ЗА ИНФОРМАЦИЯ И БЪРЗИ ПОРЪЧКИ, МОЛЯ ОБАДЕТЕ СЕ НА 0884 64 43 46

Подкрепа и детокс на вашия черен дроб в 5 лесни стъпки

Здравето и благосъстоянието на всеки човек зависи от това колко добре тялото премахва и пречиства токсините, които иначе се натрупват и застрашават хомеостазата. С излагане на токсини от околната среда, токсични продукти за грижа за тялото и преработени храни, повечето хора се нуждаят от пълноценна детоксикация на организма. А така  важният черен дроб има ключова роля в тази задача, а и не само.

Един от основните начини, чрез които тялото се освобождава от токсините, е именно през черния дроб. Всъщност, черният дроб е един от най-усърдно работещите органи в тялото, също както сърцето и мозъка.

Черният дроб работи неуморно, за да детоксикира кръвта, произвежда жлъчката, необходима за смилане на мазнините, разгражда хормони и съхранява основните витамини, минерали и желязо. Когато чернодробната функция не е в оптимално състояние, не можем да усвоим добре храната си  и нейните съставни елементи, особено мазнините.

Функциите на вашия черен дроб

Някои от основните функции на черния дроб са:

 • Преработване на хранителни вещества, преминаващи през червата, така че те да се абсорбират по-ефективно;
 • Регулиране на състава на кръвта за балансиране на протеини, мазнини и захар;
 • Унищожаване на стари червени кръвни клетки;
 • Изработване на основни химикали, които да помогнат за правилното съсирване на кръвта;
 • Разрушаване и метаболизиране на алкохол и лекарствени медикаменти;
 • Производство на основни протеини и холестерол;
 • Отстраняване на токсините от кръвния поток, включително билирубин, амоняк и други;
 • Съхранение на минерали, желязо и витамин А.

Както сами виждате, нашата най-голяма жлеза има също толкова „големи“ и значими функции за обработка, съхранение и елиминиране на вещества. Жлъчката, която секретира, е от основно значение за смилането на мазнините, в клетките на черния дроб се обезвреждат токсични вещества, а хемоглобинът бива преработен отново там – в черния дроб.

Захарите в храните и напитките оформят омазнения черен дроб. И ето тук е време да уточним, че всъщност диетичните (добри) мазнини изключват механизмите за производство на мазнини в черния дроб, които иначе се натрупват в коремната област и в самия орган.

За разлика от въглехидратите и протеините, диетичните мазнини не предизвикват панкреаса да отделя инсулин или да стресират черния дроб. Вашето тяло предпочита да гори, вместо да съхранява диетичните мазнини, освен ако не ги комбинирате с въглехидрати.

Когато ядете правилните мазнини, увеличавате метаболизма си, стимулирате изгарянето на мазнините и държите под контрол глада. Такива мазнини има в рибата, зехтина, някои ядки, авокадото и други продукти.

Митове по отношение на черния дроб

Може ли увреждането на черния дроб да се неутрализира изцяло?

Черният дроб е уникален орган. Той е единственият орган в тялото, който може да се регенерира. При повечето органи, като сърцето, повредената тъкан се заменя с белег, подобно на кожата. Черният дроб обаче може да замени повредената тъкан с нови клетки.

Ако до 50 до 60% от чернодробните клетки могат да бъдат умъртвени в рамките на три до четири дни в краен случай като предозиране с парацетамол, черният дроб ще се възстанови напълно след 30 дни, ако не възникнат усложнения.

Усложненията на чернодробното заболяване възникват, когато регенерацията е непълна или е предотвратена от прогресивно развитие на нефункционална съединителна тъкан в черния дроб. Това се случва, когато увреждащото средство, като вирус, лекарство, алкохол и т.н., продължава да атакува черния дроб и предотвратява пълното възстановяване.

След като се е развила нефункционална съединителна тъкан е много трудно да се обърне този процес. Тежките увреждания на черния дроб са състояние, известно като цироза. Развитието на цироза показва късен етап на чернодробно заболяване и обикновено е последвано от други усложнения.

Какви са някои от симптомите на чернодробно заболяване?

Най-важното нещо, което трябва да знаете за чернодробното заболяване е, че до 50% от хората с чернодробно заболяване  в начален и дори напреднал стадий нямат симптоми.

Най-честите симптоми са много неспецифични и включват умора или прекомерна умора, липса на енергия и понякога сърбежи.

Признаци на чернодробно заболяване, които са по-изявени, са жълтеница или пожълтяване на очите и кожата, тъмна урина, много бледо или светло оцветен фецес, кървене от стомашно-чревния тракт и задържане на течности в корема или коремната област.

Знам, че алкохолизмът уврежда черния дроб, какви други токсични вещества има, които му нанасят щети?

Най-често срещаният агент е ацетаминофен (Tylenol, въпреки че се съдържа в много лекарства без рецепта). Той остава най-безопасното лекарство за температура и болки, но се приема само в малки препоръчителни количества.

Количествата, по-големи от препоръчаните, могат да доведат до увреждане на черния дроб. Предозирането с ацетаминофен е често срещана причина за разглеждане на чернодробна трансплантация.

По-сериозен проблем се среща при пациенти, които ежедневно пият алкохол, особено повече от два питиета. В тези ситуации, нормалните дози Tylenol 3-4 пъти на ден може да доведе до тежко увреждане на черния дроб.

Същият проблем може да възникне при пациенти с други чернодробни заболявания като вирусен хепатит. Освен това, по-често срещаните токсини са тези, които се вдишват, като разтворители за почистване, аерозолни бои, разредители и подобни, които са по-опасни в комбинация с друго болестно състояние.

Какво причинява хепатит?

Хепатитът всъщност е общ термин. Той се използва, за да се обозначи възпаление и увреждане на чернодробните клетки. Тези щети могат да бъдат причинени от наркотици, токсини, алкохол, наследствени заболявания, някои метаболитни заболявания и вируси.

Обикновено хепатитът се отнася до вирусен хепатит. Съществува голямо разнообразие от вируси, които могат да причинят хепатит, но отново най-често терминът се отнася до вирусите, обозначени като А, В, С, D, Е и G. В Съединените щати най-честите причинители са хепатит А, В и C.

5 стъпки за почистване и детокс на черен дроб

И така, как да разберете дали имате омазнен черен дроб? Ако ядете храни, богати на захар и брашно, имате известно количество коремни мазнини и често търсите въглехидрати, най-вероятно черният ви дроб е омазнен.

За да излекувате това състояние и да избегнете неговите вредни последици, трябва да стигнете до корена на този проблем.

Кръвните изследвания и ултразвукът могат да помогнат за диагностика на състоянието на черен дроб. Ако вашите кръвни резултати не са в норма, трябва да предприемете мерки. Тестът за чернодробна функция не винаги открива мастен черен дроб. Ултразвукът е по-чувствителен.

За щастие, може да използвате някои прости, но силно ефективни стратегии, за да обърнете или предотвратите увреждането на черния дроб.

 1. Премахване на токсичните храни от вашата диета – храни, които са силно преработени, излагат на риск здравето на черния дроб, тъй като тези храни работят срещу здравето му. Хидрогенираните масла, рафинираната захар, бързите храни и много  тестени изделия са познати врагове на черния дроб и не само. Хидрогенираните масла, известни също като "трансмазнини", имат по-високи нива на наситени мазнини. Химическата структура на самото масло е променена, за да се увеличи срокът на годност. Консумацията на трансмазнини значително увеличава риска от сърдечни заболявания с 25% или повече. Освен това се смята, че трансмазнините причиняват проблеми с имунната система и могат да доведат до възпаление в цялото тяло;
 2. Сурови зеленчукови сокове за закуска и обяд – на практика е почти невъзможно да се ядат всички сурови зеленчуци, от които се нуждаете, за да подпомогнете черния дроб. Въпреки това, като изцеждате различни сурови зеленчуци, можете лесно да получите 4-5 порции пресни зеленчуци, от които се нуждаете.
  Дори и зеленчуците, които не са ви любими, могат да се прикрият, като например спанак или рукола. При нарушена чернодробна функция, прясно изцедените зеленчуци имат допълнителното предимство, като правят зеленчуците по-лесно смилаеми и по-лесно достъпни за усвояване. Зеленчуците, които са идеални за почистване на черния дроб, включват зеле, карфиол и брюкселско зеле. Докато тази комбинация може да не звучи много приятно, можете да добавите други зеленчуци, които ви харесват в микса, включително моркови, краставици, цвекло и други;
 3. Потърсете добавки с бял трън, глухарче и куркума
  Белият трън се счита за цар на детоксикиращите билки, което го прави идеален за почистване на черния дроб. Белият трън помага да се елиминира натрупването на тежки метали, лекарства, замърсители на околната среда и алкохол в черния дроб. В допълнение, това помага да се намалят отрицателните ефекти върху черния дроб след химиотерапия и радиация.
  Активната съставка силимарин помага за укрепване на клетъчните стени в черния дроб, като в същото време поддържа тяхната регенерация. Белият трън може да се приема като добавка или като детокс чай за почистване на черния дроб.
  Куркумата намалява болката в ставите и е ефективен антиоксидант, помага за по-добро храносмилане, служи за възстановяване на здравословния баланс на кръвната захар и поддържа здрава чернодробната тъкан.
  В момента изследователите изучават куркумата за различни ползи за здравето при заболявания и състояния, включително: болест на Алцхаймер, рак, депресия, остеоартрит, здраве на простатата и хронична болка.
  Едно обикновено цвете и неговият корен всъщност са много богати на витамини и минерали. Коренът от глухарче има естествен диуретичен ефект, който позволява на черния дроб да елиминира по-бързо токсините. Той също така помага за укрепване на имунната система, балансира нивата на кръвната захар, облекчава киселините и успокоява храносмилателната система.
  Продукт, който съдържа всички тези съставки, плюс още няколко екстракта и аминокиселини, е ПРО ХЕПА / PRO HEPA - 60 КАПСУЛИ 460 MG. Специализираният продукт Pro Hepa представлява комплекс от различни билкови растения, които имат потенциал да лекуват хепатотоксичност, както и да оказват превантивен ефект в посока на здрав черен дроб.
 4. Заредете с храни, богати на калий
  Набавяте ли си препоръчителните 4700 милиграма на ден калий? Възможно е да не  успявате. Храните, богати на калий, помагат за понижаване на систоличното кръвно налягане, понижават холестерола и поддържат здрава сърдечно-съдовата система, като освен това помагат за почистването на черния дроб.
  Спокойно може да си осигурите препоръчителната дневна доза калий от няколко храни
  - Сладки картофи - изненадващо, но бананите не са най-богатите на калий. На първо място е сладкият картоф. Един средно сладък картоф съдържа почти 700 милиграма калий, да не говорим за високото съдържание на фибри и бета каротин. Един сладък картоф има 131 калории, но е богат на витамини В6, С, D, магнезий и желязо;
  - Червено цвекло и спанак - богато на антиоксиданти, червеното цвекло съдържа над 1300 милиграма калий в чаша. Добавете цвекло във вашата рецепта за пресни зеленчукови сокове или салати, а може и да изпробвате фреш с морков и ябълка. Цвеклото също естествено почиства жлъчния мехур и подобрява жлъчния поток.
 5. Осигурете ежедневно консумация на достатъчно фибри и 35 мл вода на килограм телесно тегло. Опитайте се да увеличите приема на фибри до 30-40 грама на ден. Отлични източници на фибри са семена от чиа, ленени семена и люспи от псилиум.

Препоръчани продукти за детокс на черен дроб

Освен Про Хепа, който е сред най-новите ни попълнения, има и други подходящи хранителни добавки за здрав черен дроб:

САМЕ (С-АДЕНОЗИЛ-Л-МЕТИОНИН) съдържа активната съставка S-adenosyl-L-methionine (Sam-e). Добавката е особено полезна за по-добрата работа на черния дроб, тъй като САМе е основен метилов донор и участва в процеса на метилиране.

Б&Б ДЕТОКС / BLOOD & BODY DETOX 120 КАПС е друг ефективен билков комплекс за подпомагане на естествените очистителни механизми в тялото. Някои от съставките му са бял трън, бял оман, лечебна ружа и други.

Свързани продукти

ТЪРСИ В БЛОГА

КАТЕГОРИИ