ЗА ИНФОРМАЦИЯ И БЪРЗИ ПОРЪЧКИ, МОЛЯ ОБАДЕТЕ СЕ НА 0884 64 43 46

Полезни и действащи съвети за отслабване след раждане

Периодът след раждането е изключително динамичен за всяка жена. Макар да ви се иска бързо да свалите излишните килограми, трябва да бъдете внимателни кога и как да се случи това. За здравословно отслабване след раждане се изискват постоянство, информираност и правилен избор на меню и активности.

Твърде вероятно е това да не е най-важното, което искате на този етап, а по-скоро да се наспите и да се върнете към нормалния си график. Независимо дали си поставите за цел отслабване, почивка или нещо друго, има няколко ключови неща, които значително ще ви помогнат да постигнете хармония.

Първите месеци след раждането – какво да очакваме от тялото си?

Не бъдете твърде нетърпеливи към това бързо да си върнете предишната форма. Следродилният период е изпълнен с много нови трудности и препятствия за майката, а и често – за детето.

Не бързайте да сваляте килограмите твърде скоро, защото това може да застраши здравето ви. Дайте време на тялото си да се справи с натрупания стрес, да възстанови нормалния ход на всички процеси.

След месец вече може да започнете постепенно отслабване след раждане, което трябва да е комбинирано с физическа активност и добро хранене. Може да опитате с упражнения в комфортна домашна обстановка, при която пак ще имате възможност да сте с детенцето си и да го наглеждате. С помощта на леки гирички, топка и постелка за йога може да постигнете чудеса.

А навярно си задавате и много въпроси…

Евентуалното отслабване след раждане пречи ли на кърменето?

Хубаво е да помислите и в тази посока, тъй като продукцията на мляко е пряко свързана с храненето на майката. Ако тя поема по-малко храна или се лишава от различни вещества, това ще доведе до производство на по-малко кърма. Ако се яде балансирано, тази опасност може да бъде избегната.

Отслабване след раждане – полезни съвети

Хранене

Ако планирате отслабване след раждане,  не е достатъчно (и не е добре) да гладувате или да се отказвате от някои храни. В дългосрочен план трябва да си изградите режим на хранене, който да включва храни, богати на витамини и минерали, които ви дават енергия, да избягвате храненето в късните часове, както и захарните изделия, от които се качват най-много килограми. Алкохолните напитки също не са в списъка с полезни храни, защото в тях има твърде много калории.

Какво може да ядете, за да свалите килограми след раждането, без да гладувате и да се подлагате на диети?

Полезни храни, които помагат при отслабване след раждане:

 • Зелен чай;
 • Плодове – свежи или сушени;
 • Мед;
 • Кисело мляко;
 • Пълнозърнести храни;
 • Риба и рибни продукти;
 • Спанак;
 • Ядки;
 • Моркови;
 • Яйца.

Всички тези храни освен че помагат за отслабване след раждане, са стимулатор за производството на кърма. Докато ги включвате в менюто си, няма да имате проблеми с производството на кърма.

Друго важно нещо е да не прекалявате с количеството на храната. Също така вечеряйте по-рано. Храненето след 8 часа вечерта не се препоръчва, но все пак всичко зависи от графика и начина ви на живот.

Вода и хидратация

Водата е изключително важна при отслабване, защото с нейна помощ не преяждате и поддържате клетките си в добра кондиция. Освен това е полезна за всички процеси в тялото. Избягвайте да консумирате газирани напитки или сокове, чайове и други, които съдържат много захар. Заменете ги с вода, за да бъдете хидратирани и с лекота да сваляте килограмите след раждането, без да се налага да се подлагате на жесток режим на отслабване.

Всъщност такъв режим не бил дал устойчиви резултати, затова изберете си такъв, който си заслужава и няма да ви направи слаби, но болни. Имаме предвид добри диети, насочени към постигане на здравословно тегло и кондиция.

Физическа активност и упражнения

За ефективното и дълготрайно отслабване след раждане е важно да комбинирате полезната храна с достатъчна физическа активност. През първите месеци след раждането може да ви се стори, че животът ви е твърде уседнал: в грижите за бебето, храненията, ставането през нощта и недоспиването.

Като за началото, разходките навън са добър начин да изгорите ненужните калории. В момента, в който влезете в ритъм с ежедневните задачи, време е да пристъпите към упражнения, които ще ви помогнат да отслабнете. Може да ги правите у дома, като за да са с действителен ефект, нужно е да са поне 3 пъти седмично на равни интервали помежду си.

Примерни упражнения за отслабване след раждане

Най-проблемите зони след раждането почти винаги са около корема (по обясними причини) и долната част на тялото – таза, бедрата. За да се отървете от излишните натрупани мазнини там трябва да правите упражнения, които включват собствено тегло и леки тежести. Така освен кардио ефект ще изграждате и мускулна маса, без която всички телеса ще увиснат и колкото и кардио да правите, няма да изглеждате стегнати и оформени.

Подходящи упражнения, които помагат:

 • Клекове;
 • Коремни преси – всички видове (обикновени, кръстосани и други);
 • Лицеви опори – при тях се стягат ръцете и гръдния кош;
 • Упражнения с топка.

Тези упражнения не само помагат за отславане след раждане, но и за стягане на мускулните групи и подобряване на общото физическо състояние. Приятен начин да влезете във форма и с уточнението, че трябва да усвоите правилната техника.
Препоръчват се и комбинирани упражнения, например с гири, гири и топка, ластици и други, при които да натоварвате цялото тяло. Но първите месеци е добре да започнете с по-лесни и кратки тренировки и постепенно да ги увеличите като интензитет и трудност.

Съвет: правете упражнения след кърмене, когато бебето е сито и спи. Достатъчни са ви 20-30 минути на ден, за да сте във форма. Сами ще се уверите, че задачата отслабване след раждане не е мисия невъзможна!

Ако искате да посещавате социални спортове, имате голям избор.

Видове спортове, подходящи за отслабване след раждане:

 • Танци;
 • Канго джъмпс;
 • Йога;
 • Кардио упражнения;
 • Аеробика;
 • Фитнес и комбинирани упражнения;
 • Боди уърк;
 • Пилатес.

Плюсовете от това да ходите на тренировка извън дома е, че няма как да се откажете, щом веднъж вече сте отишли в залата. А и подобни занимания създават приятно усещане за общност и социализация, която често липсва в периода на майчинство.

За отслабване след раждане са нужни немалко усилия и известно време, затова не се страхувайте и действайте смело. Всичко е във ваши ръце!

Свързани продукти

ТЪРСИ В БЛОГА

КАТЕГОРИИ