ЗА ИНФОРМАЦИЯ И БЪРЗИ ПОРЪЧКИ, МОЛЯ ОБАДЕТЕ СЕ НА 0884 64 43 46

По-възрастните хора се нуждаят от по-високи дози Витамин D3 за отстраняване дефицита от Витамин D: ИЗСЛЕДВАНЕ.

От Майк Стоун,  Май 2010

Ново изследване сочи, че отстраняването на дифицита от витамин Д при по-възрастните хора изисква прилагането на по-високи дози от него, в сравнение с дозите, необходими за по-младите възрастни.

Проучването „Корекция на бедния витамин Д статус: Дали по-възрастните хора имат нужда от по-високи дози на насищане с витамин Д3, в сравнение с по-младите възрастни?” заключава, че : „ Дозите, общо за целия период на насищане с витамин Д при по-възрастните хора се оказват по-високи в сравнение с тези при по-младите възрастни, което отчасти се дължи на по-ниския начален базов статус на витамин Д.”

Допълнителен прием перорално

За да се осигури достатъчен прием на витамин Д3 за всички пациенти, следва да се прилага дневна доза от 125 mcg (5000IU) при по-възрастните пациенти, на 65 години и повече, докато при по-младите, под 65 години, нормата от 50 mcg (2000IU) е достатъчна. Посочените стойности са валидни както при прием на витамина в продължение на деня, така и при приемане на хранителна добавка под формата на таблетка. Възрастни, класифицирани като пациенти с дефицит на витамин Д, са тези, при които нивата на 25-хидроксивитамин Д са по-ниски от 75 nmol/L.

Изследователите посочват няколко схеми даващи резултат, като например, натоварването с висока доза (12500 mcg) от витамин Д3 и впоследствие примането на 1250mcg месечно, което осигурява достатъчно витамин Д3 при повечето пациенти, така че да достигнат и поддържат 25(ОН)D нива от 75 nmol/L или повече.

Според проучването, обещаваща схема на натоварване е сигурното набавяне на (25(ОН)D) от само себе си.

Поради това, че информацията за пресищане с витамин  Д 2 е публикувана наскоро, изследователите решават да се фокусират върху използването на витамин Д 3 чрез хранителни добавки, предписването на големи перорални дози под формата на таблетки или инжекционни форми.

Повечето приложени режими на дозиране, публикувани досега, не успяват да достигнат нивото от 75 nmol/L  при почти всички пациенти, както при по-младите ( под 65 години), така и при тези на по-висока възраст (над 65 години).

Авторите на изследването, Сюзън Уайтинг от Колежа по фармация и хранене към университета в Саскатчуан, Канада и Мона Калво от Американската агенция по храните и лекарставата, посочват множество различия между отделните проучвания, включително и на основните равнища, крайните стойности, продължителността на изпитването, както и съответствието.

Нежелателни ефекти

Резултатите от всички изследвания сочат, че при пациентите, участващи в тях, не се наблюдава каквото и да е отрицателно въздействие, което показва, че прилаганите според указанията дози от витамин Д 3  са безопасни по време на наблюдавания период.

Междувременно, учените отбелязват, че „Недостигът и дефицитът от витамин Д е в епидемични пропорции в цял свят. В страните с умерен климат повече от половината население е в риск, а погледнато в световен мащаб, даже  в тропическите страни  дефицитът на витамин Д е сериозно обезпокояващ, поради промените в условията на живот и работа.”

Учените изтъкват, че витамин Д доказано има много функции, освен ролята му за усвояване на калция и поддържане здравето на костите.

За поддържане на нормалните нива в кръвта от калций и фосфор, витамин Д способства за усвояването на калция, спомага за изграждането и поддържането на силни кости, допълват изследователите. Напоследък изследванията сочат, че витамин Д може да осигури защита от остеопороза, хипертония, ракови заболявания, както от някои автоимунни такива.

Източник: Molecular Nutrition and Food Research
Title: Correcting poor vitamin D status: Do older adults need higher repletion doses of vitamin D3 than younger adults?
Authors: S. Whiting, M.Calvo

СВЪРЗАНИ ПРОДУКТИ

ТЪРСИ В БЛОГА

КАТЕГОРИИ