ЗА ИНФОРМАЦИЯ И БЪРЗИ ПОРЪЧКИ, МОЛЯ ОБАДЕТЕ СЕ НА 0884 64 43 46

Полезни съвети за женското здраве

Въпреки огромния обществен напредък по отношение на равнопоставеността между половете, жените продължават да бъдат тези, които полагат повече грижи за култивирането на едно по-добро общество. Статистиките сочат, че много по-често жените се грижат за деца и възрастни хора, както и че биват пристиснати от социални роли или стереотипи, докато се претрупват с отговорности и задължения.

Всяко младо момиче, работеща жена, майка, домакиня или възрастна жена може да понесе голям психически и физически товар, който да се отрази върху нейното здраве. Поради чисто биологичните различия между половете, това натоварване може да бъде свързано с неприятни симптоми като дискомфорт по време на месечния цикъл, хормонални проблеми, рискове за здравето от токсични съставки и химикали в козметичните продукти, повишен риск от заболявания на костите и ставите в напреднала възраст и всички промени в психическото и физическото състояние, които настъпват по време на бременност и след раждане.

Как жените могат да се справят с всичко това?

Премахнете всички нарушаващи хормоналния баланс токсични вещества от Вашата храна, вода и козметични продукти. Купувайте органични (био) продукти винаги, когато имате възможност. На пазара вече може да се намери богат избор от органична храна и био козметка. Филтрирайте своята вода и използвайте натурални шампоани, сапуни, битови и домакински препарати.

Движете се и правете физически упражнения, за да се преборите с тревожността, депресията и безсънието. Жените много по-често страдат от депресия, разтревоженост и инсомния, но редовните физически упражнения и движение на открито могат значително да намалят риска от всички изброени промени в състоянието.

Обърнете внимание на своя хормонален баланс и здраве преди и по време на менопаузата. Използвайте натурални екстракти и добавки от билки, които регулират вашите хормони и помагат да се справите по-лесно с болките и неразположенията по време на цикъл, потърсете натурални стимулатори от масло от вечерна иглика (Прим ойл) и др.

Погрижете се за своите кости и стави. Хиалуроновата киселина е важна за вашите хрущяли и стави, а нейният недостиг може да доведе до проблеми с напредването на възрастта. Използвайте хиалуронова киселина в комбинация с колаген тип II за здрави и добре смазани стави и съединителна тъкан.

Яжте сурова и жива храна, богата на витамини, минерали и антиоксиданти. Наблегнете на плодовете и зеленчуците, не забравяйте зеленолистните (спанак, лапад, коприва и т.н.) и кръстоцветните зеленчуци (броколи, карфиол, зеле и пр.), които значително подобряват женското здраве. Яжте храни, които са богати на фибри и антиоксиданти – те забавят стареенето. При недостиг на витамини и минерали се обърнете към суперхраните (семена от чия, спирулина, годжи бери, корен от мака и пр.)

Масажите и добрата циркулация на кръвта са важни за женското здраве и красота. Редовните масажи и разтривки с натурални масла като зехтин, сусамово олио или масло от ший могат значително да подобрят хормоналния баланс и да помогнат в борбата с целулита.

Обличайте се подходящо за сезона и се предпазвайте от настинки, простуди и др. Жените са много по-често предразположени към възпаления на пикочно-половите пътища (цистит), отколкото мъжете. За да се предпазят от простуди и репродуктивни проблеми, жените трябва винаги да носят подходящи за сезона дрехи, които предпазват от простудяване в областта на матката и пикочно-половата система. Носете удобни и топли обувки и чорапи, тъй като изстиването на краката може да бъде най-прекият път към простудата.

Бъдете винаги добре хидратирани. Добрата хидратация е изключително важна при жените. Пийте поне литър и половина чиста вода на ден, по възможност до 2-3 литра вода, както и билкови чайове преди ядене. В най-добрия случай течностите се пият половин час преди всяко хранене. Избягвайте газираните напитки и подсладените сокове, които съдържат голямо количество захар или вредни изкуствени подсладители, ориентирайте се към прясно изцедените сокове от плодове и зеленчуци.

Надяваме се тези съвети да ви бъдат от полза, но преди всичко се консултирайте със своя личен лекар, диетолог, масажист, билкар, знахар, акупунктурист, йога учител или друг експерт, на когото бихте се доверили относно своите специфични нужди и здраве.

СВЪРЗАНИ ПРОДУКТИ

ТЪРСИ В БЛОГА

КАТЕГОРИИ