешкото тяло съществено се понижава, което налага допълнителното му приемане.

Защо е важен цинкът?

Елементът влиза в състава на повече от 200 eнзима, които участват в различни обменни реакции, включително синтез и разпад на въглехидрати, белтъчини, мазнини и нуклеинови киселини – основен генетичен материал. Цинкът е съставна част на хормона инсулин, регулиращ нивото на захарта в кръвта.

Микроелементът е важен за развитието и растежа на човека. Необходим е за половото съзряване и продължението на рода. Той играе важна роля при формирането на скелета, необходим е за доброто функциониране на имунната система, притежава антивирусни и антитоксични свойства, участва в борбата с инфекциозните заболявания и рака.

Тридесетият елемент в Менделеевата таблиза освен това отговаря за нормалното състояние на косата, ноктите и кожата. Благодарение на него усещаме вкусовете и ароматите. Цинкът влиза в състава на фермента, окисляващ и елиминиращ спирта.
На цинка е свойствена немалка антиоксидантна активност.

Минералът играе важна роля в хормоналния баланс на организма. Може да се каже, че мъжете в по-голяма степен се нуждаят от цинк, отколкото жените. Образуването на аденом на простатата е неразривно свързано с ежедневния недостиг на цинк. Дефицитът му в мъжкото тяло води до влошаване на качеството на спермата и на образуването на тестостерон.

Недостигът на цинк не е препоръчителен при бременни жени. Той може да доведе до усложнения, сред които помятане, токсикоза, задържане на ръста на плода и трудно раждане. Съдържанието на цинк в организма по правило е намалено при жените, страдащи от предменструален синдром. Не е изключено именно дефицитът на цинк да предизвиква понижаване на изработването на прогестерон, което от своя страна води до засилване на апетита за сладки и солени храни.

Цинкът се прилага като профилактика при катаракта и прогресивно разрушаване на ретината, причиняващо дегенерация на макулата – една от причините за ослепяване.

Признаци, че организмът ви изпитва дефицит на цинк

Тежките форми на дефицит на цинк са редки. При лек недостиг се наблюдава забавено зарастване на рани, зачестяване на простудните заболявания и грип, промени във вкуса и обонянието, кожни проблеми, чупливи нокти, необяснима умора и раздразнение, намаляване на способността за съсредоточаване и др. Дефицитът може да промени нивото на кръвната захар и да повиши риска от развитие на диабет. Недостигът на цинк влияе неблагоприятно върху мъжката полова система – намалява броя на сперматозоидите.

Признаци, че приемате прекалено много цинк

Продължителният прием на повече от 100 мг цинк дневно може да доведе до отслабване на имунната система и понижаване на нивото на „добрия” холестерол. Дози над 200 мг на ден могат да предизвикат гадене, повръщане и диария. Предозирането с цинк затруднява усвояването на важни елементи, като мед и желязо, и може да предизвика главоболие.

Врагове на цинка:

Един от враговете на цинка са млечните храни. Те понижават усвояването на микроелемента. Кофеинът и алкохолът пък засилват извеждането на цинка от организма. Съдържанието на цинк в тялото ни може да бъде намалено и при употребата на противозачатъчни средства и кортикостероиди.

Продукти, богати на цинк:

Информираността дава възможност да приемате цинк ежедневно с храната си. За целта трябва да обърнете внимание на храните, които са богати на елемента – черен дроб, кедрови ядки, меки сирена, стриди, фъстъци, говеждо месо, фасул, грах, агнешко, пуешко и свинско месо, пшеница, овесени ядки, елда, ечемик и много други.

0 Коментара

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*